Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отваря се електронната система за детските градини в Стара Загора

| обновено на 10.03.22 в 09:05
Снимка: БГНЕС

Днес се отваря електронната система за обявяване на свободните места за детските градини в Стара Загора. Заявления се подават за децата родени от 2016 год. до 2019 год. до 20 март включително, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кмета Иванка Сотирова като поясни, че родителите могат да направят своя подбор, а на 23 март ще станат ясни класиранията. 

Много често се случва родители да подадат своите желания за детска градина на детето си, след което да не подадат документи за записване по една или друга причина, каза още Сотирова. "След което се сещат няколко месеца по-късно, но тогава не може да се случи и трябва да кандидатстват на ново." За това ресорният заместник кмет се обърна с молба към родителите да следят внимателно скоровете за записване. 

За родителите на деца, които за първи път ще кандидатстват за детска градина Иванка Сотирова съобщи, че към момента заявления за деца с тази година на раждане има подадени 861, а местата в градините са 959. Това означава, че всички, които желаят да постъпят в детско заведение, ще могат да го направят, но е възможно да има неудовлетворени родители заради концентрираните желания в няколко градини в града като 10 детска градина, коментира още Сотирова. Тя напомни още веднъж, че посещаването на детска градина от 4-ри годишните е задължително.

Припомняме ви, че вече е публикуван и пълният график на дейностите за прием в първи клас през учебната 2022/2023 г. на сайта на Община Стара Загора и на специализирания сайт за прием. Относно класирането и кандидатстването за първи клас, Иванка Сотирова обясни, че и при него съществуват по-предпочитани и по-малко предпочитани училища в града, заради което е възможно не всички деца да бъдат приети в исканите от техните родители училища. Предимство имат децата, които имат уседналост повече от 3 години на адреса на майката в региона на училището, но места има за всички. "В II, IV, V и VI училища в града ще се приемат по 5 паралелки с изискуем минимум от 22 деца. "

Още по темата, чуйте в прикачените звукови файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората и структурите в Хасковско са объркани от случващото се в ДПС

Сътресенията в ДПС продължават – втори депутат напусна парламентарната група днес. Това е хасковският народен представител Мюмюн Мюмюн. Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече изключените и напусналите групата на движението са 24...

публикувано на 12.07.24 в 14:38

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането,..

публикувано на 12.07.24 в 14:09

Поставят още камери за гарантиране на реда в община Павел баня

Саниране на сградата на Полицейския участък в Павел баня, възможностите за видеонаблюдение и опазване на обществения ред обсъдиха на среща кметът на община Павел баня Иса Бесоолу и началникът на Районно управление на МВР - Казанлък главен инспектор..

публикувано на 12.07.24 в 14:06

Моторист блъсна пешеходка в Стара Загора

62-годишна жена е с опасност за живота , след като мотор я блъска на кръговото кръстовище на площад „Берое“ в Стара Загора, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на 11-и юни около 17:30 ч. в началото на ул. „Августа Траяна“, докато..

публикувано на 12.07.24 в 12:45

Спасиха от пожар десет къщи в новозагорското село Караново

Десет къщи в новозагорското село Караново са спасени от пожар, възникнал в сухи треви в близост до стадиона на селото, съобщават от ОДМВР-Сливен.  Огънят в потушен от три екипа на пожарната, Държавно горско стопанство – Нова Загора и доброволци...

публикувано на 12.07.24 в 12:02

Големият пожар в района на Одрин е овладян

Големият пожар в Турция в района на Одрин е овладян, съобщиха от Югоизточното държавно предприятие Сливен, но потвърдиха, че всички горски и ловни стопанства са в готовност да се включат в гасенето, ако огъня прехвърли държавната граница.  Районът се..

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Въвеждат временна организация на движението заради рокфеста в Могилово

Въвежда се временна организация на движението за дните 12, 13 и 14 юли във връзка с провеждането на Midalidare Rock In The Wine Valley край село Могилово, информират от община Чирпан.  Определени са маршрути за пристигане и отпътуване на..

публикувано на 12.07.24 в 11:53

В Брягово искат решение на проблема със замърсената вода

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково ограничи използването на вода за питейни нужди в общо пет села в областта. Това стана със заповед в края на миналата седмица. Причината е мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и..

публикувано на 12.07.24 в 11:46

Разхлаждат със сладолед животните в зоопарка в Стара Загора

Със сладолед от плодове разхлаждат питомците в старозагорският зоопарк в тези най-горещи дни от лятото. За днес е обявен оранжев код за опасно високи температури, а за да се разхладят мечките и маймуните получават специални лакомство във вид на..

публикувано на 12.07.24 в 10:15

Хората са причинили повечето пожари в Старозагорско това лято

Три пъти повече пожари са гасили огнеборците в област Стара Загора от началото на юни, в сравнение със същия период на миналата година.  От началото на това лято се отчитат 303 пожара, а през 2023 г. те са били 90, съобщи в предаването „Репортер“..

публикувано на 12.07.24 в 10:05