Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска градина „Слънце“ в Ямбол е сред шестте сгради в страната, които ще се отопляват и охлаждат с геотермална енергия

За първи път детска градина в Ямбол ще се отоплява и охлажда с геотермална енергия. Детска градина „Слънце“ е сред шестте избрани сгради в страната, в които ще се изгради инсталация от този тип, след като Община Ямбол защити проект за нейното безвъзмездно финансиране в рамките на Норвежкия финансов механизъм. Договорът за финансиране беше подписан на 10 март от кмета на Ямбол Валентин Ревански и зам.-министъра на енергетиката Ива Петрова.

В рамките на проекта се предвижда да бъдат извършени инвестиции за енергийна ефективност чрез използването на енергия от възобновяеми енергийни източници, по-конкретно от геотермална енергия, за отопление и охлаждане в двете сгради на Детска градина „Слънце”, чиято площ е близо 3300 квадратни метра.

Дейността включва изграждането на нова отоплителна инсталация, включително и за битова гореща вода, както и охлаждаща инсталация. Основните елементи на сградната инсталация са термопомпи „вода-вода“, тръбна мрежа и вентилаторни конвектори. Вътрешните модули на системата (термопомпи „вода-вода“) ще бъдат разположени в съществуващото котелно помещение.

Външният кръг е съставен от вертикални сондажи, във всеки от които се монтира геотермален комплект от тръби и всички необходими материали, чрез който се осигурява пренос на енергия между земята и вътрешните тела на термопомпената система. Термопомпените агрегати са тип „вода-вода“.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя по процедура BGENERGY-1.002-0002 "Използване на геотермалната енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост", финансирана по линия на Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Общата стойност на проекта е 812 860,86 лева, от които 734 000 лева е размерът на безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането е в размер на 78 860,86 лева. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

След изпълнението на проекта потреблението на енергия ще се намали значително, освен това ще се подобрят и битовите условия в детската градина. Очакваните ефекти са свързани и с опазването на чистотата на въздуха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дете пострада след взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7- годишното дете  пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал към 10.30 часа. Пожарът е избухнал докато бабата е приготвяла храна. На място са били изпратени няколко екипа от пожарникари. Детето е..

публикувано на 01.05.24 в 13:11

Красимир Вълчев отново ще води листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 27 МИР-Стара Загора

Пълна листа с 22-ма кандидати регистрира в Стара Загора за предстоящите извънредни парламентарни избори коалиция ГЕРБ – СДС. Водач е Красимир Вълчев, на второ място е Маноил Манев, на трето – Илиана Жекова. И тримата бяха депутати в последното Народно..

публикувано на 01.05.24 в 13:00

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи.  Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото..

публикувано на 01.05.24 в 12:23

Стара Загора е трета в страната по застаряващи преподаватели

Професията „учител“ е със спорен рейтинг и застаряващ ефект според проучване на КТ Подкрепа - Синдикат "Образование". По показател работещи педагози и директори на учебни заведения в пенсионна или следпенсионна възраст в челото е София-град, а..

публикувано на 01.05.24 в 10:21
Радан Кънев

Радан Кънев: Отлагането на либерализацията създава риск България да връща пари по ПВУ

„Политическата криза и съпътстващия изборите популизъм блокираха важни процеси в България. В резултат на това изоставаме от съседни страни с близо 5 години, а от други в ЕС с 15 години.“ Това заяви за Радио Стара Загора българският евродепутат(ЕНП/ДБ)..

публикувано на 01.05.24 в 09:28
Снимката е илюстративна

Отбелязваме Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж.  Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените..

публикувано на 01.05.24 в 08:26

Велика сряда е!

Велика сряда е - третият ден от Страстната седмица. Православният свят си припомня едно от последните събития преди страдания на Христос - как в разкаянието си една грешница изляла елей върху главата му. В същия ден и Юда отива при юдейските първенци и..

публикувано на 01.05.24 в 08:12

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи...

публикувано на 30.04.24 в 18:32

Ямболии събраха 9 000 лв за ремонт на най-старата църква в Ямбол

Жители на кв. Каргуна и на Ямбол са  дарили около 9 000 лв. от благотворителния базар на Цветница за ремонт на най-стария храм „Света Троица“ в града. „За пореден път своята заплата за богоугодното начинание дари кметът Валентин Ревански, с по-големи..

обновено на 30.04.24 в 17:30

Няма проблеми с предпразничния трафик в Старозагорско

Допълнителни екипи на териториална и пътна полиция ще дежурят по празниците в Старозагорско, информира комисар Антон Иванов от Охранителна полиция в ОД МВР в Стара Загора. По думите му към момента трафикът обичаен за сезона и само по магистрала..

публикувано на 30.04.24 в 17:02