Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тракийския университет откриха първия по рода си Център за аквапоника

Модерен и иновативен център за аквапоника беше тържествено открит към Тракийския университет в Стара Загора. На откриването присъства и президентът Румен Радев.

Центърът е първият по рода си образователен, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология в България и Източна Европа.Той е съвместен проект с частно дружество и е резултат от доверието между бизнеса и университета, каза при откриването ректорът доц. Добри Ярков.

Веселин Балджиев – представител на фирмата инвеститор благодари на ръководството на университета за партньорството и посочи социалния, икономически и екологичен ефект на технологията.

Президентът Румен Радев подчерта, че реализацията на проекта е пример за доброто сътрудничество между институции, образование и бизнес и пожела на добър час на центъра.

Центърът за аквапоника към Тракийския университет е разположен на площ от 4000 кв.м. Аквапоника е комбинация от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни вещества вода, която е резултат от отглеждането на риба, е източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии превръщат токсичните компоненти на рибните отпадъци във форма на хранителни вещества, използваеми от растенията. Тъй като растенията консумират хранителните вещества, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите.
Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения, се развиват отлично. Използването на изкуствен тор не е необходимо тъй като рибните отпадъци осигуряват хранителните вещества, от които се нуждаят растенията. Не се използват хербициди, тъй като няма почва, в която да растат плевели. Ежедневната употреба на вода е минимална и се отглеждат голям обем растителни култури на по-малка площ в сравнение с конвенционалното отглеждане на културите. 
Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция ще е около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и към 3 тона риба при непрекъснато производство – 365 дни в годината.

Репортаж от откриването на центъра можете да чуете в звуковия файл.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08