Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В старозагорско училище откриват изложба за тракийските бежанци

Изложба, посветена на Деня на Тракия,  откриват днес в Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора. Тя е по повод на 26 март – Ден на Тракия и 109 години Одринска епопея.  На 26 март българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война (1912 - 1913). Превземането на Одрин практически слага край на Балканската война. В обсадата на непревземаемата крепост българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение, родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ.

Във фоайето на училището е подредено творчеството на тема: „По пътя на паметта и съдбата на бежанците“.

Малките светиниколци разказват за съдбата на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в България. С  книги, проучвания и изложба на родословни дървета те съживят този момент от българската история, за да напомнят, че съдбата на тракийските българи, е урок, който не трябва да бъде забравян.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шест екипа огнеборци гасят пожара край Казанлък

Четири екипа на пожарната в Казанлък и два от Стара Загора са ангажирани с потушаването на пожара, който избухна този следобед във вилната зона на Града на розите. Към момента стихията се контролира от огнеборците на терен, но все още не е локализирана...

публикувано на 19.06.24 в 18:35

ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат

" Има такъв народ" няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или ДПС . Това заяви лидерът на формацията Слави Трифонов в пост във Фейсбук.  "На изборите на 9-ти юни, суверенът се изказа много ясно. Партиите бяха подредени, а огромната част от хората не..

публикувано на 19.06.24 в 17:46

Ученици от Стара Загора представят свои разработки в столицата на Малайзия Куала Лумпур

Трима старозагорски ученици  представят свои разработки в столицата на Малайзия Куала Лумпур на състезанието WMI Mini Math Creative Competition през месец юли.  Това са  Иван Канев  от 11 клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“,  Радослав Балкански..

публикувано на 19.06.24 в 17:32

ЕК отново препоръча България да намали зависимостта си от изкопаемите горива

Европейската комисия отново препоръча България да намали зависимостта си от изкопаемите горива. Това е една от четирите препоръки, които тя отправя към Съвета на ЕС, свързани с икономиката ни. Те са част от оповестения  днес пролетен пакет на..

публикувано на 19.06.24 в 17:31

Изграждат нови 7 ракетни площадки за борба с градушките в Сливенско

Министерството на земеделието стартира процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки в страната, за да подобри ефективността на борбата с градушките и опазването на земеделската продукция. Това обяви днес на среща с браншови организации служебния..

публикувано на 19.06.24 в 16:44

"Спасителен клуб за бъдеще - Стара Загора" отново организира безплатни прегледи в няколко села

Поредна кампания за безплатни профилактични прегледи на жителите на няколко села от област Стара Загора инициира  "Клуб за бъдеще - Стара Загора". Ще бъдат проведени профилактични измервания на кръвно налягане, пулс, кръвна захар и ЕКГ в първите..

публикувано на 19.06.24 в 16:29

Временно се ограничава движението по две улици в Стара Загора

Временно ще бъде ограничено движението по две старозагорски улици, съобщават от пресцентъра на община Стара Загора. С оглед осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително монтажни работи на обект „Изграждане, реконструкция и основен..

публикувано на 19.06.24 в 15:51

Допълнителни автобуси за Задушница в Стара Загора

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието „Задушница" на 22.06.2024 г. /събота/, фирма „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД Стара Загора ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк, както следва: Линия № 17 кв. „Три..

публикувано на 19.06.24 в 15:42

2705 седмокласници в Стара Загора се явиха на НВО по български език и литература

Седмокласниците се явиха на Национално външно оценяване по български език и литература днес. Учениците полагаха изпитите в училищата, в които учат, като се допускаха до залите срещу документ за самоличност. Минути преди началото на изпита в 9..

публикувано на 19.06.24 в 15:41