Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Флейтистката Мария Митева представя авторски албум в родната Стара Загора

4
Снимка: maria-miteva.com
Всяка втора жена на света се нарича Мария, така се пее в една българска песен. И нашата история е за Мария, по-точно за Мария Митева. Флейтистката с утвърдена международна кариера е родена в поетичната столица на България. Завършила е Музикалното училище в Стара Загора. През 1990 година се дипломира с отличен успех, десет години по-късно получава магистърска диплома по концертна специалност флейта в Университета по музика във Виена, Австрия, където посещава класовете на професорите Барбара Гислер, Вернер Трип и Роберт Волф. От 2003 е магистър и по педагогика. По време на обучението си поддържа интернационална солистична, оркестрова и камерно музикална дейност в Австрия, Люксембург, България, Италия, Дания, Сингапур и Словения.

Мария Митева е усърдна в работата си. Тя е носител на награда от фестивала „Allegro vivo“ – Австрия. На 26 години става член на програмата на сър Йехуди Менухин за млади музиканти „Live Music now“. Печели стипендия и на Министерството на културата в Австрия. На 27 години получава място като преподавател във Виена във „Виенер музиклеранщалтен“. От 2009 година живее и работи в Люксембург. Преподава флейта в Консерваторията в Етелбрюк.

Животът на хората избрали да се посветят на музиката предлага пътешествия, срещи с публика, предизвикателства, стари и нови приятелства. Тя е част от това състезание, в което времето е арбитър за свършената работа, а аплодисментите на публиката отплата за труда.

Мария Митева е посетила много държави, но три са в сърцето й. България, Австрия и Люксембург заемат онова специално място в мислите, което я кара да пътува насън и да твори наяве. Тези три държави, с които са свързани спомените, научените по пътя житейски уроци и трепетни вълнения раждат емоционалното решение за създаването на диска "Ways"- "Пътища". Албумът е сърдечна изповед за музикалните и пътешествия по света. Той беше представен в Камерна зала "България" през 2021 година, по време на 52 Международен фестивал Софийски музикални седмици.

На 11.04, от 18.00 часа, в Регионална библиотека "Захарий Княжески" Мария Митева ще представи "Ways" на публиката в родния си град. "Датата на концерта съвпада с рождения ден на г-н Стоянов, един от преподавателите ми в Музикалното училище", сподели в емоционалното интервю флейтистката, която очаква с нетърпение Пролетната среща-концерт и  любителите на класическата музика в уютната зала на най-голямата библиотека в региона. 

Входът за събитието е безплатен. 


В прикачения звуков файл може да научите любопитни подробности, за състезателната кариера на Мария Митева, за решението й да се посвети на музиката, а не на ....спортната стрелба, въпреки че не в концертна зала, а на стрелбище в Чехия среща любовта...  

Галерия

Още от категорията

Снимки: Пепа Павлова

„Офлайн поредица за деца“ посети българските деца в Брюксел

Първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“ беше представена и в Европейското училище в Брюксел. В училището се обучават 150 българчета. Срещата с тях премина изключително добре и при голям интерес, разказа в интервю за..

публикувано на 03.12.22 в 17:00

Националната опера гостува на старозагорска сцена с Вазовите "Чичовци"

52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ще бъде закрито с „Чичовци“- постановка  на Софийската опера и балет. Една музикална творба на композитора Лазар Николов по едноименната повест на Иван Вазов, но с изключително..

публикувано на 01.12.22 в 14:30

В Стара Загора гостува Третата национална изложба на българския комикс

В Стара Загора гостува Третата национална изложба на българския комикс. Днес от 18.00 часа, във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъдат представени произведенията на 43-ма комикс артисти, които творят на национално и..

публикувано на 01.12.22 в 09:36

Банята в село Ягода се бори за наградата на публиката за сграда на годината

   От днес до 14-ти декември желаещите могат да гласуват за възстановения бански комплекс в мъглижкото  село Ягода, който се състезава за наградата на публиката в Националния годишен конкурс "Сграда на годината". Това съобщи за РСЗ кметът на община..

публикувано на 30.11.22 в 16:22

Танцовата драма "Нестинарка" събира на една сцена огнени примабалерини

Днес от 18 часа в Залата на Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в рамките на Фестивала на оперното и балетното – Стара Загора ще бъде представена уникална ретроспекция в историята на най-забележителната творба в българското танцово изкуство..

публикувано на 30.11.22 в 11:16

Мая Вапцарова гостува на къща- музей "Гео Милев" в Стара Загора

Къща- музей "Гео Милев" в Стара Загора организира среща-разговор с режисьора и кинодокументалист Мая Вапцарова. Началният час е 17,30 а входът е свободен. Племенницата на поета Никола Вапцаров сподели за Радио Стара Загора, че обича да разговаря с..

публикувано на 29.11.22 в 15:49

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи..

публикувано на 27.11.22 в 17:35

Къща музей "Гео Милев" представя "Разбъркано сърце"

Днес от 18:00 часа в Къща музей "Гео Милев" ще бъде представена стихосбирката "Разбъркано сърце" на Христина Димитрова от Стара Загора. Това е четвъртата книга на авторката, след "Обич", "Писма до пролетта" и "Не ме е страх". Включени са 85..

публикувано на 25.11.22 в 15:07
Пепа Павлова и Николай Татаров

В Стара Загора представиха екологичната поредица "Офлайн поредица за деца"

В РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора беше представена първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“. Тя разказва по достъпен начин за проблемите на пчелите, замърсяването на въздуха, изсичането на горите и други екологични проблеми..

публикувано на 25.11.22 в 14:30

Юбилейна изложба представя многоликият Антон Митов

По повод 160 годишнина от рож­дението на пат­риарха на бъл­гар­с­ката живопис Антон Митов /1862–1930/ днес, 24 ноем­ври, Градската художествена галерия в Стара Загора представя юбилейна експозиция от творби, съхранени във фон­довете на Националната..

публикувано на 24.11.22 в 14:45