Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Общината беше домакин на национално роудшоу на AIBEST

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът Милена Желева, началникът на отдел “Инвестиции” Росица Райкова, както и от Радостин Танев, който е един от инициаторите на редица срещи за привличане на сектора в региона.

По привличане на високотехнологичния бранш се работи целенасочено от няколко години, а градът може да отговори на потребностите за човешки ресурс, благодарение на специализираната национална гимназия по компютърни науки и математически анализи и новите специалности в Тракийския университет, каза Росица Райкова.

Възможността да се реализират млади хора и да се преквалифицират кадри е гаранция за нови зелени работни места. Преходът към зелена икономика и заетост са бъдещето на региона. Направени са вече първите стъпки по пътя към трансформацията и прехода, който се предвижда в Зелената сделка за Старозагорски регион. Бизнес ориентиран в IT- сектора, е част от новата политика за развитие.

През следващите месеци предстои Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии съвместно с Община Стара Загора да организират информационни кампании и събития, за да популяризират сектора сред младите хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора е партньор по проект за кръгови решения за текстилни отпадъци

Поставят контейнери за текстилен отпадък на 10 нови точки в Община Стара Загора. Едновременно с това тече и кампания в малките населени места, където хората ще могат да предават своите текстилни отпадъци при кметовете на селата, след което те ще..

публикувано на 24.07.24 в 10:00

30% отстъпка за такса смет в Стара Загора срещу 150 кг разделно събран отпадък

Гражданите ще имат възможност да предават разделно събираните отпадъци на площадката за разделно събиране на отпадъци и тези, които са предали 150 кг, в края на годината ще получат 30% отстъпка за такса смет, в частта сметосъбиране и сметоизвозване...

обновено на 03.07.24 в 11:18

Върви записване за лятна академия "Зелена Европа"

Броени дни остават до крайния срок за записване на ученици в лятната академия „Зелена Европа“. До 30 юни е срокът, в който деца от 1 до 4 клас могат да попълнят формата за  участие в тазгодишната Лятна еко академия в казанлъшкото село..

публикувано на 19.06.24 в 10:00
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16