Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП напомня с писма на търгуващи в интернет да декларират доходите си до 3 май

Снимка: архив

НАП започва да изпраща имейли до физическите лица, извършващи продажби в интернет, като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху  доходите от тази дейност, съобщават от приходната агенция.

Приходната агенция разполага с информация за получените от физическите лица суми от наложен платеж през 2021 г., подадени от пощенските оператори (куриерските фирми). Тези суми са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция, напомнят от НАП.

До този момент много от лицата вече са декларирали своите доходи от онлайн продажби. Тези, които не са го направили, ще получат напомнителни писма от приходната агенция. В случай, че търгуващите онлайн не подадат данъчните си декларации, подлежат на санкции и последващи контролни действия от страна на НАП.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП. В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията. За получените доходи от продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от приходната агенция.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в  Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят още от НАП.

В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, който не е избрал реда за облагане като едноличен търговец, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. за тези физически лица изтича на 3 май 2022 г.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube и в рубриката „Облагане на продажби в интернет“ в сайта на приходната агенция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха ремонтираното читалище в Ново село

Читалището е най-важната сграда в едно село, понякога кметовете се стараят повече за кметствата, но аз мисля, че вниманието трябва да е върху средището на духовност. С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров прекрачи прага на ремонтираното..

публикувано на 05.06.24 в 16:15

Вдигат пътните блокади край Гълъбово

Протестиращите на пътя Гълъбово-Мъдрец вдигат блокадите си от 16 часа. Това стана ясно след тяхна среща на място със служебния премиер Димитър Главчев и регионалния министър Виолета Коритарова. Главчев и Коритарова донесоха на протестиращите..

публикувано на 05.06.24 в 16:04

Къща музей „Гео Милев“ и Музей „Литературна Стара Загора“ канят децата на летни занимания

За пореден път къща музей „Гео Милев“, организира лятна детска занималня в прохладната си зелена градина. Това съобщават от пресцентъра на община Стара Загора. Децата, които обичат да четат, рисуват, оцветяват, апликират, моделират, както и да научат..

публикувано на 05.06.24 в 15:23
Светеца гражданин

Грузинският филм "Светеца гражданин" получи голямата награда на филмовия фестивал "Златната липа"

Актрисата Ели Скорчева бе удостоена с наградата за женска роля на Фестивала „Златната Липа“ в Стара Загора, който приключва днес. Тя изпълни главната роля във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ – лента, разказваща историята на учителка от..

публикувано на 05.06.24 в 14:50
снимка: Елена Балабанова

Арестуваха жена за палеж в Стара Загора

Жена на 41 години е задържана за палеж на апартамент в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в града. Както радио Стара Загора информира във вторник малко след 11:20 часа е получен сигнал за горящ апартамент в..

публикувано на 05.06.24 в 14:19

МБАЛ Свиленград с обновени и ремонтирани отделения

Приключиха ремонтните дейности в Отделението по анестезиология и интензивно лечение и Сектор Пулмология на Вътрешно отделение в МБАЛ Свиленград. ОАИЛ  е с трето ниво на компетентност и изпълнява клинични процедури за пациенти от цялата област...

публикувано на 05.06.24 в 13:29
Димитър Главчев

Премиерът ще се срещне с протестиращите на пътя Гълъбово-Мъдрец

Министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, ще посети в 15.00 ч, третокласния път Мъдрец – Гълъбово.  Това съобщиха от правителствената пресслужба.  Втори ден жителите на..

публикувано на 05.06.24 в 12:14

Отложиха делото "Дебора" заради неявили се свидетели

Делото "Дебора" беше отложено заради неявяване на свидетели, съобщава Радио Пловдив. Днес трябваше да бъдат разпитани един от полицаите и още няколко свидетели, а след това и експертите, изготвили експертизите по делото.  Тъй като част от призованите..

публикувано на 05.06.24 в 11:08

Остава блокадата на три пътни артерии в Гълъбовско

Втори ден продължава блокадата на пътя Гълъбово-Мъдрец. Протестиращите жители на няколко гълъбовски села настояват отсечката да бъде ремонтирана. Въпреки уверението на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан..

обновено на 05.06.24 в 08:38