Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Българските моряци от Мариупол ще се приберат в понеделник

Снимка: БГНЕС

Предложението за частично разплащане към строителните фирми ще бъде внесено повторно за гласуване в Народното събрание. Това заяви при посещението си в „Мини Марица-изток“ министър-председателят Кирил Петков. Той добави, че в понеделник очаква българските моряци от Мариупол да се завърнат у нас. 

Премиерът очаква при повторното гласуване да бъдат отпуснати половината от средствата за пътностроителните фирми, както им е обещал.

"Това, което аз обещах на пътните фирми, беше подкрепено  в парламента, което означава 655 млн. лева да се платят веднага, а другите 50 процента да се платят след проверка и санкция на парламента. Това е най смисленото - хем пътищата да започнат да се ремонтират веднага, хем да сме сигурни, че не се плащат на тъмно едни пари  безконтролно"

Кирил Петков коментира, че няма директно разцепление на управляващата коалиция, но стабилността в нея не може да е на всяка цена.

"Ние сме обещали на нашите избиратели, че ще работим принципно. Ние работим за стабилност, когато спазваме принципите, които сме обещали"

Кирил Петков очаква рестарт на процедурата за избор на гуверньор на БНБ.

Той коментира и извеждането на българските моряци от Мариупол. Като очаква те да са в България в понеделник.

"Истината е, че ние през цялото време поддържахме контакти с българския кораб. Аз лично съм говорил с капитана много пъти. Дори през моя телефон съм включвал в неделен ден и близки на моряците да говорят с тях. Три пъти бяхме в готовност да ги евакуираме, едновременно с което говорехме и с украинската, и с руската страна. В момента, в който нещата в Мариупол се поуспокоиха един от моряците е отишъл до руската част и когато те дадоха коридор от час и половина и военно разузнаване ги пое от там. В момента хората са в безопасност и се координира логистичната задача да ги върнем обратно може би в понеделник следващата седмица."

Премиерът посети „Мини Марица-изток“, където разговаря с работещите в енергийни комплекс и обясни акцентите в енергетиката от плана за възстановяване и устойчивост.

"Комплексът е много важен за нас и в Плана за възстановяване и устойчивост ние успяхме да защитим позицията да не се затварят физически капацитети на енергопроизводителите, които са на база на въглища. Това е огромна победа и сега и трябва да направим стратегия и да помислим как да стане така, че енергийният преход да продължава, знаейки, че най-важното за България е да има независима енергийна система. Трябва и да не се заблуждаваме, че трябва да се мисли за стратегия и за зеления преход. Имаме време до 2026 година да направим най-доброто"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Дълбоки е локализиран

Пожарът, който избухна по обяд в старозагорското село Дълбоки е локализиран. Това съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  При инцидента няма пострадали хора. Сигналът е подаден малко след 11 и 40 за горящи сухи треви.  При пожара са..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Пожар в старозагорското село Дълбоки

Горят сухи треви в южния край на старозагорското село Дълбоки.  Няма пострадали и опасност за населението.  Четири пожарни автомобила са включени в овладяването на огъня, като на място са и доброволци от селото.  По информация на репортер на..

публикувано на 28.07.24 в 12:52

Прогноза за времето

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36° , в София - около 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от..

публикувано на 28.07.24 в 09:42

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00