Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на знанието се провежда в Стара Загора

За втора година ТрУ представя своята дейност и структурни звена отблизо

Втори Фестивал на знанието, организиран от Тракийски университет, се провежда в Стара Загора. Централният булевард “Цар Симеон Велики”  в  пространството пред сградата на общината е домакин на събитието. В отделни шатри са разположени всички структурни звена на висшето учебно заведение. Преподаватели от тях представят специалностите, които предлагат факултетите и филиалите.

6 са факултетите на ТрУ: Аграрен факултет, Ветеринарномедицински факултет, Медицински факултет, Педагогически факултет, Стопански факултет, Факултет Техника и технологии – Ямбол и още три звена - Медицински колеж – Стара Загора с  Филиал в Хасково, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите. Над 40 са специалностите бакалавърска степен с магистърските програми са над 100, обобщи доц. д-р Ани Златева, главен секретар на ТрУ и организатор на фестивала. Тя изрази надежда Фестивалът да се первърне в ежегодно събитие, защото идеята му е да се популяризират специалностите и да се запознаят повече хора с тях. На него нагледно се показват различни технологии, демонстрационни материали, включени в практическото обучение на студентите“, обясни  доц. д-р Ани Златева. 

Стопански факултет представи две нови професионални направления, в които бъдещите студенти могат да се обучават - едното е икономика, другото е информационни технологии и компютърни системи.

Педагогика на обучението по информационни технологии  е част от програмата на факултета. Интересът към специалността и в магистърската програма расте, каза един от преподавателите във факултета  ас. д-р Мима Трифонова.

Към Депаратамента за информация и повишаване на квалификацията на учителите вече работи STEM - център и интересът е голям, увери ас. Вера Тодорова от ДИПКУ.

Студенти, второкурсници от Тракийски университет изразиха категорчината си позиция, че са направили правилния избор на университет и бяха на място, за да консултират свои бъдещи колеги в избора им.

Фестивалът на знанието  продължава през целия ден с поздрав от ректора доц. Добри Ярков,  с музикален състав “Макрофагос” и “Новата гръцка музика” на студентките по ветеринарна медицина Екатерини Тартани и Хриса Факу.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

31 партии и коалиции регистрираха листи за парламентарния вот в Стара Загора и областта

31 партии и коалиции подадоха документи в РИК – Стара Загора за регистрация за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Общо 321 кандидати ще участват във вота от 27-и МИР - Стара Загора. Регионът ще излъчи 11 народни представители на 9 юни. Това..

публикувано на 08.05.24 в 09:17

31 партии и коалиции регистрираха листи за парламентарния вот в Стара Загора и областта

31 партии и коалиции подадоха документи в РИК – Стара Загора за регистрация за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Общо 321 кандидати ще участват във вота от 27-и МИР - Стара Загора. Регионът ще излъчи 11 народни представители. Това съобщи за..

публикувано на 08.05.24 в 08:51

Петима бивши министри влизат в битката за Хасковска област

Петима бивши министри влизат в битката за юбилейния 50-ти парламент на България от Хасковска област. Делян Добрев , който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев , министър на финансите, Атанас Атанасов на културата,..

публикувано на 08.05.24 в 08:32
Благослав Михайлов

Анализатор: Основният въпрос е как ще реагират хората на провалената ротация

Тези избори вероятно ще бъдат по-различни от предишните. Фактът, че има и европейски избори променя нещата, коментира пред Радио Стара Загора Благослав Михайлов, създател на онлайн платформата "Стража". Той подчерта: " Основният въпрос е как ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:25

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне..

публикувано на 08.05.24 в 07:52
Предавател на Радио Стара Загора, FM-107.80MHz, Свиленград

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 8.05.2024 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр. Свиленград с честота 107.8 МHz  е възможно да има прекъсване на излъчването за времето от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа..

публикувано на 08.05.24 в 06:05

121 деца са класирани в яслените групи в Стара Загора

От Община Стара Загора оповестиха резултатите от майското класиране за прием на деца в яслените групи на територията на общината. Класиранията се правят през месец от началото на годината при наличието на свободни места, а най-голям брой места..

публикувано на 07.05.24 в 18:18

30 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в РИК Стара Загора

30 партии и коалиции подадоха документи в РИК – Стара Загора за регистрация за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на РИК Теодора Крумова. За 11 от тях все още няма издадено..

публикувано на 07.05.24 в 17:15
Георги Гьоков

Георги Гьоков: Оставам да работя за БСП

Оставам в БСП и в политиката, въпреки че няма да участвам в листите на предстоящите избори. Това заяви в студиото на Радио Стара Загора дългогодишният старозагорски депутат от левицата Георги Гьоков. Той сподели, че сред мотивите му да не бъде..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

21 нови обитатели има старозагорският зоопарк

След усърдна съвместна работа, в Зоопарк Стара Загора пристигнаха 21 нови пернати обитатели. Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет 21 броя яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра..

публикувано на 07.05.24 в 16:42