Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зеленият транспорт в Плана за възстановяване:

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Снимка: Архив

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия автопарк, България трудно ще отговори на изискванията на Европа, заявиха експерти по време на конференция, посветена на транспорта на бъдещето и чистата енергия.

Специализирана комисия за насърчаване на електромобилността ще разработи нов проектозакон за изграждане на зарядна инфраструктура и за стимули за закупуване нпа електромобили, обяви в Минутите за Зелената сделка Георги Стефанов, началник кабинет на зам.-министър-председателя по климатичните политики в МС. В рамките на тази седмица официално стартира процеса за създаване на комисията за устойчива мобилност. В рамките на следващите 2-3 месеца трябва да се изготви анализната част  на ситуацията у нас в Проктозакона. Втората половина на май се очаква да стартират и процесите, поясни Стефанов.

"Към момента разполагаме с няколкостотин зарядни станции в целия спектър и под 5000 електромобила, заедно с хибридите малко над 40 хиляди в България, което е крайно недостатъчно. Преценките показват, че ако икаме да се борим срещу поскъпването на горивата е да направим цялостно откъсване от изкопаемите горива. Държавата ще се заеме именно с това да се изгради балансирано инфраструктура със зарядни станции.", каза Стефанов и обясни че средствата, кото ще се вложат в изграждането на станции на основни транспортни коридори нямат нужда от субсидиране, тяхната икономическа възвращаемост е бърза заради големия поток . Средствата ще трябва да бъдат насочени към по-труднодостъпни региони, където потокът е по-малък. Не на последно място реформите ще отключат необходимостта от изграждане на цялостната електропереносна мрежа.  

Целта, която трябва да бъде постигната към средата на 2026 година за България да достигне до 30 хиляди електромобила. Държавата се ангажира с изграждането на десет хиляди публични точки за зареждане на автомобили.


Още от категорията

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00
Борислав Сандов

България иска домакинство на среща на върха на ООН за климата

Тази година България ще кандидатства за домакинство на среща на върха на ООН за климата през 2024 г. , това съобщи Борислав Сандов , Вицепремиер и министър на околната среда и водите по време на дискусия на тема „Нулевите нетни емисии като път..

публикувано на 05.04.22 в 16:00

Андрей Новаков: Срамно е да сме рекордьори по отхвърляне на Националния план за възстановяване и развитие

„Поредното отлагане на Плана за възстановяване и развитие вреди на имиджа на страната ни. Срамно е да сме рекордьори по брой отхвърляния на Националния ни план, каза в разговор за радио Стара Загора евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по повод..

публикувано на 23.03.22 в 10:00

Проф. Димитров: България да разчете правилно посланието, че бъдещето е в зелената енергетика

Съвременната геополитическа ситуация ускорява процеси, които вече са в ход, но без да променя фундаментално плановете на ЕС да гради чиста икономика. Изявлението, направено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, ЕС да спре постепенно вноса..

публикувано на 16.03.22 в 09:35

Какви са пречките да стартират дейностите по справедлив преход на регионално и общинско ниво

Слабото сътрудничество между общините на практическо ниво, липсата на традиции и отработени схеми е проблем, резултат  от  традиционно  централизираното  държавно  управление  и  липсата  на  опит  и  практика  на  такива  сътрудничества,..

публикувано на 09.03.22 в 10:35

Румяна Грозева: Зелената сделка е вариант да намалим енергийната си зависимост от Русия

Министрите на енергетиката на страните членки на Евросъюза се обединиха около решението за свързване на електропреносната мрежа на съюза с тази на Украйна с цел да намалят зависимостта ѝ от Русия, съобщи еврокомисарката по енергийните въпроси Кадри..

публикувано на 02.03.22 в 09:00

Гражданите все още нямат достатъчно информация за възможностите за енергиен преход

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Центърът  за изследване на демокрацията организират дискусия за проблемите, които срещат гражданите и уязвимите групи в страната при енергийния преход. На нея  ще обсъдени и  резултатите от 10..

публикувано на 16.02.22 в 08:00