Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Увеличението на цената на горивото ще продължи в следващите дни

Българският пазар на газ не е ограничен и количества има

Снимка: БГНЕС

„Проблемът в настоящата ситуация е, че българската индустрия работи без да знае цената на газа, който използва.“ Това заяви за Радио Стара Загора в коментар за спрените доставки на „синьо гориво“ председателят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев. Той увери, че българският пазар на газ не е ограничен и количества има, но проблем остава липсата на яснота за стойността му. Общо 7 оферти от трима доставчици на природен газ е получил „Булгаргаз“. Дружеството ще изчисли цената, която да поиска от КЕВР за газа през май. От своя страна регулаторът трябва да вземе решение на 10 май. Според Живодар Терзиев българската страна е трябвало да гарантира резервни доставки в случай на спиране на руския газ. „От друга страна обаче, ако руснаците не бяха спрели газа, България нямаше да може да получи и плати и двете количества“, обясни Терзиев.

„Цените на горивата в България са на високи нива от гледна точка на потребителските възможности“, призна председателят на Петролната и газова асоциация. По думите му световните пазари в последните дни бележат устойчив ръст с около 30$ дневно в стойността на дизела. Живодар Терзиев отбеляза също, че очакванията в краткосрочен план са петролът да продължи да се увеличава. Той подчерта, че влияние за това оказват и сигналите, които идват от Европейската комисия за евентуално ембарго върху руския петрол. Според Терзиев има надежда в по-дългосрочен план за успокояване на пазарите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Смениха областните управители на Стара Загора и Ямбол

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността, информират от пресцентъра на..

публикувано на 03.07.24 в 18:51
Стадион

Засилен граждански контрол върху случващото се в ПФК "Берое" обсъждаха на среща в Община Стара Загора

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни. На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе по покана на кмета Живко Тодоров,..

публикувано на 03.07.24 в 17:30

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина. Зарибяването на планинските реки на територията на Държавно горско стопанство – Сливен се прави за трети път. Кампанията е по инициатива на Югоизточното държавно предприятие и..

публикувано на 03.07.24 в 17:26

Община Стара Загора има готовност да обезщети собствениците на земи в "Бедечка"

Община Стара Загора има готовност с процедурата по обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“, съобщават от общинския пресцентър. Това стана известно днес по време на среща с представители на сдружението „Запазете Бедечка“ и общинското..

публикувано на 03.07.24 в 17:23

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол излязоха на протест

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна  в знак на протест срещу предложеното  изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти...

публикувано на 03.07.24 в 17:22

Държавен куклен театър Стара Загора с две постановки на „Шарено петле“

И тази година Старозагорският куклен театър ще вземе участие в VII издание на Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“,  Плевен с две постановки- за деца и за възрастни. „Банкови кризи и наказания“ от Жан-Пиер Мартинез, реж...

публикувано на 03.07.24 в 14:59

Пожар в апартамент в Стара Загора взе жертва

Жена на 63 години е загинала при пожар в апартамент на бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен във вторник сутринта малко преди 6:30 часа. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и..

публикувано на 03.07.24 в 14:48
централна улица, Ямбол

Доброволни "Зелени патрули" ще следят за чистотата и реда в Ямбол

Община Ямбол започва инициатива за обществен контрол върху нерегламентираното замърсяване и реда в града, наречена "Зелен патрул". Целта на инициативата е да ангажира местните жители в поддържането на чист и подреден град. Това съобщи за Радио..

публикувано на 03.07.24 в 13:21
Плувен басейн, Стара Загора

Общинският плувен басейн няма да работи на 6 юли

На 6 юли /събота/, Общинският плувен басейн в Стара Загора няма да работи с граждани. Причината е провеждането на турнира "Синьо лято". В четвъртото издание на състезанието ще се включат около 300 плувци от цялата страна, родени 2012-2017 година...

публикувано на 03.07.24 в 12:46

Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета

Община Стара Загора дари на дивата природа на България първото излюпено в пределите на Зоопарка белоглаво лешоядче. В края на отминалата седмица, екип на Зелени Балкани и представители на Зоопарк Стара Загора транспортираха вече порасналото малко до..

публикувано на 03.07.24 в 11:24