Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация. Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на климатичните предизвикателства в своите общности, каза за Минутите на зелената сделка Юлия Мишкова, обучител в екипа на “Заедно в час” и един от специалистите, които работят по проекта. 

Материалите са насочени към ученици от 5 до 12 клас и ще могат да се интегрират в образованието по различни предмети. Те обхващат три тематични области: Транспорт и климатични промени; Природа и земеделие; Производство и енергия, съобщи още Мишкова. Тя поясни, че образователните ресурси дават възможност също на учителите да прилагат нови и иновативни преподавателски подходи, които дават повече свобода и поле за действие на учениците във връзка с актуална тема за целия свят. Материалите са насочени към ученици от 5 до 12 клас и ще могат да се интегрират в образованието по различни предмети. Те обхващат три тематични области: Транспорт и климатични промени; Природа и земеделие; Производство и енергия. Учебните ресурси се изготвят по проект на фондация “Заедно в час”, който е финансиран от Европейската климатична фондация (European Climate Foundation). 

В първа фаза на проекта с подкрепата на опитни външни консултанти вече са създадени първите варианти на учебните материали и план за конкретни дейности за проектно базирана работа с ученици по темата за климатични промени. Следващата фаза на проекта, която обхваща месеците до края на учебната година, учебните материали ще се тестват в няколко училища в цялата страна. Всички ученици, които работят по материалите ще разработят свои проекти за решаване на климатични предизвикателства на база на наученото.

Проектите и идеите на учениците ще бъдат публично представени на специално събитие на 11 юни в София. Следва допълнително тестване на учебните материали и в традиционната Лятна академия на “Заедно в час”, която ще се проведе от 19 юли до 5 август в две училища в столицата. След получаване и обработване на обратната връзка от учениците и учителите от тестовия период материалите ще бъдат финализирани. Те ще бъдат публикувани и разпространени публично като ресурси на най-големия български сайт за обучителни ресурси за учители Prepodavame.bg. Материалите също ще бъдат преведени и на други езици и ще бъдат разпространени в образователните организации от глобалната мрежа на Teach For All.

Учебни материали за проектно-базирано обучение и задълбочаване разбирането на учениците за климатичните промени ще бъдат достъпни безплатно за учители и ученици в цялата страна от предстоящата учебна година.

Още от категорията

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00
Борислав Сандов

България иска домакинство на среща на върха на ООН за климата

Тази година България ще кандидатства за домакинство на среща на върха на ООН за климата през 2024 г. , това съобщи Борислав Сандов , Вицепремиер и министър на околната среда и водите по време на дискусия на тема „Нулевите нетни емисии като път..

публикувано на 05.04.22 в 16:00

Андрей Новаков: Срамно е да сме рекордьори по отхвърляне на Националния план за възстановяване и развитие

„Поредното отлагане на Плана за възстановяване и развитие вреди на имиджа на страната ни. Срамно е да сме рекордьори по брой отхвърляния на Националния ни план, каза в разговор за радио Стара Загора евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по повод..

публикувано на 23.03.22 в 10:00

Проф. Димитров: България да разчете правилно посланието, че бъдещето е в зелената енергетика

Съвременната геополитическа ситуация ускорява процеси, които вече са в ход, но без да променя фундаментално плановете на ЕС да гради чиста икономика. Изявлението, направено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, ЕС да спре постепенно вноса..

публикувано на 16.03.22 в 09:35

Какви са пречките да стартират дейностите по справедлив преход на регионално и общинско ниво

Слабото сътрудничество между общините на практическо ниво, липсата на традиции и отработени схеми е проблем, резултат  от  традиционно  централизираното  държавно  управление  и  липсата  на  опит  и  практика  на  такива  сътрудничества,..

публикувано на 09.03.22 в 10:35

Румяна Грозева: Зелената сделка е вариант да намалим енергийната си зависимост от Русия

Министрите на енергетиката на страните членки на Евросъюза се обединиха около решението за свързване на електропреносната мрежа на съюза с тази на Украйна с цел да намалят зависимостта ѝ от Русия, съобщи еврокомисарката по енергийните въпроси Кадри..

публикувано на 02.03.22 в 09:00

Гражданите все още нямат достатъчно информация за възможностите за енергиен преход

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Центърът  за изследване на демокрацията организират дискусия за проблемите, които срещат гражданите и уязвимите групи в страната при енергийния преход. На нея  ще обсъдени и  резултатите от 10..

публикувано на 16.02.22 в 08:00