Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дения Пенчева: Младото поколение преоткрива фолклора с „Кемене“

Тя е млада, красива и талантлива. Дения Пенчева е един от най–харизматичните наши фолклорни изпълнители. А заради своите модерни интерпретации, та все по–често е наричана посланик на българската народна музика сред новото поколение. Дения е дипломиран бакалавър специалност „Поп и джаз пеене“ в класа на Етиен Леви и актьорско майсторство за музикален театър в класа на Цветана Манева. Магистър  по продуцентство във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ. От 10 години има и собствена модна марка. Дения сама измисля и изработва цялостните визи за своите видеоклипове. Новият сингъл на певицата се казва „Кемене“, а стилът е поп с фолклорни мотиви. Във видеото тя блести с неузнаваема промяна в иновативен стил. Клипът е сниман от Стефан Маринов и Петко Андонов, а снимките са реализирани в бивше читалище в Княжево, където има въртяща се сцена. В него е заснета и черга на 150 години, тъкана от пра бабата на певицата. Това е реликва, която носи късмет на цялото семейство. Повече за песента „Кемене“, както и за посланието което носи споделя Дения Пенчева. С нея разговаря Силвина Златарова.


Още от категорията

Елена Митева за храните които ни зареждат положително

Тя се казва Елена Митева и е от Стара Загора. Т реньор е по правилно хранене. Споделя съвети как да се храним здравословното и балансирано и как начина ни на хранене може да ни зареди с положителна енергия. Какво, кога и как е провокирало..

публикувано на 20.05.22 в 12:20

Радио Стара Загора през погледа на децата

На 21 май БНР Стара Загора навършва 86 години. Историята на радиото започва на 13 декември 1927 година, а редовните емисии на Радио Стара Загора стартира на 21 май 1936 година и остава единствената регионална радиостанция на територията на Южна..

публикувано на 19.05.22 в 15:42

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова . През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и..

публикувано на 15.05.22 в 17:05

Мартенички, пратени от Ямбол през февруари, се получиха в Бургас в началото на май

Традициите не са това, което бяха - сентенцията важи с пълна сила за едно от най-популярните телевизионни лица - кореспондентът на "Нова телевизия" в Бургас, Цеца Алексова.   До този извод колегата стига заради интересна история, в която главните..

публикувано на 13.05.22 в 15:12

Отбелязваме Деня на библиотекаря

Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се..

публикувано на 11.05.22 в 09:35

Споделено работно пространство отваря врати в Стара Загора

Коуъркинг (coworking) културата навлиза и в Стара Загора. Споделено офис пространство с името Nebula (от англ. звездна мъглявина) отваря официално врати на 10 май. Реновираната бащина къща на оперния певец Александър Марулев посреща ентусиасти, готови..

публикувано на 10.05.22 в 15:15

Проектът "Заеми се, наеми се." в помощ на младите хора от няколко държави

Идеята за този проект се появи, заради това, че все по-често младите хора остават без работа. Като основна причина за този проблем е липсата им на знания как да се представят на пазара на труда, каза за Радио Стара Загора  инж. Мария Славова, п редседател..

публикувано на 03.05.22 в 12:34
„Княз Борис-Михаил I“ (худ. Георги Филев)

Църквата почита свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите

На 2 май православната църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Той налага християнството и въвежда писменост в България. Борис I е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите се равнява..

публикувано на 02.05.22 в 06:15

На 1 май 1879 са пуснати в обращение първите български пощенски марки

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 година от британеца Джеймс Чалмърс . Парламентът на Великобритания законодателно приема новата концепция през 1839 година. Година по-късно, през 1840 са отпечатани първите..

публикувано на 01.05.22 в 11:40

Пътят към храма

Седмицата след православния Великден наричаме Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналия Христос.  В богослуженията в дните след възкресението Христово, църквата почита Света Богородица и Светите..

публикувано на 29.04.22 в 11:32