Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Сън в лятна нощ" е мега представление за актьори и публика

Днес от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" старозагорската публика ще види премиерата на "Сън в лятна нощ". Жизнерадостната комедия на Уилям Шекспир е първото заглавие в афиша на театъра, след като управлението на 102 годишната професионална културна институция пое талантливата актриса Светла Тодорова. Това е втората премиера от репертоарния й план.

Сценичният вариант и режисурата на постановката "Сън в лятна нощ" са дело на Елена ПАНАЙОТОВА, сценографията и костюмите на Николина КОСТОВА-БОГДАНОВА, музиката за спектакъла е написана от Христо НАМЛИЕВ, а хореографията е на Ромина СЛАВОВА.

Комедията е една от най-популярните творби на Шекспир. Смята се, че е написана между 1590 и 1596 година. Повече от четири столетия тя триумфира по цял свят. Безброй са театралните и музикалните й варианти, представени пред публика.

"Сън в лятна нощ" на старозагорска сцена е постановка направена с финес и творчески размах. Тя със сигурност ще спечели сърцата на публиката от всички възрасти. В нея има театър, поезия, балет, музика, мултимедия. Това е една красиво разказана приказка, съчинена с много фантазия и обич към съдбата на героите. Със сигурност публиката в залата ще се удиви на изумителната пластичност на пакостника дух, в изпълнение на Илина Илиева, ще се зарадва на малките артисти, които с всеотдайност изпълняват актьорските си задачи, ще се забавлява със забавните реплики и актьорите, и с радостни очи ще аплодира това чакано с години представление, което със сигурност ще се превърне в едно от събитията на сезона. 

 

За постановката Елена Панайотова, известна с налагането но нови тенденции в театралната практика, е написала думите: „Една приказка за любовта и всичките й проявления: от трезвото блаженство през увлечението от пръв поглед до неконтролируемата еротична страст на безумно влюбения. Както и за най-абсурдната от всички страсти, тази към театъра – единственият сън, който не може да се забрави.”


Действащи лица и изпълнители в „Сън в лятна нощ”:

ТЕЗЕЙ (княз на Атина) – ЖОРО РАЙЧЕВ

ЕГЕЙ (баща на Хермия) – КОЛЬО СТАЙКОВ

ЛИЗАНДЪР (влюбен в Хермия) – НИКОЛАЙ ВЛАДИМИРОВ (гост актьор)

ДЕМЕТРИЙ (влюбен в Хермия) – ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ

КЛИНА (дърводелец) – ДИМИТЪР МИТЕВ

ТАЛАШКО (столар) – КРАСИМИР НЕНКОВ – дебют в ДТ „Гео Милев”

КРОСНОТО (тъкач) – ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ

ПИСКУНА (кърпач на духала) – ИЛЧО ДИМИТРОВ

НОСЛЬО (медникар) – МАРИЯ ЕНЕВА

КОМАРА (шивач) – ВЕЛИН ВЕЛИЧКОВ

ХИПОЛИТА (кралица на амазонките, годеница на Тезей) – СВЕТЛА ТОДОРОВА

ХЕРМИЯ (дъщеря на Егей, влюбена в Лизандър) – МАРИЯ ПЕНЧЕВА

ЕЛЕНА (влюбена в Деметрий) – ТОНИ ТОНЧЕВА - дебют в ДТ „Гео Милев”

ОБЕРОН (цар на елфите) – АЛЕКСАНДЪР БОРИСЛАВОВ

ТИТАНИЯ (царица на феите) – МИЛЕНКА СОТИРОВА

ПЪК или РОБИН (малък дух-пакостник) – ИЛИНА ИЛИЕВА

ГРАХЧО, ПРАШИНКО, ПАЯЖИНКО, СИНАПЧО и други елфи и феи - балетисти от Балета на Държавна опера Стара Загора и деца от театрални студиа, ръководени от актьори на ДТ „Гео Милев”.

Спектакълът ще се играе и на 17 и 25 май. Купете си билети!

Още от категорията

През септември обявяват програмата на казанлъшкия театър за новия сезон

Децата да влязат в театъра-там, където се случва магията . Това е една от първите задачи, които си поставя временно изпълняващият длъжността директор на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък Веселин Плачков .   Целият репертоарен план..

публикувано на 06.07.22 в 16:20
Казанлък - Исторически музей „Искра“

"Езикови кафета" в Казанлък

Започва 12-то поредно издание на „Еко фестивал Казанлък“. По този повод Общинската библиотека "Искра" в Казанлък и сдружението "Младежки център за развитие Взаимопомощ" организират традиционните „Езикови кафета“. Инициативите ще се проведат..

публикувано на 05.07.22 в 15:45
Милен Алагенски

Откриват изложба "Рисунка и малка пластика" в Стара Загора

За шеста поредна година ще се проведе традиционното събитие на Съюза на българските художници в Стара Загора - изложбата „Рисунка и малка пластика“. Експозицията ще бъде открита в 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“.  Над 50 платна ще..

публикувано на 05.07.22 в 12:08

Започнаха Вазовите празници в Сопот

Двудневният национален фестивал за градски песни "С мечти и блянове крилати" постави началото на традиционните Вазови празници в Сопот, посветени на 172 години от рождението на големия български поет Иван Вазов. Програмата включва разнообразни културни и..

публикувано на 03.07.22 в 14:07

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18