Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Не е невъзможно газът от САЩ да бъде на по-ниска цена от руския

На ЕС се падат над 80% от целия износ на газ от Русия, като някои страни членки разчитаха на 90% досега на руското синьо гориво. Не е невъзможно газът от САЩ, договорен от премиера Кирил Петков през седмицата, да бъде на по-ниска цена от руския, но дори и да е с 5-10% по-скъп за нас - това ще е добро решение на фона на войната в Украйна. Това коментира за Радио Стара Загора икономистът Румен Гълъбинов, като поясни, че нивото на глобалната несигурност остава високо заради продължаващия военен конфликт. Той не се ангажира с прогноза за цените на енергоносителите в следващите седмици, но припомни възходящия им тренд от 2 години насам, и допусна:

"Преходът няма да е лесен и той е свързан с известни рискове. Вече сме свидетели на транзитен период, в който икономиките на ЕС, в частност и на България, трябва да се адаптират към новите реалности - постепенно и по възможност ускорено във времето заместване на руския газ", отбеляза анализаторът. 

Пазарът на петрол е по-ликвиден от този на природния газ. И петрол, и газ има достатъчно по света. Навлизането на иновативни технологии за втечняване и пренос на синьото гориво ще направят пазара на природен газ по-ликвиден в глобавен мащаб, добави още той. 
Според него членството в еврозоната трябва да е приоритет за българските власти, включително и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Румен Гълъбинов препоръчва управление на инфлационните процеси у нас чрез ръст на доходите, за да не губи българинът покупателната си способност на прага на еврозоната. 
В отговор на въпрос застрашена ли е хегемонията на американския долар, икономистът изтъкна, че еврото е втората по значимост валута в международната търговия, но доларът остава господстващ като световна резервна валута. 
В банките има много спестявания, които не носят доходност. Вече не се предлагат депозити или те са при символична лихва. В какво да инвестираме – криптовалути, застраховки с инвестиционна цел, P2P или в друг актив? Чуйте подробности от разговора с Румен Гълъбинов в приложения звуков файл.

Още от категорията

мотористи

Мотоклубове настояват за промени в Закона за пътищата

Мотоклубове от цялата страна поискаха промени в Закона за пътищата, които да доведат до намаляване на пътните злополуки. Те поставиха исканията си на среща с министъра на транспорта Николай Събев.  С подписка исканията бяха подкрепени и от..

публикувано на 20.05.22 в 17:12
Душко Гавазов - зам.кмет Община Мъглиж

Д-р Душо Гавазов: Бих излекувал малките общини от неглижирането на проблемите им

"Предимството на първите" е девиз на радиостанцията ни . В пълна сила той може да се окаже валиден и за община Мъглиж, не само защото на входа на административната сграда, под герба на общината, е написано "Мъглиж беше пръв..." Знаменитите думи на Гео..

публикувано на 17.05.22 в 13:20

Проф. Вили Лилков: "Стопанските абсурди на българския комунизъм" изобличава мита за благоденствието в България преди 1989 г.

Известният политик и общественик проф. Вили Лилков издаде наскоро поредната си книга , в която изследва периода на социализма в България. Заглавието „ Стопанските абсурди на българския комунизъм“ цели да разобличи някои от най-големите митове за..

публикувано на 09.05.22 в 15:31

Студентските бригади в САЩ вече не са под въпрос

Около 3000 студенти ще заминат на студентска бригадазад океана това лято. Те са близо 100% от заявилите желание за участие в програмата за обмен „Работа и пътуване в САЩ 2022“. Това каза в предаването Репортер Стефан Попов, представител на..

публикувано на 09.05.22 в 10:52

Георги Ножделов: Всеки ден е победа

И да започне името ми да работи за мен, аз също ще продължа да работя за него, категоричен е в интервю за предаването „Репортер“ на имения си ден старозагорският актьор Георги Ножделов. Харесва му, че е кръстен на светеца и въпреки че има много..

публикувано на 06.05.22 в 09:00

Тодор Иванов: Когато толкова хора напускат един политически проект, вината не е в тях

Когато толкова хора напускат един политически проект, вината не е в тях.  Това коментира в интервю за Радио Стара Загора един от бившите членове на старозагорската структура на партия „Има такъв народ“ Тодор Иванов. През тази седмица той също..

публикувано на 05.05.22 в 12:42
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Има промяна в медийната среда

Каквото и решение да бъде взето по въпроса за военна помощ за Украйна, то ще задълбочи разделението в българското общество и е задача на отговорните политически сили колкото може по-бързо да го преодолеят. Това коментира за Радио Стара Загора доц...

публикувано на 04.05.22 в 15:23

30 години по-късно:Войната има много лица и нито едно от тях не е красиво

20 души тръгват на авангардна мисия в Камбоджа преди 30 години. Сред тях е и единственият старозагорец Тихомир Томов . Една година продължила мироопазващата мисия, в която мнозина изгубили живота си. Загубата и действията срещу мирното..

публикувано на 04.05.22 в 13:27

Моника Маринова: Все по-трудно даряваме от сърце

Нуждае ли се доброто от призиви? Този въпрос стана актуален буквално минути след премиерския апел да дарим по една работна заплата в помощ на воюващите в Украйна. За съжаление, прекрачихме тънката линия на личния избор и съпричастността,..

публикувано на 03.05.22 в 16:00
Атанас Михнев

Атанас Михнев: Тезата да не даваме военна подкрепа означава да оставим Украйна без защита срещу агресията

„Ще гласувам в подкрепа на предоставянето на оръжия на Украйна.“ Това заяви старозагорският депутат на „Продължаваме промяната“ по повод очакваното на 4 май заседание на парламента. На него депутатите трябва да гласуват за или против предложението за..

публикувано на 02.05.22 в 10:21