Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стралджа

Откриват мемориална плоча в памет на Матьо Добрев

Матьо Добрев
Снимка: БНР

Паметна плоча в чест на изтъкнатия кавалджия Матьо Добрев (1957-2019) ще бъде поставена на читалището в Стралджа. Идеята е на Христо Георгиев, приятел и колега на Матьо Добрев. Инициативата съвпада с 65-годишнината от рождението на музиканта.

"След ранната кончина на Матьо Добрев всички музиканти и негови почитатели се въодушевихме да овековечим този голям музикант и човек. Плочата е готова отдавна, но поради ковид пандемията ще я открием сега. Много колеги - музиканти се отзоваха на нашия призив за събиране на средства", разказа за слушателите на "Песен слънце буди" Христо Георгиев и добави: "Плочата е изработена от бургаския скулптор Атанас Стоянов. На нея е изобразен Матьо Добрев с неговия спътник в живота - кавала. Изписан е следният текст: "Ти бе орфея на земята, а сега кавала ти оглася небесата".

Матьо Добрев е потомствен музикант, наследник на своя баща Добри Милев - самобитен кавалджия, носител на традиционния кавалджийски стил. С вродената си музикална дарба Матьо овладява до съвършенство инструмента. На 12-годишна възраст осъществява запис в Националното радио, а популярността му сред музикантите и ценителите на народната музика се дължи на изявите с Иво Папазов и оркестър "Тракия". Музиката на Матьо Добрев се откроява с импровизаторско майсторство и новаторски похвати, които обогатяват и развиват традиционните инструментални форми. Неговият изпълнителски стил отдавна е намерил съвременни последователи. Музикалната традиция в семейството продължава сина му Добри Матев, настоящият ръководител на оркестър "Стралджа".

Мамориалът в памет на Матьо Добрев ще бъде открит тази събота, на 14 май от 15.00 часа пред НЧ "Просвета - 1892 г." в Стралджа. Церемонията съвпада с още две събития в града - националния конкурс "С песните на Вълкана Стоянова" и събора на народното творчество "Мараш пее".

Цялото интервю с Христо Георгиев и най-новия запис на оркестър "Стралджа" можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията

Снимка : Община Стара Загора

В навечерието на 24 май връчиха наградите "Стара Загора" и "Млада Загора"

В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“..

публикувано на 20.05.22 в 22:02

Родителите на седем украински деца са подали заявления за записване в ямболски училища

От началото на следващата учебна година в ямболските училища и детски градини ще  могат да бъдат записани украинските деца, чиито родители са подали заявления в Регионалното управление на образованието. До септември на децата ще бъде завършено и..

публикувано на 20.05.22 в 18:56

Дете с тротинетка пострада на централен булевард в Стара Загора /обновена/

Дете на възраст около 10 години с тротинетка беше блъснато от лек автомобил в центъра на Стара Загора. Инцидентът е станал в 15,30 часа на кръстовището на булевардите "Св.Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", сигнализираха слушатели на Радио Стара..

публикувано на 20.05.22 в 16:45

Авария в азотната инсталация на торовия завод притесни жителите на Димитровград

Гъст жълт пушек от торовия завод в Димитровград стресира хората днес на обяд. Това стана причина за спешна проверка на РИОСВ Хасково.  Хората твърдят, че са чули и тътен. Сигналът за инцидента е подаден около 12.15 часа. Замърсяването е било..

публикувано на 20.05.22 в 15:46

Без нарушения в Старозагорско на втория зрелостен изпит

Без сигнали за нарушения и нередности премина вторият задължителен изпит за зрелостниците в област Стара Загора, каза изпълняващата длъжността началник на РУО – Стара Загора Милена Йолдова. 837 бяха допуснати до изпит по учебен предмет по избор,..

публикувано на 20.05.22 в 15:31

Без нарушения премина матурата в област Ямбол

Без сигнали за нарушения премина полагането  и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснати ученици днес не са се явили на матура. Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи..

публикувано на 20.05.22 в 15:27

Връща се интересът към пътуванията извън страната

След отпадането на ограниченията заради пандемията от коронавирус се усеща нарастване на желаещите да пътуват извън пределите на страната ни. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Тодор Иванов, един от туроператорите в Стара Загора.  Дестинациите..

публикувано на 20.05.22 в 14:52

Александър Николов: Битовите потребители да не се притесняват за цената на тока след 1 юли

Битовите потребители не трябва да се притесняват от цената на тока след 1 юли. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора министърът на енергетиката Александър Николов. Що се отнася до бизнеса след изтичане на настоящите компенсации през юни, ще се..

публикувано на 20.05.22 в 14:46

„Приказките на бъдещето“ – как биха звучали детските приказки без животните в тях

Заекът, който вече няма с кого да се състезава, лисицата, на която никой не гостува за вечеря и Червената шапчица, която не среща вълка – тези и други мрачни приказни сюжети са преразказани в книжката „Приказките на бъдещето“. Тя е част от кампанията..

публикувано на 20.05.22 в 14:45
Иванка Сотирова

И доставчици за детските заведения в Стара Загора се отказват от договори

Заради растящата инфлация има проблеми и притеснения с фирмите-доставчици на хранителните продукти за детски заведения в общината, сподели зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя допълни, че засега се изпълняват ангажиментите към детските..

публикувано на 20.05.22 в 13:58