Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължава съборът "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Детски танцови състави, ансамбъл "Чинари", етно базар и кът за спомени очакват гостите в парк "Кенана"

3
Снимка: Дора Атанасова

Над 60 фолклорни групи и 40 индивидуални изпълнители, представители на 26 общини от 47 населени места участваха в първия ден на националния събор "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково. Програмата продължава и днес с интересни събития в парк "Кенана".   

"Традиционно към събора има голям интерес и ние се радваме на тези пъстри участници от цялата страна", коментира за Радио Стара Загора зам.-кметът на Община Хасково Мария Вълчева. - Днес започваме с детски танцови ансамбли от областта, които ще създадат едно прекрасно настроение на гостите. Кулминацията е в 12.00 часа, когато ще бъде концерта на специалните ни гости от ансамбъл "Чинари" със спектакъла "Ние, българите". От 13.30 часа ще се извие голямо тракийско хоро под звуците на нашия народен оркестър към Община Хасково". 

"За първа година ни гостува етнобазар "Наше село", за да се потопим в българския бит - занаяти, кулинария, демонстрации на дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими и др. За първи път правим и "Кът за спомени" - една обособена част, която сме декорирали с автентични предмети от тракийкия бит, така че всеки може да си направи снимка за спомен от събора "Китна Тракия пее и танцува". Стремим се не само да съхраняваме традицията, но и да я развиваме", подчерта в "Песен слънце буди" Мария Вълчева.

Знаете ли, че?

Съборът на народното творчество "Китна Тракия" води началото си от 1961 г. и се нарежда сред първите организирани събори-надпявания в страната - всенародно движение, което възниква по инициатива на редакция "Народна музика" към Радио София. Първият събор в Хасково се провежда на 23 и 24 септември 1961 г. Организиран като Окръжен празник на тракийската народна песен, на него се представят 215 индивидуални изпълнители пред жури с председател акад. Петко Стайнов. През годините с "Китна Тракия" са свързани имената на авторитетни фолклористи, музиколози, композитори - Тодор Джиджев, акад. Николай Кауфман, проф. Рачко Попов, Петър Льондев, д-р Михаил Букурещлиев, Манол Тодоров, Вергилий Атанасов, Филип Кутев, Тодор Иванов Живков, Георг Краев, Тодор Тодоров и др. Именити народни певци и певици са започнали своята изпълнителска дейност от сцените на „Китна Тракия“. Сред тях са Груйчо Дочев, Вълчо Иванов, Анка Делчева, Енчо Манев, Сирма Шиварова, Тодор Кожухаров и много други. 

Музикалните фондове на БНР и Радио Стара Загора съхраняват звукозаписи от първите издания на събора-надпяване, а Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково разполага с дигитален архив от афиши на "Китна Тракия пее и танцува".

Интервюто с Мария Вълчева, зам.-кмет на Община Хасково и записи на участници в събора можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

15 % страдат от артроза

15 % от населението на Европа страда от артроза, като заболяването засяга най-често хората над 50-годишна възраст. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ ортопедът д-р Георги Господинов. Артрозата е..

публикувано на 13.07.24 в 12:59

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20