Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

11
Снимка: Мила Маринова

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова. През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и Константин Константиновски бяха официално назначени на работа. Децата са четвърто поколение циркови артисти, а разрешителните да упражняват професията на родителите и предците си получиха на манежа, под шапитото на цирка. Удостоверенията им бяха връчени лично, преди представление, от директора на служба Трудова медицина и представители от дирекция Инспекция по труда в Стара Загора. 

В интервю з.а. Рени Захова, след вълнуващото представление, на което по-малката й внучка Алекса направи своя дебют пред публика, а по-голямата Райа дебютира и в дресурата на котки, сподели че "виновник" за цирковата й кариера е Кръстьо Първанов. Основателят и ръководител на едноименната акробатична трупа Първанови е единственият български носител на най-престижната награда в света на цирковото изкуство "Златен клоун" от световния цирков фестивал в Монте Карло. 

И преди да започна с въпросите към Рени Захова, дълбок поклон към всички посветени на това живо, бляскаво, зрелищно, вековно изкуство, благодарение на което, под купола на цирка, заживяваме с детски трепет в сърцата.

З.а. Рени Захова не понася ежедневните нападки към политиците да се оприличават с цирк. "Да ме боли е меко казано! Обижда. Много ме обижда. Мисля че трябват да дойдат, да видят, за да могат да го оценят."

И пак тя потвърди, че малката Алекса е прецедент в историята на родното цирково изкуство. Тя е първият най-малък артист получавал законно право на работа. За слушателите на Радио Стара Загора малката акробатка, която изуми детската публика с артистичност и пластика призна, че най-много обича в семейството да се ...обичат, и да са щастливи. А рецептата за щастливо семейство на Алекса изглежда така: "Обичам да съм с баба постоянно, да учим, да репетираме много. Обичам да ходя с дядо за риба. Обичам да играя с кака и да се гушкаме с мама и тати." 
Райа, по-голямата сестра на Алекса, е направила първите си стъпки по време на турне в Турция. Още тогава семейството и публиката разбират, че това е знак от Съдбата. Днес 9 годишната Принцеса на цирка дресира гълъби, коне, котки, кучета и змии. Прави го с усмивка и вродена аристократичност, така както са го правили прабаба й и прадядо й, които са дресирали лъвове, тигри и слонове, така както го правят и днес баба й и дядо й, по бащина линия. Признава че циркът е нейното място, но като всяко малко дете има свои страхове. Те са свързани с работата й на дресьор, в дългосрочен план. 
Децата на цирковите артисти споделят пътуванията, турнетата, овациите на публиката. Те знаят "отвътре" всички тайни на клоуните и илюзионистите, но и трудностите за оцеляване на цирковите трупи, а в страна като нашата, те уви, не са никак малко. 

Част от снимките са любителски, правени са от разстояние със стар мобилен телефон, но са илюстрация към това, което преживя публиката в Стара Загора, по време на гостуването на една от малкото оцелели циркови трупи в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстрациите в детските книги

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" е казал мъдрият ни народ, но в контекста на най-книжният месец от годината, април, ще си позволя да интерпретирам с " По корицата посрещат, по съдържанието изпращат". А корицата, обикновено е украсена с илюстрация,..

публикувано на 23.04.24 в 16:30

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08