Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

11
Снимка: Мила Маринова

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова. През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и Константин Константиновски бяха официално назначени на работа. Децата са четвърто поколение циркови артисти, а разрешителните да упражняват професията на родителите и предците си получиха на манежа, под шапитото на цирка. Удостоверенията им бяха връчени лично, преди представление, от директора на служба Трудова медицина и представители от дирекция Инспекция по труда в Стара Загора. 

В интервю з.а. Рени Захова, след вълнуващото представление, на което по-малката й внучка Алекса направи своя дебют пред публика, а по-голямата Райа дебютира и в дресурата на котки, сподели че "виновник" за цирковата й кариера е Кръстьо Първанов. Основателят и ръководител на едноименната акробатична трупа Първанови е единственият български носител на най-престижната награда в света на цирковото изкуство "Златен клоун" от световния цирков фестивал в Монте Карло. 

И преди да започна с въпросите към Рени Захова, дълбок поклон към всички посветени на това живо, бляскаво, зрелищно, вековно изкуство, благодарение на което, под купола на цирка, заживяваме с детски трепет в сърцата.

З.а. Рени Захова не понася ежедневните нападки към политиците да се оприличават с цирк. "Да ме боли е меко казано! Обижда. Много ме обижда. Мисля че трябват да дойдат, да видят, за да могат да го оценят."

И пак тя потвърди, че малката Алекса е прецедент в историята на родното цирково изкуство. Тя е първият най-малък артист получавал законно право на работа. За слушателите на Радио Стара Загора малката акробатка, която изуми детската публика с артистичност и пластика призна, че най-много обича в семейството да се ...обичат, и да са щастливи. А рецептата за щастливо семейство на Алекса изглежда така: "Обичам да съм с баба постоянно, да учим, да репетираме много. Обичам да ходя с дядо за риба. Обичам да играя с кака и да се гушкаме с мама и тати." 
Райа, по-голямата сестра на Алекса, е направила първите си стъпки по време на турне в Турция. Още тогава семейството и публиката разбират, че това е знак от Съдбата. Днес 9 годишната Принцеса на цирка дресира гълъби, коне, котки, кучета и змии. Прави го с усмивка и вродена аристократичност, така както са го правили прабаба й и прадядо й, които са дресирали лъвове, тигри и слонове, така както го правят и днес баба й и дядо й, по бащина линия. Признава че циркът е нейното място, но като всяко малко дете има свои страхове. Те са свързани с работата й на дресьор, в дългосрочен план. 
Децата на цирковите артисти споделят пътуванията, турнетата, овациите на публиката. Те знаят "отвътре" всички тайни на клоуните и илюзионистите, но и трудностите за оцеляване на цирковите трупи, а в страна като нашата, те уви, не са никак малко. 

Част от снимките са любителски, правени са от разстояние със стар мобилен телефон, но са илюстрация към това, което преживя публиката в Стара Загора, по време на гостуването на една от малкото оцелели циркови трупи в страната.

Още от категорията

Най-добрата стрелкиня в света - бъдещ лекар. Разказваме за Селин Али

Селин Али е на 20 години от Айтос, студентка е  в Тракийския университет и е най-добрата девойка по спортна стрелба в света. От 2016г. има 6 медала от Световни първенства, два от които златни. А от 2021г. е приета в Тракийския университет в..

публикувано на 03.07.22 в 14:26

Невзривени снаряди от Руско - турската война откриха на Шипка

4 невзривени снаряда от времето на Руско-Турската Освободителна война  бяха открити на територията на Национален парк -музей "Шипка- Бузлуджа", по време на тактическо учение на военни от 61-ва Стрямска бригада.  Военнослужещи откриха снаряди и..

публикувано на 01.07.22 в 11:58

Юли под липите идва с музика и танци

Първият юлски ден дава начало на поредното издание на инициативата на Община Стара Загора и Туристически информационен център за Уикенд събития в града. От 19.00 часа, на площада пред Общинска администрация, умения ще показват „Ес Ти Денс“, които..

обновено на 30.06.22 в 15:21

Игрите на #поколението vs игрите на баба и дядо

Лятната ваканция е в разгара си и нашите деца имат право на избор-дали да останат зомбирани пред телефона или да излязат навън, да поритат топка с приятели, да се състезават с велосипеди. Ако сме откровени обаче, няма как да не признаем, че..

публикувано на 30.06.22 в 12:50
Първият български велосипед - пластика на Денислав Сираков

Първият български велосипед е изработен през 1880 година

Първият български велосипед е изработен в Нова Загора. Година е 1880 . Произвежда го уста Гено Стоянов - Арабаджията. Младият майстор коларо-железар бил само на 19 години, когато наред с волските каруци, файтони, преси за балиране на кожи и на слама, се..

публикувано на 30.06.22 в 08:25

Лекарски рок групи се събират на първи фестивал в Стара Загора

На 8 и 9 юли в Стара Загора ще се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – „Dr. Rock“. „Фестивалът, който лекува душата“ ще събере феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“. Първи..

публикувано на 28.06.22 в 14:09

Днес реалното и абстрактното вият венец с лековити билки

Православната църква днес празнува рождението на Йоан Кръстител . Предците ни са предпочели да наричат този ден Еньовден, Драгийка, Райков ден, Летен Ивановден и още Яньовден. Древният празник е тачен от всички славянски народи . И всеки един от тях има..

публикувано на 24.06.22 в 16:25

В Тракийския университет търсят причината за смъртта на делфините по родното Черноморие

В Тракийския университет в Стара Загора е направена некропсия на 6 индивида от вида черноморски муткур (морска свиня), съобщават от пресцентъра на учебното заведение. Това е най-дребният вид делфин в нашето море, който е и с най-висока..

публикувано на 21.06.22 в 17:13

Забавна игра организира зоопарка в Стара Загора

Дни преди да бъде официално открит обновеният зоопарк в Стара Загора стартира игра, която обещава атрактивни подаръци за правилен отговор. С шеговит тон, във фейсбук страницата си  Зоопарк Стара Загора/Stara Zagora Zoo  пита любознателните си и паметливи..

публикувано на 21.06.22 в 17:03

До Етиопия и назад с пътешественика Асен Калчев

Той се казва Асен Калчев  и е любител на моторите и пътешествията с тях. Заедно със съпругата си Силвия и още едно приятелско семейство се отдават на екзотични пътешествия с мотори. Последната дестинация от която се завърнаха преди броени дни е..

публикувано на 19.06.22 в 12:23