Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Душо Гавазов: Бих излекувал малките общини от неглижирането на проблемите им

4
Душко Гавазов - зам.кмет Община Мъглиж
Снимка: Емил Енчев

"Предимството на първите" е девиз на радиостанцията ни. В пълна сила той може да се окаже валиден и за община Мъглиж, не само защото на входа на административната сграда, под герба на общината, е написано "Мъглиж беше пръв..."Знаменитите думи на Гео Милев, от поемата "Септември", са провокация към д-р Душо Гавазов - кмет на общината, който припомня че общинската администрация е една от първите в комуникацията с Държавен фонд "Земеделие", по Програмата за развитие на селските райони.

"Ние сме единствената община която през последните десет години два пъти осъди Държавен фонд "Земеделие". Първо ги осъдихме преди 5-6 години за две читалища, тези в селата Дъбово и Тулово, на обща стойност 650 000 лева. И сега за втори път, пак по Програмата за развитие на селските райони, но за около 7 000 000 лева."

Част от творчески инициативи в културния календар на малката община са припознати като атракция не само в регионален, а и в национален мащаб, подчерта кметът. 

"Преди да се разрази настоящата криза в Енергетиката, в началото на 2021 година, общината постави началото на енергийно независими сгради, като изгради четири фотоволтаични централи, които съумяхме да финансираме през Фонд ФЛАГ".

Бих излекувал малките общини от неглижирането на проблемите им, от страна на националните управления, през годините.

Най-големият проблем на общините с профил на нашата е, че общините в Централна и Западна Европа използват европейските средства, финансирането от различни алтернативни и донорски програми, за надграждане на адекватни национални бюджети, осигурени от държавата. В България малките общини използват европейските, алтернативните, различните донорски програми, като основен финансов инструмент за решаване на проблемите си. Това се налага заради изключително лимитираните и неадекватните общински бюджети, обобщи д-р Гавазов. Той допълни, че през 1999 година е правена последната генерална промяна във финансовата рамка на общините. "Говорим за един период от 22-23 години. Смятам че времената в които живеем са изключително динамични, а сега сме лишени и от възможността да прогнозираме какво ще се случи утре, така че за мен това е основен проблем."   

Цената на имотите в една община е критерии за посоката на развитието й. 

Два пъти са се повишили цените на имотите в село Ягода и в град Мъглиж, показват справките в агенции за недвижими имоти. Кметът на общината потвърди, че към имотите в село Ягода има сериозен инвеститорски интерес. "Там божията благодат се е изсипала. Геотермалната минерална вода доказано има лековити свойства. В момента се работи по подмяна на част от водопроводната мрежа, по основни клонове, а след това започва и цялостното асфалтиране на уличните платна. В общинския център с всеки изминал ден нещата се подобряват. На финалната права е изграждането на естетичната предпазна ограда на  Професионалната гимназия по селско стопанство. Такава беше изградена около квартал "Свобода", строи се нова детска градина, за две групи, и активно се работи по "Парка на занаятите в град Мъглиж", информира кметът на общината д-р Душо Гавазов.

Какво още сподели кметът на община Мъглиж? Чуйте в прикачения звуков файл:

Галерия

Още от категорията

3 юли - Международен ден без найлонови торбички. В Стара Загора кога?

Около 480 милиона найлонови торбички се потребяват годишно у нас. Европейска директива регламентира до 2025г. един човек да използва максимум 40 торбички годишно, а по данни на МЗ в България един човек ползва 70 торбички. Това каза в Международния..

публикувано на 03.07.22 в 10:05
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: С актуализацията на бюджета отнеха единствената мярка, която подпомагаше туристическия сектор

С актуализацията на бюджета очаквахме антикризисни мерки за туристическия бранш, но вместо това разбрахме, че диференцираната ставка на ДДС няма да се прилага за бира, вино и спиртни напити, коментира за Радио Стара Загора Ричард Алибегов,..

публикувано на 01.07.22 в 10:07

Нова цена на водата от днес в старозагорска област

Новата цена на водата за битови абонати в Старозагорска област става 4,12 лева за кубик, съобщи за Радио Стара Загора главният инженер на местното ВиК дружество Пеньо Пейков. Той допълни, че тя ще важи за градовете, където има канализация и..

публикувано на 01.07.22 в 08:29
Петър Стоянович

Проф.Петър Стоянович: Вървим към предсрочни избори

Предсрочни парламентарни избори прогнозира в ефира на Радио Стара Загора историкът проф. Петър Стоянович. Той не изключи и възможността за съставянето на временен кабинет, който да „избута“ до края на зимата. Проф. Стоянович посочи обаче, че тонът,..

публикувано на 29.06.22 в 13:56

Ръстът в цените на горивата стимулира интереса към е-колите

Електрическата мобилност няма алтернатива, въпреки "моментни изяви" на някои държави, които възразиха срещу проектодокумента на Европарламента за спиране на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 2035 г. в ЕС,..

обновено на 28.06.22 в 15:24

Турция е най-предпочитаната лятна дестинация за почивка в чужбина

Най-предпочитаната лятна дестинация за почивка на нашите съграждани в чужбина остава Турция, не само защото е най-близо, но и защото там са едни от най-добрите предложения между цена и качество. Това коментира за Радио Стара Загора Ваня Овчарова,..

публикувано на 27.06.22 в 17:03

Нощен поход "Верея 2022" завърши с рекорд

121 души се включиха тази година в нощен поход Верея 2022-ра, организиран от Туристическо дружество Сърнена гора. Стартът на Прохода бе даден снощи от местността Предела, разказа за Радио Стара Загора Даниел Йорданов, член на управителния съвет на..

публикувано на 26.06.22 в 18:32

Необходима е промяна в двете квоти на Съдийската колегия

Попълването на професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) продължава. Утре и в неделя ще бъде гласуването. Няколко важни проблема, които трябва да бъдат приоретизирани очерта председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова и..

публикувано на 24.06.22 в 09:32

Искра Михайлова: Най-доброто за България са нови избори

Най-доброто за България са нови избори. Това каза старозагорският депутат от „Възраждане“ Искра Михайлова. Думите й са по повод успешния вот на недоверие и сваленото правителство на Кирил Петков. Според Искра Михайлова силите ще бъдат преразпределени..

публикувано на 23.06.22 в 16:05
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: "Коалиция Ориент експрес" води страната към хаос

От визия за модернизаторско управление, насочено към влизане на България в ядрото на ЕС, преминаваме към период на хаос. Така определи последствията за страната ни от успешния вот на недоверие към правителството старозагорския депутат от..

публикувано на 23.06.22 в 15:46