Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май връчиха наградите "Стара Загора" и "Млада Загора"

Снимка : Община Стара Загора

В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“. Празничното тържество се състоя в Лапидариума на Регионалния исторически музей, отличените за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, както и всички гости бяха поздравени музикално от Добромир Добрев, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова, информират от пресцентъра на община Стара Загора.

За присъждане на индивидуална награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ постъпиха 27 предложения. Отличието получиха: Сюзан Руменова Милева – ученичка от XII клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, лауреат на Националната олимпиада по френски език за 2022 г. и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев, възпитаник на ППМГ „Гео Милев“, за завоювани призови места на национални състезания в областта на информатиката, математиката, английския език и лингвистиката, стипендиант на Колумбийски университет.

В това направление няма постъпили предложения за колективна награда.

По време на церемонията, Грамота получиха учениците от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора Мартин Чешмеджиев, Христо Арабаджиев, Василена Николаева, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева и Мирослав Минчев за участие в национални олимпиади и състезания през настоящата учебна година.

В направлението „Култура и изкуство“ бяха направени две предложения:

Тереза Донева, ученичка в НУМСИ „Христина Морфова“, XII клас, с профил „Балет“, възпитаничка на Балетна школа „Па де Кре“, отличена с множество награди и златни медали от национални и международни балетни конкурси – „Пътят към славата“, „Търновска царица“, „Вълшебен свят“, DanceSun Festival”. Спечелила честта да представлява България на международната сцена в “Dance World Cup” в Испания в категориите „Класически балет“ и „Съвременен танц“. Носител на приза „Най-техничен изпълнител“ на национален балетен конкурс. Номинацията за наградата „Млада Загора“ е дело на Кремена Костова-Гайдарова, ръководител на Балетна школа „Па де Кре“.

Второто предложение бе Симона Бухчева, третокласник от ОУ „Кирил Христов“, възпитаничка на Балетна школа „Па де Кре“. Отличена е с 5 златни и един сребърен медали на Национален балетен конкурс „Път към славата“ – 2022 г. Има привилегията да представя страната ни на международната сцена в „Dance World Cup“. Номинацията е направена от Господин Балакчиев – директор на ОУ „Кирил Христов“.

Индивидуална награда не бе присъдена, а двете талантливи възпитанички на Балетна школа „Па де Кре“ получиха Диплом за своите труд и успехи.

За колективното отличие „Млада Загора“ имаше само една номинация, която бе направена от Инициативен комитет, сформиран при НЧ „Родина – 1860“, за изключителен принос при популяризиране на народното пеене сред децата и юношите на местно и национално ниво от Детско-юношески народен хор „Жарава“. 25 години „Жарава“ присъства, развива се и допринася за културния живот. В състава участват деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. Детско-юношеският хор има спечелени 41 награди и отличия от международни и национални конкурси. Наградата прие ръководителят на състава Даниела Дюлгерова, а отличието ѝ връчи зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева. „Днес е истински празник. Приветствам нашите бисери, които греят с ярка светлина в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Децата до мен и тяхната ръководителка създават невероятни емоции и ни прославят на всяка сцена, на която се качат. Адмирации и аплодисменти за тях. Те ги заслужават“, каза зам.-кметът.

Три бяха номинациите за получаване на наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“: Николинка Генова - старши учител по музика в ДГ №7 „Светулка“, Марияна Генчева, старши учител по история и цивилизация в ОУ „Кирил Христов“ и Теменужка Йонкова, старши учител начален етап в ОУ „Кирил Христов“. Индивидуална награда не бе присъдена, а номинираните получиха Диплом и плакет.

За колективен приз в същото направление бяха получени три номинации: Педагогически състав на ДГ №25 „Ален мак“, ТГ „Княз Симеон Търновски“ и ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. Два колектива получиха високото отличие от ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова  – Търговската гимназия по повод 100-годишната отвоювана традиция да подготвя водещи кадри в икономическата сфера и високи постижения в учебно-образователния процес, както и ДГ „Ален мак“ за постигнатите високи резултати в обучението и възпитанието на децата и заслужените призови отличия в художествено-творческата дейност. Наградите приеха с удоволствие и вълнение директорът на ТГ Снежана Танева и директорът на „Ален мак“ Меглена Бакърджиева.

Индивидуално отличие „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ получиха за изключителния си принос към духовността и книжовността двама от най-емблематичните поети на града – Йордан Пеев и Мария Донева, както и актьорът и режисьор с 50-годишен сценичен творчески път Ивалин Димитров.

Колективната награда заслужено бе присъдена на творческия състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, една изключително въздействаща продукция на Държавна опера Стара Загора. Един от създателите на уникалната балетна премиера и знаков спектакъл – директорът на Операта под липите - Огнян Драганов, благодари сърдечно на всички, които са допринесли да се сбъдне мечтата на хората, в които тлее любовта към изкуството – световна слава на Старозагорската опера. Отличието бе връчено от зам.-кметът Милена Желева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчев, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26

Цена на агнешкото над 28лв не е нормална, от производител излиза 10-12лв.

Продължават да падат цените на зеленчуците и плодовете, най-сериозно при краставиците. Те ще и продължат да поевтиняват. Това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Потребителската кошница тази седмица е точно толкова,..

публикувано на 26.04.24 в 08:20

Предимно слънчево време ни очаква в последния работен ден

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми . Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. В планините ще..

публикувано на 26.04.24 в 05:00

Градушката нанесе щети над земеделски площи и в село Баня

Силна градушка удари новозагорското село Баня вчера следобед. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози.  Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от..

публикувано на 26.04.24 в 04:54

Катастрофа затруднява движението по Подбалканския път край Николаево

Временно движението по Подбалканския път в участъка между град Николаево и село Ветрен се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП и се регулира от пътна полиция, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". По първоначална информация два..

публикувано на 25.04.24 в 19:31

Порой и ситна градушка и в Стара Загора

Пороен дъжд и ситна градушка се изляха над Стара Загора малко след 18.30 ч. За секунди част от улиците побеляха от ледени парчета с размера на грах. Улиците в централната част на града се наводниха. Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев съобщи, че..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Министри обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19