Чували ли сте за масло от орехи? А опитвали ли сте?
Допреди сто -сто и петдесет години, така нареченият "шарлан" от орехи е бил достъпно и популярно масло, което се е използвало буквално във всяко домакинство. А в Казанлъшко и по-специално в село Енина, производството на шарлан от орехи е било и семеен бизнес.
Работилницата, в която се произвеждало то, се нарича "яхна" или "яхнаджийница". И благодарение на Исторически музей "Искра" в Казанлък, в старата част на града - Тюлбето, гостите и жителите на Казанлък могат да се върнат назад във времето и да видят как се е произвеждало маслото от орехи.
Технологията не е била много проста - минавала е през четири етапа. Първото, разбира се, са орехови ядки, първо качество. Те се изпичали в пещ и след това се стривали фино на брашно с воденични камъни. За задвижването им се ползвала животинска впряга - магарета или кон. Любопитното е, че за да не се завърти свят на животното, се слагала качулка на очите му. След като брашното от орехи станело готово, се подгрявал казанът. В него се варяла сместа от вода с орехово брашно, до сгъстяването й. Получената смес се насипвала във вълнени чували, а те се пресовали. И в резултат на пресоването, изтичало маслото от орехи. А останалата смес се превръщала във вкусен орехов тахан.
Цялата тази дейност била енергоемка, започвала от октомври - ноември. Полученото масло се съхранявало в специални делви, вкопани в земята, за да се запазят качествата му. А в Казанлъшкия край производителите държели на качеството - заради това ореховият шарлан си пробил път до големите градски пазари, дори преминал границата на България.
Какво превърнало този вид поминък в музеен експонат? Както и други любопитни подробности можете да чуете в интервюто с Момчил Маринов, директор на Исторически музей "Искра" в Града на розите.
Центърът за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора обявява традиционния детски конкурс-изложба „Баба Марта бързала, мартенички вързала". В конкурса за мартеница могат да участват деца от детски градини, подготвителни групи, читалища и ученици от..
Доналд Тръмп положи клетва като президент на САЩ. Инаугурацията бе пълна с пищност, блясък и снимки . Дрехите и аксесоарите, носени на тази световна сцена - цвят, кройка и детайли - продължават да привличат внимание и коментари. Сред най-открояващото..
Коктейлите на Ива Дончева са истинско изкуство и магия. За тях не може да се разкаже, трябва да се преживеят. „Коктейлите не са просто напитка, те са изкуство“ – споделя Ива Дончева, която е създател на първия мобилен бар в Стара Загора, който..
Независимо, че сме в ерата на високите технологии, независимо от ураганната скорост, с която те се развиват, всяка година на 23 януари Светът все още поглежда към химикалите, хартията и пликовете за писма. Защото на тази дата се отбелязва Международният..
Снежана Маринова е съвременен будител. Бившият директор на регионална библиотека "Захарий Княжески" е библиотекар, изследовател, колекционер, автор на научни и популярни статии и книги. Участва като автор и в съавторство в създаването на книгите:..
Тихомир Тодоров е преподавател, инструктор по бойни изкуства, международен съдия и носител на много престижни награди в България и чужбина. Бил е в Китай над 5 пъти, осиновен е и от китайско семейство. Започва да тренира бокс през 1986г. в град..
Тази вечер ще станем свидетели на впечатляващо звездно явление. Шест от седемте планети – Марс, Юпитер, Уран, Нептун, Венера и Сатурн – ще се появят едновременно на небето, с изключение на Меркурий. Това явление е известно като „голямо..
Празникът Трифоновден в с. Малка Верея се празнува от десетилетие на 1 февруари, когато Българската православна църква отбелязва денят на Св. Мчк. Трифон, като от 2000 г. е официален за селото. И тази година малковерейци продължават традицията и ще..
В днешната "история под Липите" ще ви върнем по първите стъпки на фотографията в Стара Загора. Един от най-известните фотографи на Стара Загора от първата половина на миналия век - Стоян Михайлов, е роден в село Медникарово, тогава Харманлийска..
Една наскоро отпечатана книга – " Стефан Киров. Мемоари", подготвена от доцент доктор Мая Ангелова, повдига завесата за живота и бита на старозагорци в годините преди Освобождението, опожаряването на града и след Руско-турската Освободителна война...
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net