Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Градушката, паднала в Симеоновград, нанесе щети по посеви и коли

Близо 600 противоградни ракети са изстреляни в Хасковска област, съобщават от МЗ

| обновено на 27.05.22 в 14:49

Градушката, която падна вчера в Хасковска област, засегна най-силно Симеоновград. От синоптичната станция в Хасково съобщиха, че там са измерени 16 литра на кв. м. Ледените късове обаче са били с размери на яйце.

Местните хора се оплакаха пред кореспондента ни Христо Христов, че посевите им са пострадали.

Анка Тенева сподели:

"Беше нещо много страшно и опасно. То не беше град, беше камъни. Чушките, тиквичките, патладжана са унищожени. Друго е да влезеш в градинката да си откъснеш."

Христо Христов е собственик на магазин в малкия град. Пътувал е по време на бурята, но по-късно констатира, че служебните му коли са сериозно повредени. 

Любен Ламбов смята, чебедствието можеше да не се случи, ако градоносните облаци бяха обстрелвани навреме.

Близо 600 противоградни ракети са изстреляни в Хасковска област от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ на 26 май, съобщава Министреството на земеделието на интернет страницата си. Причина за това е образуването на градоносни облаци. Изстрелването на ракети е започнало минути преди 17:00 часа в Старозагорска област и е продължило на територията на Хасковска област близо 4 часа, без прекъсване, през 2 – 3 минути. Общо в Хасковска област са обработени 9 градоопасни облака, се посочва още в съобщението.

Постоянно действащите комисии към Областна дирекция „Земеделие“ в Хасково са започнали днес огледи за евентуално нанесени щети от падналия дъжд, примесен с градушка. До момента в Областната служба „Земеделие“ няма подадени заявления от земеделци за нанесени щети.

От началото на активния сезон по противоградова защита до момента са проведени 42 въздействия, обработени са 136 градоопасни облака и са били изстреляни 2012 ракети в териториите, защитавани от ракети. От 24 май е започнала и защитата от градушки със самолетен способ – в Северно централна и Североизточна България, уточняват от ведомството и напомнят, че земеделските стопани, пострадали от градушки, могат да подават своите заявления за проверка от постоянно действащите комисии на територията на съответната област.

По публикацията работи: Таня Балабанова

Още от категорията

Община Тунджа тегли заем за модернизация на уличното осветление

Заем от близо два милиона лева ще изтегли община Тунджа за подмяна на уличното осветление в 33 населени места. В останалите села на общината се предвижда модернизацията да бъде извършена със средства от Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 06.07.22 в 16:23

И в Астрономическата обсерватория тече лятна програма за ученици

Астрономически наблюдения на лятното звездно небе и забавна астрономия са подготвили в програмата си за Лято 2022 от НАОП „Юрий Гагарин“ – Стара Загора. " Основна част от събитията през деня е насочена към учениците между 1 и 7 клас", каза..

публикувано на 06.07.22 в 15:30

По-ниски цени на хляба - засега предимно в търговските вериги

Над 100 проверки, извършени от Комисията за защита на потребителите в повече от 30 града в страната, са показали, че хлябът е поевтинял с 20%. Това, според Министерството на икономиката, е резултат от одобрения нулев ДДС за хляба и брашното.  От..

публикувано на 06.07.22 в 13:01

НАП отчете ръст на приходите с над 1,6 млрд. лева за полугодието

Над 270 млн. лева са приходите, постъпили в офис/дирекция за обслужване Стара Загора от началото на годината до края на месец юни 2022 г. Това са с почти 4 млн. лв. повече спрямо същия период на 2021 г., сочат данните на приходната агенция.  Общо..

публикувано на 06.07.22 в 12:12

Ремонти и ново оборудване в детските градини в община Павел баня

Община Павел баня започна работа по изготвената за летния период програма за ремонт и доставка на ново оборудване на детските градини в града и населените места. Програмата е съобразена с предложенията на директорите на детските заведения, с които..

публикувано на 06.07.22 в 11:16

Започва активната работа на Европейския цифров иновационен хъб „Загоре“

Стара Загора и региона има възможност да се превърне в център за развитие на водородните технологии. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. По думите му вече активно..

публикувано на 06.07.22 в 09:47
Стара Загора

Обработват срещу кърлежи в Стара Загора

На 6 юли (сряда) на територията на град Стара Загора ще бъде извършена обработка против кърлежи. Дейностите по дезакаризация ще се  изпълняват по предварително изготвен график, включващ всички административни бюра и Гробищен парк.  Използваният..

публикувано на 06.07.22 в 08:56
Така изглежда в неделя, 3 юли, небето над Европа според сайта flightradar24.com

Увеличават се оплакванията от отменени полети

През последните дни в Европейския потребителски център в България са се увеличили значително оплакванията за отменени полети, които се случват в последния момент. В такива ситуации пътникът може да избере възстановяване на сумата за..

публикувано на 06.07.22 в 08:48

866 са новите случаи на коронавирус

866 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това са 16,69% от направените 5189 теста.  В болница са настанение 417 души, като 33 от тях са в интензивно отделение.  Един..

публикувано на 06.07.22 в 07:17

Горя пристройка на къща в старозагорски квартал

Пристройка на къща в квартал "Чумлека" в Стара Загора горя тази вечер. Пожарът изправи на крак екипи на пожарната в областния град. Сигналът за огъня е получен в 21:11ч., обясни за Радио Стара Загора Михаил Михов от Регионална дирекция „Пожарна безопасност..

публикувано на 05.07.22 в 21:37