Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР предвижда увеличение средно с 3,3% на цената на тока от 1 юли

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда увеличение средно с 3,3% на цената на тока за битовите потребители от 1 юли. Това стана ясно след публикувания днес доклад на Комисията. Най-висок е процентът, с който ще поскъпне електроенергията за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – 4,56 %. Увеличението предвидено за битовите абонати на EVN е 3,46%, а за тези на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/  - 2,39 %. 

"Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ Козлодуй се увеличава до 30%. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на НЕК. Тези мерки дават възможност за да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на ЕСО и на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроснабдяване“, „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби“", се казва в доклада на КЕВР. 

Сериозно увеличение обаче ще има в цената на парното и топлата вода - средно с 39,26 % за цялата страна. "Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията  на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%.", отбелязват от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

"Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четикрикратно- от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч.  Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. 

Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Въпреки това цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират. 

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ натрупания дефицит през изминалия  период е в размер на около 350 млн. лв", пише в доклада на КЕВР.

Предложенията на Комисията за цени на електро- и топлоенергията предстои да бъдат разгледани на открито заседание, обществено обсъждане и окончателно приети на 1 юли тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00