Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Берое" показа характер, но отстъпи пред "Ботев" в битката за Европа

"Берое" се хвърли с всички сили в дербито на "Тракия" срещу "Ботев" (Пловдив), но загуби плейофа за влизане в кръговете на Лигата на конференциите с 1:2. "Жълто-черните" поведоха с два гола аванс преди Давиде Мариани да върне надеждите на феновете на старозагорци. Силите на "Берое" обаче се оказаха недостатъчни, а тимът на Петър Хубчев бе възпрепятстван допълнително и от контузии на титулярни играчи в хода на срещата. 

Битката за последното място, даващо право на участие в европейските клубни турнир, започна ударно. Още в първата минута главният съдия Драгомир Драганов отсвири дузпа в ползва на домакините от Пловдив. Мохамед Брахими получи дълъг пас и навлезе в наказателното поле на старозагорци, където бе пресрещнат от Бен Юсеф. След единоборството Драгомир Драганов посочи бялата точка. При преглеждане на ситуацията от ВАР арбитрите обаче бе отсъдена засада. „Берое“ пое глътка въздух след вихреното начало. „Зелено-белите“ обаче предоставиха инициативата на „канарчетата“. В 13-та мин. Изключителна възможност се откри пред домакините от „Ботев“. Левият бек на „жълто-черните“ Па Конате се оказа напълно сам в наказателното поле на старозагорци, но ударът му с глава не намери вратата на Генади Ганев. Три минути по-късно шпагат на Георги Динков запази нулевото равенство.

Средата на полувремето при ситуация в наказателното поле на „Ботев“ беройци поискаха дузпа, но главният арбитър подмина ситуацията. Най-добрата възможност за старозагорци се откри в 32мин.. Офанзивният футболист на „Берое“ Тунгара стреля от дистанция, но ударът му бе изпит от Ханкич. Топката обаче попадна в краката на Фал, но той бе блокиран и върна назад към Симеон Мечев. Халфът шутира безуспешно.

Резултатът в плейофа беше открит в 38-та минута. „Ботев“ поведе с 1:0 след попадение на Брахими, който получи удобно подаване от Самюел Супрайен и съумя да реализира. Облаците над „Берое“ се сгъстиха с нова сила, когато в края на полувремето Абубакар Тунгара бе принуден да напусне тереса с контузия. Той бе заменен от Джуниет Али.

Двата тима се "захапаха" веднага след подновяването на играта през втората част. Само 3 минути бяха нужни на "Ботев", за да поведе с 2:0 в резултата. Па Конате се реваншира за пропуска си от първата част и хвърли в екстаз феновете на канарчетата. Дефанзивният футболист оползотвори по най-добрия начин центриране на Ето'о и удвои преднината на домакините. "Берое" обаче реагира своевременно на удара, който получи. Давиде Мариани изненада вратаря на "Ботев" с удар по земя от разстояние и намали резултата на 2:1 в 53-та мин.. 

Попадението стъписа "жълто-черните" и в следващите минути беройци трайно взеха инициативата в двубоя. Въпреки това играчите на Петър Хубчев не успяваха в опитите да създадат нещо по-опасно като ситуация. С опасен удар за "канарчетата" се отчете Емануел Току. Старозагорци опитаха да наложат по-осезаем контрол над владението на топката и да натикат своя съперник в неговата половина. От своя страна обаче домакините търсиха възможности през празните пространстваа, които гостите оставяха. В последните минути беройци заиграха с двама бека на позициите на крила, тъй като ротацията на тима за срещата бе изключително скъсена. Заключителната част бе белязана от повече накъсване на играта и малко футболни моменти. "Берое" опитваше да пробие отбраната на пловдивчани, за да доведе срещата до продължения, но "Ботев" се държеше на ниво в отбрана. 

Така последният съдийски сигнал на Драгомир Драганов дойде при крайното 2:1 за "канарчетата", които за първи път от 2017г. ще участват в кръговете на европейските клубни турнири. 

"Ботев"(Пловдив) - "Берое"(Стара Загора) 2:1

„Ботев“: Ханкич, Пунчец, Виктор Генев, Супрайен, Конате, Мертенс, Рабей, Ето‘о, Току, Тодор Неделев(к), Брахими

„Берое“: Генади Ганев, Джонатан, Бен Юсеф, Георги Динков(к), Стив Фуртадо,Серкан Юсеин, Симеон Мечев, Давиде Мариани, Тунгара, Даниел Генов, Алиун Фал. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

Близо 1000 са подадените заявления за записване в 1 клас в община Стара Загора

В 12ч. днес стартира електронната система за записване в 1 клас на територията на община Стара Загора. Само за 4 часа подадени заявления са близо 1000. Това разкри за Радио Стара Загора Станимира Димитрова – директор отдел „Образование“ в Община..

публикувано на 14.05.24 в 16:56

Инсултът в България надминава средните нива в Европа

Над 48хил. са случаите на инсулт в България през 2023г.. Повече от 5хил. са с фатален край. Това показват данните на Асоциацията за инсулт и афазѝя, оповести по повод 14 май - Европейския ден за информираност за инсулта. Статистиката сочи, че у нас..

публикувано на 14.05.24 в 16:37

630 абитуриенти ще дефилират в Ямбол под празнична арка

Празнична арка и специален кът за снимки ще бъдат монтирани специално за абитуриентите и тази година до община Ямбол. 630 са зрелостниците, които 12-те средни училища и гимназии изпращат тържествено тази седмица. „Скъпи абитуриенти, пожелавам Ви..

публикувано на 14.05.24 в 16:33

880 са подадените заявления за прием в първи клас в община Стара Загора до 14.00 часа

Днес в 12.00 часа бе отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2024/2025 година. До 12.05 мин. бяха регистрирани 309 заявления; 12.15 мин. - 552 заявления; 12.30 ч. – 655 заявления и 14.00 ч. – 880 заявления. Системата ще..

публикувано на 14.05.24 в 15:59

Отложиха делото срещу обвинения в педофилия британски пастор

Районен съд Сливен отложи разпоредителното заседание срещу обвинения в педофилия и блудствени действия с 14 деца от квартал „Надежда" британски пастор Даниел Хъл. Причината за отлагането стана нередовно призоваване на подсъдимия - невърнат отрязък от..

публикувано на 14.05.24 в 15:50

Представители на образователните институции в Стара Загора дискутират иновациите и новите методи на обучение

Информационно събитие “Дни на иновациите в образованието” събра представители на образователните институции в Стара Загора на дискусия, засягаща новите методи на обучение. Инициативата се организира от Центъра за творческо обучение  в партньорство с..

публикувано на 14.05.24 в 15:04

Откриха информационната кампания по директните плащания в Стара Загора

Министерството на земеделието и храните откри информационната кампания по директните плащания в Стара Загора. На срещата в общинска зала „Славейков“ присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, експерти  и десетки..

публикувано на 14.05.24 в 14:36
Снимката е илюстративна

Ремонти на пътища за над 8 млн. лв. започват в община Тунджа

До месец в община Тунджа започват ремонтните дейности на два пътни участъка между селата Тенево – Генерал Инзово и Коневец – Маломир. 8,3 млн.лв. от държавния бюджет са осигурени за изпълнение на дейностите. Пътищата между селата са в тежко състояние..

публикувано на 14.05.24 в 13:05

Произшествие затруднява движението по пътя Стара Загора-Димитровград

Пътно произшествие затруднява трафика по път I-5 Димитровград - Стара Загора, съобщиха от АПИ. Инцидентът е станал около 11.30 часа. Движението в посока Стара Загора  се осъществява в една лента. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 14.05.24 в 11:56

Над 1350 деца от община Стара Загора ще прекрачат училищния праг през новата учебна година

Днес в 12:00 ч. отварят системата за електронно записване на първокласниците за учебната 2024-2025 година. "В националната база данни в училищното образование първокласниците в община Стара Загора са 1350, но се очаква техния брой да нарасне, тъй като..

публикувано на 14.05.24 в 11:05