Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радан Кънев: Въглеродната неутралност е непостижима в краткосрочен план

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев проведе среща-дискусия в Стара Загора по енергийната тема, свързана с въглищата, „Зелената сделка“ и промяната в климатичните политики на ЕС след началото на войната в Украйна. Пред присъстващите в залата граждани и представители на комплекса „Марица изток“ и бизнеса той подчерта, че производството на електроенергия от въглища доказва стратегическото си значение. По думите на Радан Кънев събитията в Украйна са довели до извода, че въглеродната неутралност е непостижима в краткосрочен план.

„Концепцията за скоростен отказ от въглища – в рамките на 5 години, и замяната им с природен газ като преходно гориво отпадна. Тази идея вече не съществува за ЕС“, това заяви евродепутатът Радан Кънев по повод новите перспективи, които военният конфликт създава за местните лигнитни въглища в „Маришкия басейн“. Той коментира, че изначално тази стратегия е имала тежки недостатъци по линия на засилване на зависимостта от руски доставки. „Отпадането на концепцията за преходното гориво означава по-дълъг живот за въглищата“, подчерта Радан Кънев.

Той отбеляза, че три месеца след военната агресия на Русия в Украйна част от европейските представители продължават да настояват за ускорение на всички мерки, заложени в „Зелената сделка“. По думите на българския евродепутат подобен курс би довел до увеличение на цената на въглеродните емисии, което ще оскъпи произвежданата електроенергия. Няма логика в настоящата ситуация да повишаваме цените на въглеродните емисии . „Това по същество е проинфлационна стъпка, която няма никаква логика в настоящата сложна ситуация“, категоричен е Кънев.Още от категорията

Климатичните промени във фокуса на конференция за младите в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на заключителна конференция по проект Citizens' Forums for United Europe (eUnited), финансиран от програма Европа за гражданите. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Център Европа..

публикувано на 29.06.22 в 10:30
Асим Адемов

Нови регулации дават тласък на въглеродното и биоземеделието в ЕС

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говори в „Минутите за Зелената сделка“  за предизвикателствата пред ЕС в борбата с климатичните промени в контекста на Общата селскостопанска политика (ОСП), мерките и действията, които европейските..

публикувано на 22.06.22 в 08:30

Биоикономиката и потенциалът на регион Стара Загора в центъра на семинар

Семинар, посветен на биоикономиката и потенциала на регион Стара Загора, ще се проведе в Стара Загора. В рамките на събитието ще бъде представено наскоро стартиралото виртуално изложение за продукти на биологична основа.  Участниците  ще имат..

публикувано на 15.06.22 в 07:30

Стара Загора на картата на водородните долини

Старозагорска област е на картатана   "водородните  долини" и има потенциал да стане първата в страната за развитие и приложение на иновативната технология. Това стана ясно от провеждащата се в Стара Загора дискусионна среща с представители на..

публикувано на 08.06.22 в 16:39

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00
Борислав Сандов

България иска домакинство на среща на върха на ООН за климата

Тази година България ще кандидатства за домакинство на среща на върха на ООН за климата през 2024 г. , това съобщи Борислав Сандов , Вицепремиер и министър на околната среда и водите по време на дискусия на тема „Нулевите нетни емисии като път..

публикувано на 05.04.22 в 16:00