Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на насекоми настояват за регулации за развитие на бизнеса у нас

5
Снимка: Личен архив

България може да бъде лидер в производството и износа на продукти от насекоми в Европа, смята Кремена Дервенкова, съпредседател на учредената наскоро Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми. Асоциацията е инициатор на кръгла маса с участието на ресорните институции на 20 юни. На предстоящия форум ще бъдат обсъждани бъдещето на прохождащата у нас индустрия и прилагането на еврозаконодателството, регламентиращо насекомовъдството, на национално ниво.

"В България няма работещи регулации, които да позволяват отглеждането и реализацията на насекомите и като фураж за животни, и като храна за хората. Реализицията на такъв тип продукти не е възможна у нас. Няма регламент, който да рамкира дейността на производителите", подчерта Дервенкова.

Български фирми отглеждат домашен щурец, брашнен червей, супербрашнен червей, копринена буба и черна муха – войник. Продукцията им е за износ, предимно като храна за екзотични животни. От тези насекоми се извлича протеин, който се влага във фуражи за животни, ползва се като почвен подобрител за биоземеделието, намира приложение в козметичната сфера.

Едва три вида са одобрени за човешка консумация в ЕС  – домашен щурец, брашнен червей и мигриращ скакалец. Само две ферми - нидерландска и френска, са сертифицирани да ги отглеждат и предлагат на европейския пазар.

Няма европейско финансиране за сектора, но отделни държави вече подпомагат развитието на отрасъла със субсидии. Пример в тази посока дават Нидерландия, Белгия и Великобритания. Протеин от насекоми се влага във фуражи за аквакултури, птици, свине и домашни любимци.

Най – голямата ферма за инсекти е в процес на изграждане във Франция и ще произвежда 100 000 тона годишно. Насекомите са богати на протеини, Омега-3, Омега-6, хитин. Те не съдържат хормони, антибиотици или пестициди. 

Продукти, обогатени с протеин от насекоми, са следващата голяма стъпка пред хранителната индустрия в Европа, прогнозира Кремена Дервенкова, като отхвърли консумацията на цели насекоми да се наложи на Стария континент. Около 2 милиарда души се изхранват с насекоми в ежедневието си. Те са традионна храна в Африка, Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка. 



Иновациите и научните изследвания в насекомовъдството са в растеж заради перспективите и приложението им, но:

„Няма установени стандарти и всъщност се налага всеки голям производител сам да разработва технологиите и машините, с които да извършва процесите на отглеждане, преработка, изсушаване, пакетиране“, подчерта Дервенкова.

Интервюто с Кремена Дервенкова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Остава слънчево, променлива е облачността над Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, след обяд вече ще бъдат главно над източните и планинските райони. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север...

публикувано на 05.08.24 в 06:48

В Ямбол правят безплатни тестове в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

В цялата страна започва провеждането на лятна кампания срещу СПИН. Тя ще продължи до 12 август .  От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. В..

публикувано на 05.08.24 в 06:43

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от днес (05.08.2024г.) до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети..

публикувано на 05.08.24 в 06:30

Променят маршрута на автобусни линии в Стара Загора

21 автобусни линии в община Стара Загора ще се изпълняват с променен маршрут във времевия отрязък от 5 август 2024 г. до 1 септември 2024 г. Причината е, за да се осигури безопасното организиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности по южното..

публикувано на 05.08.24 в 06:00

Катастрофа причини голямо задръстване на АМ "Тракия"

Поредно километрично задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия", съобщават граждани в социалните мрежи. Тапата се е образувала около района на Карнобат, в посока София. „Катастрофа на АМ Тракия, посока София, преди Карнобат на 336км...

публикувано на 04.08.24 в 13:31

Млад мъж, задържан за трфик на хора, загина при опит за бягство от РУ Димитровград

В Димитровград задържан за трафик на хора 32-годишен мъж е скочил от 3 етаж на РПУ и е починал. Инцидентът е станал малко след 05.00 часа, когато задържаният, от град Стамболийски е скочил от прозореца на ареста, който се намира на последния етаж...

публикувано на 04.08.24 в 13:20

Съдът в Стара Загора освободи шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не остави под стража нито един от шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности, които бяха задържани при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

публикувано на 04.08.24 в 10:21

Митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в Потопената църква „Св. Иван Рилски“ край яз. „Жребчево“.  Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965..

публикувано на 03.08.24 в 18:25

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат. Последната среща за реализацията на третия..

публикувано на 03.08.24 в 16:35

Затруднено е движението край Николаево заради катастрофа, има загинал

Мъж на 49 години загина при катастрофа на Подбалканския път в близост до Николаево. Сигналът за инцидента е подаден в 11:45 часа. По първоначална информация сблъсъкът е челен  между товарен автомобил "Мерцедес" , управляван от 33-годишен мъж и лек..

публикувано на 03.08.24 в 13:00