Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предложения за законодателни промени нарушават доброволния принцип на кръводаряването, предупреждават от БОДК

В Световния ден на доброволния кръводарител 14.06,  от Българската организация за доброволно кръводаряване алармират, че се предлагат законови промени, които ще въведат заплащане и ще нарушат основния принцип на кръводаряването – доброволност и безвъзмездност.

Повод за тези притеснения са предложените от депутати промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Те предвиждат да се актуализират сумите за храна, тонизиращи напитки, и пътни разходи на кръводарителите, както и да им се предоставя ваучер за 41.70 лева, който покрива 50% от дневното трудово възнаграждение.

От БОДК застава твърдо против прокрадващите се все по-често призиви за въвеждане на платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания, а също и противоречат на добрите световни практики и стандарти за безопасност.

Всеки ден повече от 600 души у нас имат нужда от кръвопреливане, съобщи Стефка Попова-Лазарова, председател на организацията. Според нея е необходимо да се изготви национална програма за кръводаряване, част от която да бъде и образователната система. "Децата трябва още от малки да разберат важността, да бъдат информирани какво е кръводаряването, че то спасява и дарява живот", каза Стефка Попова. 

Защо с предложените законодателни промени ще се наруши принципът на кръводаряването и какви рискове крие това - можете да чуйте от разговора на Елена Балабанова с председателя на БОДК адв. Стефка Попова-Лазарова в звуковия файл. 


Още от категорията

Безплатни очни прегледи ще се проведат в Стара Загора

Всеки човек над 55 години вече има признаци на очно перде, а при хората над 75 г. процентът достига до 80%. Новооткритите случаи на глаукома в района на Стара Загора са около 1000 годишно, като има населени места, където боледуват повече хора – напр...

публикувано на 01.07.22 в 08:00

От 1 юли системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19 временно спира да функционира

Системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта  www.his.bg , временно спира да функционира. Това се налага заради декларираната от редица лечебни заведения невъзможност целодневно, при пълна работна седмица, да осигуряват..

обновено на 01.07.22 в 05:48

Лечебната минерална вода в Павел баня е уникална

Минералната вода в Павел баня лекува костни проблеми фрактури и счупвания, но това което я отличава е, че тя е хидрокарбонатна, натриева, а двата елемента – флуор и радон я правят уникална. Това коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора в..

публикувано на 29.06.22 в 10:09

Ухапванията от жилещи и кръвосмучещи насекоми зачестяват през лятото

През летния сезон зачестяват алергичните реакции при ухапване от жилещи и кръвосмучещи насекоми, които могат да прераснат в шокови състояния с големи отоци, изискващи медицинска намеса. За щастие най-тежките алергични реакции са рядко срещани, каза..

публикувано на 29.06.22 в 08:28

7000 бебета се раждат от непроследени бременности

7 хиляди бебета се раждат годишно от непроследени от специалист бременности в България. 6 хиляди и 500 от тях са недоносени или с увреждания. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ експертът от сдружение..

публикувано на 25.06.22 в 12:00

Вторият мозък в нашето тяло

Нашите черва са нашият "втори мозък" -  холистично твърдение, което може да звучи неаргументирано, но все повече учени застават зад тази теза. Нервната система на червата, наречена още „ентерална нервна система“, привлича вниманието на много учени през..

публикувано на 20.06.22 в 17:19

Зачестяват случаите на варицела

Варицелата е остро респираторно заболяване с пролетно-летен характер и през последния месец и половина в практиката забелязваме чувствително завишаване на новите случаи на заболяването в Стара Загора и региона. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 18.06.22 в 12:50

„Дар за живот & Дар за знание“ – кръводарителската акция, която отново събра четящи доброволци

За шести път сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ призоваха доброволци да се включат в кръводарителска акция. Сдружението организира кампанията съвместно с Регионална библиотека "Захарий Княжески“  и Кръвен център Стара Загора. В..

публикувано на 13.06.22 в 16:46

Единици от незрящите успяват кариерно

До преди няколко години ние имаше къде да се реализираме кариерно, но специализираните предприятия за хора с нарушено зрение вече не съществуват и това ни изправя пред много трудности. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора..

публикувано на 11.06.22 в 13:00

Една четвърт от населението у нас проявява алергии

В България 20-25% от населението е с алергичен ринит, 10% страдат от бронхиална астма, 20% са с атопичен дерматит, а около 6% имат хранителни алергии. Това каза за Радио Стара Загора д-р Здравко Димитров – алерголог, детски алерголог и педиатър...

публикувано на 09.06.22 в 16:15