Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ще връчат преписи на Паисиевата история на епитропа на Зографския манастир

Снимка: интернет

По повод навършването на 300 години от рождението свети Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобълграская“ и 60 години от канонизирането му за светец, в Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в Стара Загора утре ще бъдат връчени нови преписи на историята на епитропа на Зографския манастир „Св. Великомъченик Георги“ отец Гавраил.

  Идеята за преписите на историята дошла  при едно от посещенията на старозагореца Димо Узунов в манастира, който от 20 години организира групи от желаещи да помагат на светата обител. Споделил я първо на епитропа, който я предал на игумена на манастира архимандрит Амвросий и получил благословията му.

  Като си припомнили с негови приятели голямото въодушевление и патриотичен патос, с които бе направен първия препис на малката книжица по повод 250 години от написването й  през 2012 г. , предложили преписа на манастира да стигне до възможно повече училища, читалища и домове на хората. Емил Гиргинов от Регионалната библиотека „Зах. Княжески“ предложил да попитат читалищата с какви събития ще отбележат трите годишнини свързани с първия ни възрожденски просветител и преписа на историята да бъде част от тях.

  Така за 5 месеца 1 382-ма човека се включили в преписването на паисиевата история в Тополовград, Смолян, Кърджали, Чирпан, Павел баня, Гълъбово, Николаево, Гурково, Мъглиж, Стара Загора и Казанлък и асеновградските села Новаково, Мулдава и Червен.

  „Всеки от 12-те преписа на историята на Паисий започва с послание на игумена на Зографския манастир Дядо Амвросий и с предисловие от сегашния пазител на историята – библиотекаря йеромонах Атанасий.“, казва развълнуван Димо Узунов.

По думите му в организацията на родолюбивата инициатива и в преписването се включват много  хора - деца, едва прекрачили прага на училището,  техните баби и дядовци, достойно вървящи по зимните пътеки на житейския си път, учители и родители на деца от детски градини, читалищни секретари, директори на училища, общински служители. Кметовете на Павел баня и Чирпан, техните заместници бяха особено дейни в подкрепата си за начинанието. На всички искам да изкажа огромната си благодарност.“

 Покрай преписа Димо Узунов и съмишлениците му  събрали данни, че в страната има 131 училища и 136 читалища с патрон св. Отец Паисий. Само в старозагорска област читалищата са 13, а училищата 9. В чужбина тези български училища, които са открили с името на Паисий са 207.

 Докато разказва всичко това, вълнението на събеседника ми се усеща в гласа му и сълзи напират в очите му. Така си припомни, че за пръв път е видял и се е докоснал до Паисиевата история през 2001 г., която тогавашният библиотекар Дядо Пахомий  му дал да държи в ръцете си. А  негов приятел разплакан, с треперещи ръце целунал три пъти историята, събудила народната свяст и запалила искрицата на мощното българско Възраждане, довело до освобождението на българския народ.

 В звуковия файл чуйте цялото интервю на Кристина Русева с Димо Узунов.

Събитието ще се проведе на 16.06.2022 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – зала първи етаж

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

250 участници събира конференция на студентите по медицина в Тракийски университет – Стара Загора

Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на 44-та национална среща на Асоциацията на студентите медици в България, която ще се проведе в дните 19 – 21 април 2024 г., с участието на 250 студенти по медицина от всички висши..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Прекратяват разкопките край хасковското село Текето

Малко над 50 000 лв са събраните дарения, за разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето. За съжаление съоръжението е било ограбено още в древността, отчете ръководителят на проучванията доц. Георги Нехризов. Гробницата..

публикувано на 19.04.24 в 09:44
Йордан Йорданов

Инспекцията по труда и полицията със съвместни проверки по празниците

В празничните дни Инспекцията по труда – Стара Загора и полицията ще извършват съвместни проверки за спазването на работното време, за извънреден труд, който не се заплаща допълнително и разбира се за трудови договори. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 19.04.24 в 09:22
Тракийски университет, Стара Загора

Кандидат-студенти полагат изпити по биология и химия в Тракийския университет

Традиционно висок остава интересът към изпитите по биология и химия в Тракийския университет, които са вход за специалностите "Медицина", "Ветеринарна медицина", както и за прием в редица бакалавърски програми на старозагорската Алма матер. Общо 411..

публикувано на 19.04.24 в 08:25

Няма основания великденската трапеза да ни струва по-скъпо от настоящия момент

Няма раздвижване на нивата на цените на агнешкото месо с наближаването на празниците, яйцата са с 6% по-евтини от миналата година в периода преди Великден, брашното е със същата цена, а при захарта се отчита спад. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.04.24 в 08:00
Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури

През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в Стара Загора

Дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни, оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт,..

публикувано на 18.04.24 в 18:31

Ученик от Казанлък е "Посланик на толерантността"

Американското посолство в България приветства Иван Иванов от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък като тазгодишен „Посланик на толерантността“. Иван участва в конкурса на Center Amalipe "Моето мнение е важно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

Ремонт на клиники и нови операционни зали, предвижда до края на годината ръководството на Университетската болница

С близо 4 570 хил. лв. реализирана печалба приключва за Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора финансовата 2023 год. Това беше отчетено на проведеното Общо събрание на акционерите на дружеството. 10 % от тези средства остават във..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Групата на ПП ДБ в общински съвет – Стара Загора питат ЦИК за казуса с Янко Янков

Групата на ПП - ДБ в общински съвет – Стара Загора направи запитване до ЦИК за участието на общинския съветник Янко Янков с влязла сила присъда в заседанията на общински съвет Стара Загора.  Заседанието на Върховния касационен съд, което..

публикувано на 18.04.24 в 16:07

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

Започна ремонт на една от най-емблематичните сгради в Хасково, тази на читалище „Заря“. 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково..

публикувано на 18.04.24 в 15:13