Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лято - на море, но къде?

Как посрещат в Гърция

Лято е и е време за море. Но къде - у нас или в Гърция? В най-старата таверна в градчето на коприната Суфли посрещат гостите с усмивка, наздравица за "добре дошли", вкусни разядки, салати и ястия и най-вече - приветливо и с добро настроение.  

Сградата на най-старата таверна се намира досами ЖП релсите и отвън спокойно можете да я сбъркате с гара. Влезете ли обаче, сте спечелени на момента – посреща ви широката усмивка на Димостенис. Който на всичкото отгоре говори и български. Признава, че бизнесът в годините на пандемията се е свил, защото нямало туристи. Но нещата вече се обръщат.

Интересуваме се помага ли държавата на ресторантьори и хотелиери.

"Данък добавена стойност за заведенията в Гърция е 24 процента", разказва Димостенис.  Животът е поскъпнал – хлябът вече струва 1.20 евро. Ноември, миналата година цената му е била 90 евро.  

"Казват, че причината е войната", свива рамене Димостенис.  Разказва обаче, че правителството подпомага туристическия бранш. Не само с реклама. А и с компенсации за скъпия ток. "Тази дотация е добра и се усеща", казва Димостенис. 

Спираме темата с икономическата обстановка и отново се потъваме в атмосферата на таверната. Тя не може да се опише с думи.  Очите, ушите, обонянието, вкусовите рецептори – всичко работи в  полза на това да не бързаш да си тръгнеш.

Съдружникът на Димостенис - Теодорис е потомствен кръчмар. Таверна са имали неговия баща и бащата на неговия баща.  За Димостенис  таверната е нещо като хоби – когато не преподава в местната гимназия, обича  да готви и да посреща гости

Окончателно разбираме каква е причината за високата посещаемост от случайно изтървана фраза – освен готвач, Димостенис  е и изпълнител – свири на китара и пее. Партнира му с бузуки Теодорис. 


 

Още от категорията

Невзривени снаряди от Руско - турската война откриха на Шипка

4 невзривени снаряда от времето на Руско-Турската Освободителна война  бяха открити на територията на Национален парк -музей "Шипка- Бузлуджа", по време на тактическо учение на военни от 61-ва Стрямска бригада.  Военнослужещи откриха снаряди и..

публикувано на 01.07.22 в 11:58

Юли под липите идва с музика и танци

Първият юлски ден дава начало на поредното издание на инициативата на Община Стара Загора и Туристически информационен център за Уикенд събития в града. От 19.00 часа, на площада пред Общинска администрация, умения ще показват „Ес Ти Денс“, които..

обновено на 30.06.22 в 15:21

Игрите на #поколението vs игрите на баба и дядо

Лятната ваканция е в разгара си и нашите деца имат право на избор-дали да останат зомбирани пред телефона или да излязат навън, да поритат топка с приятели, да се състезават с велосипеди. Ако сме откровени обаче, няма как да не признаем, че..

публикувано на 30.06.22 в 12:50
Първият български велосипед - пластика на Денислав Сираков

Първият български велосипед е изработен през 1880 година

Първият български велосипед е изработен в Нова Загора. Година е 1880 . Произвежда го уста Гено Стоянов - Арабаджията. Младият майстор коларо-железар бил само на 19 години, когато наред с волските каруци, файтони, преси за балиране на кожи и на слама, се..

публикувано на 30.06.22 в 08:25

Лекарски рок групи се събират на първи фестивал в Стара Загора

На 8 и 9 юли в Стара Загора ще се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – „Dr. Rock“. „Фестивалът, който лекува душата“ ще събере феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“. Първи..

публикувано на 28.06.22 в 14:09

Днес реалното и абстрактното вият венец с лековити билки

Православната църква днес празнува рождението на Йоан Кръстител . Предците ни са предпочели да наричат този ден Еньовден, Драгийка, Райков ден, Летен Ивановден и още Яньовден. Древният празник е тачен от всички славянски народи . И всеки един от тях има..

публикувано на 24.06.22 в 16:25

В Тракийския университет търсят причината за смъртта на делфините по родното Черноморие

В Тракийския университет в Стара Загора е направена некропсия на 6 индивида от вида черноморски муткур (морска свиня), съобщават от пресцентъра на учебното заведение. Това е най-дребният вид делфин в нашето море, който е и с най-висока..

публикувано на 21.06.22 в 17:13

Забавна игра организира зоопарка в Стара Загора

Дни преди да бъде официално открит обновеният зоопарк в Стара Загора стартира игра, която обещава атрактивни подаръци за правилен отговор. С шеговит тон, във фейсбук страницата си  Зоопарк Стара Загора/Stara Zagora Zoo  пита любознателните си и паметливи..

публикувано на 21.06.22 в 17:03

До Етиопия и назад с пътешественика Асен Калчев

Той се казва Асен Калчев  и е любител на моторите и пътешествията с тях. Заедно със съпругата си Силвия и още едно приятелско семейство се отдават на екзотични пътешествия с мотори. Последната дестинация от която се завърнаха преди броени дни е..

публикувано на 19.06.22 в 12:23

Музеят на бойната слава получи експонати от Български военен и технически музей

Три експоната за временно съхранение и ползване получи Музеят на бойната слава – Ямбол от Българския военен и технически музей в София.  Два от тях са съветски – 122 мм гаубица М-30 и бронетранспортьор БТР-40, третият е американски - товарен камион GMC..

публикувано на 16.06.22 в 12:05