Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасна ли е новата скейт площадка в Стара Загора

Снимка: Георги Димитров

 След няколкогодишно чакане Стара Загора има своята нова скейтплощадка за екстремни спортове на подрастващите. Това стана възможно след осигурени 340 000 лв. от община Стара Загора, неколкократни отлагания на проекта и  прекъсвани, и почти година изграждане на съоръжението от лицензирана фирма за строителство на спортни стадиони, игрища и съоръжения. И днес Стара Загора разполага с голяма и модерна  скейт площадка  от 1 100 кв.м разгърната площ върху която  са направени парапети, басейн, стъпала, комбинирана арена, арена с два ръба, бокс за пързаляне, платформа за баланси, виражи и извивка с 45 градуса вираж, S-образен парапет за пързаляне с дължина 7 м.

    Предстои официалното откриване на дълго чаканата придобивка с програма и зрелищни демонстрации от най-добрите  състезатели по наземни екстремни спортове на 9-ти юли.

  Но слушателски сигнал до Радио Стара Загора постави въпроса за сигурността на децата и тинейджърите любители на екстремните спортове - скейтборд, тротинетки, ролери, ВМХ, които вече ползват новата скейтзона в парк „Артилерийски“. Доротея Паскалева живее в района на парка и всекидневно става свидетел на струпването на много деца на различна възраст,  с различни спортни средства, с недостатъчна или без предпазна екипировка и с различна степен на подготовка – което според нея крие много голяма опасност от сериозни травматични или  още по-тежки инциденти. Наред с въпроса кой ще контролира достъпа до скейтплощадката за да се гарантира максимално сигурността на децата и дали са оборудвани с предпазни средства, за да се забавляват безопасно, тя постави и въпроса за чистотата на площадката и пространството около нея:

 Тревогата и питанията на г-жа Доротея Паскалева към община Стара Загора, чуйте в звуковия файл.

    В отговор на въпросите, поставени от г-жа Паскалева, Петко Крумов, началник-отдел „Спортни и младежки дейности“ в общината каза, че на трите входа към площадката има посочени правилата за ползването й – децата над 12 години да са оборудвани с предпазни защитни средства, децата под тази възраст да са под надзора на възрастни, да не се ползва площадката при мокра настилка или след замръзване, площадката не е детски кът със забавления на катерушки и пързалки и др. „С тези правила трябва да се запознаят всички преди да ползват площадката и да ги спазват. Няма как да бъде поставена охрана или човек въвеждащ ред и час за ползването й, защото тя е изградена на обществено място за обществено ползване“, обобщи Петко Крумов.

  „Площадката е най-модерната у нас и отговаря на стандартите и изискванията на подобни площадки в Европа. Но безопасността, организацията и реда на ползването й трябва да се спазва от самите деца, тинейджъри и любители на екстремните спортове. Така е по цял свят – големите показват и учат по-малките и начинаещите  на това с личния си пример.“, каза и Георги Димитров от дружеството на скейтърите в Стара Загора.  

  Чуйте отговорите на поставените въпроси и мнението на Петко Крумов от общината и Георги Димитров от скейтдружеството в звуковия файл.

    На 9-ти юли община Стара Загора и старозагорското дружество на скейтърите организират официалното откриване в 10 часа на площадката. В програмата ще участват с  демонстрации  най-добрите четирима сред  скейтърите, скутърите, райдърите на кънки и  колоездачите на ВМХ. Ще бъдат прожектирани и скейтфилми, участвали на най-добрите младежки екстремни фестивали по света.

 Старозагорското дружество на скейтърите и Националната федерация на скейт клубовете  у нас са  направили свое продложение към кмета на община Стара Загора Живко Тодоров да даде съгласие също през юли или август, градът да приеме едно от 15-те международни състезания по скейтборд на новата площадка, чийто голям финал ще бъде на 30-ти септември в Инсбрук Австрия. 

По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата

В словото си вицепрезидентът припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата преди 90 години. "Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра..

публикувано на 24.08.24 в 12:24

Йотова: Главчев има възможност за втори път да осигури провеждането на честни и прозрачни избори

Димитър Главчев има шанс да състави втори служебен кабинет, който да осигури честни и прозрачни избори. Това заяви на връх „Шипка“ визепрезидентът Илияна Йотова.  Тя изрази надежда, че ще има ново правителство след няколко месеца. Йотова беше..

публикувано на 24.08.24 в 12:20

Симеон Сакскобургготски доведе внука си на "Шипка"

Симеон Сакскобургготски доведе внука си Симеон-Хасан на връх "Шипка" по случай 90 години от официалното откриване на Паметника на свободата и 147 години от Шипченската епопея.  "Това място е специално за мен. Причините да дойда са и патриотични и лични...

публикувано на 24.08.24 в 11:02
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Ограничения в движението заради честванията на 147 години от Шипченската епопея

От 9.00 до 15.00 часа днес се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“. Причината е програмата за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея...

публикувано на 24.08.24 в 09:29

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност,..

публикувано на 24.08.24 в 09:25

С мащабна възстановка отбелязват 147 години от Шипченската епопея

С мащабна възстановка на историческите сражения на Орлово гнездо днес ще бъдат отбелязани 147 години от Шипченската епопея.  Официалната част започва в 11 часа пред Паметника на свободата с церемония по поднасяне на венци и цветя, като се..

публикувано на 24.08.24 в 06:05

По следите на изчезналата река Сазлийка край село Ракитница

 Ако се движите с кола по стария път от Стара Загора към столицата и на моста край село Ракитница по навик решите да  погледнете вдясно, за да видите реката, опитът ви ще е напразен – водата я няма . А  гледката на напуканото речно дъно  къса..

публикувано на 23.08.24 в 17:40

Старозагорският клуб "Традиция" ще се включи в честванията, посветени на годишнината от Шипченската епопея

На 24 август, събота е кулминацията на националните чествания по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от откриването на Паметника на Свободата. Днес се състоя традиционното състезание за скоростно изкачване на стъпалата към Паметника, а..

публикувано на 23.08.24 в 15:24

Фестивал събира майсторите на народни инструменти край Ямбол

Живописната местност Бакаджик край Ямбол ще оживее с фестивала на народното творчество и занаятите, на 31 август (събота), от 10:00 ч. Събитието обещава да събере майстори на народни инструменти от цялата страна, както и любители на българските занаяти...

публикувано на 23.08.24 в 14:50

Водата в езерото в парк "Йордан Капсамунов" не е мръсна, а мътна

Водата в езерото на парк „Йордан Капсамунов“ категорично не е мръсна, а мътна. Това заяви за Радио Стара Загора Александър Мечев от Клуба по спортен риболов.  По думите му мътността на водата се дължи на фито и зоопланктона, които живеят в нея. Те..

публикувано на 23.08.24 в 14:40