Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Тракийския университет търсят причината за смъртта на делфините по родното Черноморие

Снимка: "Зелени Балкани"

В Тракийския университет в Стара Загора е направена некропсия на 6 индивида от вида черноморски муткур (морска свиня), съобщават от пресцентъра на учебното заведение.

Това е най-дребният вид делфин в нашето море, който е и с най-висока численост, обитава предимно крайбрежните води и предприема сезонни миграции, следвайки пасажите от риба.

В изследването участие взеха и студенти по ветеринарна медицина, българско и чуждоезично обучение, обучаващи се във Ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет.

Целта на мероприятието е да бъде установена причината за повишената смъртност сред морските бозайници в Черно море през тази година. Данни за такова повишаване има от всички черноморски страни, без изключение. По данни на РИОСВ-Бургас откритите мъртви или бедстващи делфини от началото на годината в Бургаския регион до този момент са 55, като техният брой се променя ежедневно, благодарение на сигналите подавани от граждани на зеления телефон на екоинспекцията.

Животните, обект на некропсията, са 4 възрастни индивида от района на Ропотамо и две малки, на видима възраст под 1 година, които са били открити в контейнер за смет в Бургас с изрязани гръбни мускули (филета). Такъв тип изследване на делфини в лабораторни условия се извършва за първи път у нас. Това предизвика голям интерес от страна на преподаватели, експерти и студенти от ветеринарно медицинския факултет на Тракийски университет - Стара Загора. Изследвания ще се направят и от Агенцията по храните.

Събраните проби и техният последващ анализ ще покажат наличие на инфекциозни и заразни заболявания, от които делфините, като всички живи същества, често страдат. Една от работните хипотези е въздействие от военните действия, които се провеждат на територията на Украйна. Акустичното въздействие от подобни източници може да доведе до фатално увреждане на слуховия орган на делфините, което впоследствие да доведе до дезориентиране, неспособност да се храни и смъртта на животното.

Точната причина обаче ще бъде установена след анализа на пробите, като за целта е необходимо да бъдат събрани още данни. Затова природозащитниците от „Зелени Балкани“ призовават да се подават сигнали до съответната екоинспекция или на сайта на сдружението при намерени мъртви или живи делфини на брега.

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Невзривени снаряди от Руско - турската война откриха на Шипка

4 невзривени снаряда от времето на Руско-Турската Освободителна война  бяха открити на територията на Национален парк -музей "Шипка- Бузлуджа", по време на тактическо учение на военни от 61-ва Стрямска бригада.  Военнослужещи откриха снаряди и..

публикувано на 01.07.22 в 11:58

Юли под липите идва с музика и танци

Първият юлски ден дава начало на поредното издание на инициативата на Община Стара Загора и Туристически информационен център за Уикенд събития в града. От 19.00 часа, на площада пред Общинска администрация, умения ще показват „Ес Ти Денс“, които..

обновено на 30.06.22 в 15:21

Игрите на #поколението vs игрите на баба и дядо

Лятната ваканция е в разгара си и нашите деца имат право на избор-дали да останат зомбирани пред телефона или да излязат навън, да поритат топка с приятели, да се състезават с велосипеди. Ако сме откровени обаче, няма как да не признаем, че..

публикувано на 30.06.22 в 12:50
Първият български велосипед - пластика на Денислав Сираков

Първият български велосипед е изработен през 1880 година

Първият български велосипед е изработен в Нова Загора. Година е 1880 . Произвежда го уста Гено Стоянов - Арабаджията. Младият майстор коларо-железар бил само на 19 години, когато наред с волските каруци, файтони, преси за балиране на кожи и на слама, се..

публикувано на 30.06.22 в 08:25

Лекарски рок групи се събират на първи фестивал в Стара Загора

На 8 и 9 юли в Стара Загора ще се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – „Dr. Rock“. „Фестивалът, който лекува душата“ ще събере феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“. Първи..

публикувано на 28.06.22 в 14:09

Днес реалното и абстрактното вият венец с лековити билки

Православната църква днес празнува рождението на Йоан Кръстител . Предците ни са предпочели да наричат този ден Еньовден, Драгийка, Райков ден, Летен Ивановден и още Яньовден. Древният празник е тачен от всички славянски народи . И всеки един от тях има..

публикувано на 24.06.22 в 16:25

Забавна игра организира зоопарка в Стара Загора

Дни преди да бъде официално открит обновеният зоопарк в Стара Загора стартира игра, която обещава атрактивни подаръци за правилен отговор. С шеговит тон, във фейсбук страницата си  Зоопарк Стара Загора/Stara Zagora Zoo  пита любознателните си и паметливи..

публикувано на 21.06.22 в 17:03

До Етиопия и назад с пътешественика Асен Калчев

Той се казва Асен Калчев  и е любител на моторите и пътешествията с тях. Заедно със съпругата си Силвия и още едно приятелско семейство се отдават на екзотични пътешествия с мотори. Последната дестинация от която се завърнаха преди броени дни е..

публикувано на 19.06.22 в 12:23

Как посрещат в Гърция

Лято е и е време за море. Но къде - у нас или в Гърция? В най-старата таверна в градчето на коприната Суфли посрещат гостите с усмивка, наздравица за "добре дошли", вкусни разядки, салати и ястия и най-вече - приветливо и с добро настроение.   Сградата..

публикувано на 17.06.22 в 10:00

Музеят на бойната слава получи експонати от Български военен и технически музей

Три експоната за временно съхранение и ползване получи Музеят на бойната слава – Ямбол от Българския военен и технически музей в София.  Два от тях са съветски – 122 мм гаубица М-30 и бронетранспортьор БТР-40, третият е американски - товарен камион GMC..

публикувано на 16.06.22 в 12:05