Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес реалното и абстрактното вият венец с лековити билки

6
"Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден"
Снимка: илюстрация на Мария Стоева

Православната църква днес празнува рождението на Йоан Кръстител. Предците ни са предпочели да наричат този ден Еньовден, Драгийка, Райков ден, Летен Ивановден и още Яньовден. Древният празник е тачен от всички славянски народи. И всеки един от тях има своята приказна история, за най-дългият ден и най-късата нощ в годината. Мила Маринова потърси сказанията. Откри някои от тях в ехото на преданията и разказите на Румяна Денчева, един от най-сладкодумните уредници в Музей на открито "Етър".

На 24, 25 и 26 юни музеят е домакин на празници на Слънцето, Билките и Водата. Всички гости ще имат възможност да минат под сплетен от билки венец, да наблюдават възстановка на Еньовденски ритуали, да участват в образователни игри с Радумко, да се научат как се плетат момини китки, как се боядисва прежда с естествени багрила и какви са тайните при приготовлението на натурална козметика. Днес в един от най-магичните дни в годината се състоя и представянето на книгата на д-р Стойка Кайракова „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Рисунките в магичната история са дело на Мария Стоева, магистър „Илюстрация“ в Националната художествена академия. В деня, когато реалното и абстрактното се преплитат Мила Маринова разговаря със Стойка Кайракова за третата й книга, посветена на децата. Първите две са "Пътеводител за деца" и "От вълнената нишка до сукмана и потурите".   

Тази година празникът Еньовден в музей „Етър“ се отбелязва ритуално за 30 път. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов председател през изминалите години е Емил Елмазов, лечител, изследовател на старинни лечения и рецепти, създател на билкова градина „Билкария“ в Балкана. Музеят дълги години е място на Национални срещи на билкарите, на които се разискват теми, вълнуващи участниците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Евгени Черепов представя романа "Извън обхват"

Популярният старозагорски писател и преподавател по литература в ГПЧЕ "Ромен Ролан" ще представи втория си роман  "Извън обхват" пред публика в четвъртък, 28 март, 18:00 часа. Премиерата ще се състои в изложбена зала "Байер" в Стара Загора.  Евгени Черепов..

публикувано на 27.03.24 в 16:45

Христо Костакев, който записва името си в световната история на бойната авиация

На 30 март 1944 година един български летец – изтребител сваля в небето над София два вражески бомбардировача с една атака. След броени дни е годишнината от този случай,  а той остава записан като първият такъв в историята на световната бойна авиация...

публикувано на 26.03.24 в 09:10

Днес се пробиват ушите на децата

На 25 март отбелязваме Благовещение . Според църковния календар това е един от най-големите християнски празници. От години обаче съществува едно вярване, свързано с тази дата- раните зарастват по-бързо. Затова денят е най-предпочиният от много майки на..

публикувано на 25.03.24 в 14:46

В Ямбол отправят предизвикателство към младежи да създават късометражни филми

Киноинициативата "Предизвикателството" кани млади хора в Ямбол да създават късометражни филми. Тридневното събитие ще се състои от 29 до 31 март в Музея на бойната слава. Участниците трябва да са на възраст между 16 и 23 години. Те ще имат..

публикувано на 25.03.24 в 09:29

Авторът и музикант Константин Кацаров: „Любовта е най – голямата мощ!“

Мнозина го познават като фронтменът на група „Ренегат“. Други го познават като Константин Кацаров – Автор. Най - хубавото за един автор е не само да пише, но и да го четат, и да му задават въпроси, такива които вълнуват читателя. "Писателите..

публикувано на 23.03.24 в 21:39
Община Болярово, читалище Възраждане-1912

24-то издание на "Върбова свирка свири" ще се проведе на 1 юни

Международният ден на детето през 2024 г. съвпада с пъстрия Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“. По традиция той се провежда в Болярово винаги в първата събота на месец юни, а тази година ще бъде неговото двадесет и четвърто издание...

публикувано на 22.03.24 в 16:15

В Стара Загора основни проблеми за алергичните ще представляват семейство брезови

Пролетта започва с цъфтежа на дърветата. Основните видове, които извършват процеса опрашване започват от края на февруари до началото на юни, в зависимост от надморската височина и температурата. Това обясни проф. Нели Грозева, зам. ректор на..

публикувано на 22.03.24 в 12:00

Кампанията "Ние броим врабчетата" ще бъде на 27 април

Днес отбелязваме Световния ден на врабчето. Тревожна е тенденцията за популацията на вида, затова и в световен мащаб, включително и в България, се извършва преброяване на врабчетата. Тази година кампанията “Ние броим врабчетата“ ще се  проведе на..

публикувано на 20.03.24 в 16:36

В Стара Загора организират пролетна зооваканция

От 1 до 5 април, Зоопарк Стара Загора кани любознателни ученици на възраст от 7 до 14 години на пролетна зооваканция. Петдневното обучение ще бъде в часовете от 9.00 до 14.00 часа, а материалите се осигуряват от зооградината. Децата ще се запознаят..

публикувано на 20.03.24 в 13:04

Измайсториха шоколадови бонбони с липов цвят

Бонбони с липов цвят бяха  като изненада и комплимент за посетителите на щанда на община Стара Загора по време на изложението "Ваканция и Спа Експо" в столицата. Кой стои зад идеята за сладко изкушение с дъх на липа и кой е нейният реализатор –..

публикувано на 20.03.24 в 09:05