Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Днес реалното и абстрактното вият венец с лековити билки

6
"Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден"
Снимка: илюстрация на Мария Стоева

Православната църква днес празнува рождението на Йоан Кръстител. Предците ни са предпочели да наричат този ден Еньовден, Драгийка, Райков ден, Летен Ивановден и още Яньовден. Древният празник е тачен от всички славянски народи. И всеки един от тях има своята приказна история, за най-дългият ден и най-късата нощ в годината. Мила Маринова потърси сказанията. Откри някои от тях в ехото на преданията и разказите на Румяна Денчева, един от най-сладкодумните уредници в Музей на открито "Етър".

На 24, 25 и 26 юни музеят е домакин на празници на Слънцето, Билките и Водата. Всички гости ще имат възможност да минат под сплетен от билки венец, да наблюдават възстановка на Еньовденски ритуали, да участват в образователни игри с Радумко, да се научат как се плетат момини китки, как се боядисва прежда с естествени багрила и какви са тайните при приготовлението на натурална козметика. Днес в един от най-магичните дни в годината се състоя и представянето на книгата на д-р Стойка Кайракова „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Рисунките в магичната история са дело на Мария Стоева, магистър „Илюстрация“ в Националната художествена академия. В деня, когато реалното и абстрактното се преплитат Мила Маринова разговаря със Стойка Кайракова за третата й книга, посветена на децата. Първите две са "Пътеводител за деца" и "От вълнената нишка до сукмана и потурите".   

Тази година празникът Еньовден в музей „Етър“ се отбелязва ритуално за 30 път. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов председател през изминалите години е Емил Елмазов, лечител, изследовател на старинни лечения и рецепти, създател на билкова градина „Билкария“ в Балкана. Музеят дълги години е място на Национални срещи на билкарите, на които се разискват теми, вълнуващи участниците.


Галерия

Още от категорията

Целувката

Най-подходящият момент да кажеш „Обичам те“

„Обичам те“ на всеки език звучи красиво, а най-голяма сила има, когато са от любим и скъп човек. Две думи, а с такава енергия, която може да даде крила, надежда и всичко. 16-ти август е Световен ден на думите „Обичам те“, за които няма по-подходящ..

публикувано на 16.08.22 в 16:23

Представят XXII лятна експедиция „Пирин“ 2022 в Казанлък

В Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства- Казанлък днес от 17.30 ще бъде направено мултимедийното представяне на XXII лятна експедиция „Пирин“ 2022 на Туристическо дружество „Орлово гнездо“.  За четири дни участниците в експедицията..

публикувано на 16.08.22 в 11:30

Чудотворна икона на Богородица пази свиленградското село Мезек /галерия/

Чудотворна икона на Св. Богородица Спасителка пази църквата в свиленградското село Мезек. Божият храм, който носи името на св. Атанасий, скоро ще направи 100-годишен юбилей, а все повече жители и гости на Свиленград и околните населени места идват..

публикувано на 15.08.22 в 13:20
Меандърът на река Арда, Маджарово

Черният лешояд се завръща в Източните Родопи

Популацията на белоглави лешояди в Източните Родопи запазва ръста си. Около 110 - 120 двойки от застрашения в страната вид гнезди по долината на река Арда край Маджарово, съобщи Борис Стоянов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е..

публикувано на 13.08.22 в 09:15

Железен меч и бронзови култови съдове откриха край новозагорското село Прохорово

  Бронзови култови съдове, каничка за вино, накити и монети са сред откритите находки в 10-те разкрити до сега гробове в Голямата могила край с. Прохорово. Могилата е с височина 25 м.  – това е височината й след хумусния слой и е най-високата сред..

публикувано на 12.08.22 в 15:32

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на известния вирусолог и изследовател на ХИВ вируса у нас - проф. Радка Аргирова, ще бъде представена пред публика. Събитието ще се проведе на 11 август от 17:30 часа в Къщата на архитекта в..

публикувано на 10.08.22 в 11:54

10 август - световен ден на мързела

Говори се, че Световният ден на мързела се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога.   Чия е идеята за необичайното честване също остава загадка.  Вероятно основателят или основателите на Деня на мързела са били твърде заети..

обновено на 10.08.22 в 11:36

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

На 10 август в 14:00 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора е официалното откриване на представителната мобилна изложба "Карикатура" от Габровското биенале на хумора и сатирата.   Гостите и доброволците на Центъра ще имат възможност да..

публикувано на 09.08.22 в 18:08

Историята на последния свещеник на Потопената църква

  Вчера Негово високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи за четвърти път Божествена света литургия в някогашната църква на с. Запалня – „Св. Йоан Рилски“, останала на дъното на яз. Жребчево. На службата присъства и синът на..

публикувано на 08.08.22 в 17:06

Единственият музей на ските и ски спорта е в Чепеларе

    Знаете ли къде се намира първият и единствен Музей на ските и ски спорта у нас? Може би отговорът за любителите на белите спортове у нас не е труден – в Чепеларе. И това е логично, няма къде другаде да бъде открит, защото от 1998 г. красивото..

публикувано на 07.08.22 в 09:05