Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илия Левков: Електрическата мобилност няма алтернатива

| обновено на 28.06.22 в 15:24
Снимка: Личен архивЕлектрическата мобилност няма алтернатива, въпреки "моментни изяви" на някои държави, които възразиха срещу проектодокумента на Европарламента за спиране на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 2035 г. в ЕС,  убеден е Илия Левков, председател на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ).  

Вече 13 години от ИКЕМ предлагат системен подход и решения за навлизането на електромобилността пред управляващите у нас, но драмата е, че "докато им обясним и разберат, те си отиват", сподели разочарованието си Левков. Остават и сериозните проблеми с мръсния въздух в градовете от остарелия автомобилен парк. 

"Въпреки електромобилната неграмотност", България все пак постига резултати, които могат да ни радват. По последни данни на Министерството на транспорта над 6000 са е-колите, а хибридните над 18 000. Достатъчно добре изградена зарядна инфраструктура с над 600 - 700 станции  е "първа малка крачка в посока на развитие на електрическата мобилност в България", подчерта в разговора Илия Левков, като припомни че собствениците на такива коли у нас са освободени от общински данък и такса за паркиране в градовете.

Масовата практика в редица държави е да се поощрява покупката на е-кола от гражданите със стимули от националния бюджет или през различни фондове. На този фон у нас преди време бяха лансирани намерения да се търси еврофинансиране, което експертът определи като "сбъркан модел":

"В България ние отново търсим този андрешковски начин - да шмекеруваме, да вземем европейски пари, с които да стимулираме покупката на електромобил".

Той предлага като алтернатива на закупуването на е-кола дългосрочното наемане на електрическо превозно средство, което е по-изгодно от това да ползваш такси. Повече активност от страна на местните власти препоръча Илия Левков, за да стане услугата възможна извън София и Пловдив. 

Националният доверителенен екофонд може да изиграе ключова роля за ускореното навлизане на електрическите превозни средства в България, с участието на лизингови компании, банкови и финансови институции, смята събеседникът.

У нас се създава софтуер за всички големи автомобилни производители, разработки на наши специалисти намират приложение в електромобилите на водещите в сектора компании, отбеляза достиженията Левков. 

Потребителските нагласи се променят. Българите изкупиха наличните е-коли през последните месеци. Ръстът на горивата, който ще продължи, и относително стабилните цени на тока за бита мотивират хората, обясни за най-актуалните тенденции на пазара събеседникът. 

Средногодишните разходи за поддръжка на автомобил с електрически двигател възлизат на около 70 лева. За сравнение - поне 500 лева на година е обслужването на конвенционално МПС. Символичните 2-3 лева струва зареждането в домашни условия на е-кола по нощната тарифа за 100 км пробег, каза в отговор на въпрос Илия Левков.

Попитан има ли България потенциал да произвежда е-коли, Левков заяви, че у нас може само да се сглобяват, като намекна за системен проблем в преговорите с инвеститори.  

Високоплатени и "интелигентни" работни места ще земенят в близко бъдеще традиционните професии в автомобилния бранш. Секторен съвет за електрическа мобилност насърчава образованието, свързано с електромобилността. В 15 професионални гимназии в цялата страна вече се обучават 900 младежи в 2 нови специалности - монтьор и техник на електрически превозни средства. 


Интервюто с Илия Левков можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Около 40 % от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени

Пандемията от COVID-19 засегна целия процес на раковите заболявания с приблизително един милион случая на рак, които в момента не са диагностицирани. Това са официални данни, залегнали в целите на Европейския план за борба с рака. Около..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Д-р Росен Айков, снимка: Жоро Александров

Д-р Росен Айков: Националната кампания срещу насилието над лекари тръгва отново през септември

През последните няколко години се забелязва тенденция към намаляване на случаите на насилие над лекари, но това не трябва да ни успокоява, съобщи за Радио Стара Загора д-р Росен Айков, член на УС на Българския лекарски съюз. Думите му са по повод..

публикувано на 05.08.22 в 16:12
Атанас Михнев

Атанас Михнев: Действията на служебното правителство озадачават

Доставките на газ за България са осигурени от правителството на „Продължаваме промяната“, а сегашното само трябва да подпише договор, за да гарантират нужните количества за страната. Това заяви за Радио Стара Загора Атанас Михнев, депутат..

публикувано на 05.08.22 в 16:10
Любомир Стефанов

Същите партии ще влязат в парламента и след предсрочните избори

Същите партии с различно процентно съотношение ще влязат в парламента след предсрочните избори. Има малка вероятност и някои от партиите, коти се движат по ръба на чертата, особено ако са в коалиция да успеят да влязат. Това прогнозира в ефира на..

публикувано на 03.08.22 в 08:40
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Вероятно служебното правителство има за задача да постави в негативна светлина бившите управляващи

Бившият премиер Кирил Петков и президентът Румен Радев направиха съвсем различни прочити на наследството, което получава встъпилия в длъжност служебен кабинет и на реалната ситуация в страната. Всеки интерпретира ситуацията според собствения си..

публикувано на 02.08.22 в 15:37
проф.Георги Рачев

Очаква ни малко по-горещ и по-сух август

В понеделник и вторник температурите в региона на Стара Загора ще достигат до 32-33 градуса, но от сряда в цялата страна ще започнат да се повишават и ще достигнат 34-35 градуса, като и сутрешните няма да бъдат ниски. Ще се наблюдават т.нар...

публикувано на 01.08.22 в 09:51
Емил Христов

Емил Христов: На изборите ГЕРБ в Стара Загора ще спечели повече гласове

ГЕРБ ще има по-добри резултати в Стара Загора на предстоящите извънредни парламентарни избори, прогнозира в интервю за Радио Стара Загора Емил Христов, общински лидер на партията в Стара Загора и бивш зам.-председател на Народното събрание...

публикувано на 29.07.22 в 09:19
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: "Демократична България" е готова за предстоящите избори

„Демократична България“ е направила предложение до „Продължаваме промяната“ за съвместно явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори, но е готова и за самостоятелно участие. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора депутатът доцент..

публикувано на 28.07.22 в 13:55
проф. Иван Върляков

Регионалната асоциация на общините „Тракия“ отбеляза 25 години

Регионалната асоциация на общините /РАО/ „Тракия“ отбеляза 25 години.  В нея членуват 27 общини от 7 области.  Целите, които обединяват учредителите, са да създадат надпартийно, неправителствено, независимо и доброволно сдружение, работещо за..

публикувано на 14.07.22 в 14:21
Евгений Дайнов

Проф. Евгений Дайнов: Ще има предсрочни избори до момента, в който българите престанат да бъдат нерешителни и малодушни

Най-големия пробив на правителството в оставка е, че доказа, че България може да живее без подчиненост на Русия заради руския газ, коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът професор Евгений Дайнов. Като най-голяма пробойна на досегашното..

публикувано на 11.07.22 в 11:13