Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Климатичните промени във фокуса на конференция за младите в Стара Загора

Снимка: Pixabay

Стара Загора ще бъде домакин на заключителна конференция по проект Citizens' Forums for United Europe (eUnited), финансиран от програма Европа за гражданите. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Център Европа Директно – Стара Загора канят млади хора на възраст между 16 и 29 години да бъдат активни като научат повече и  споделят вижданията си за климатичните промени и произлизащите от тях социални и икономически предизвикателства пред европейските общества.

Участието е абсолютно безплатно след регистрация на forms.gle/UMdgQD3SzhhdiEyG8 .

Проектът „Граждански форуми за обединена Европа“ започна преди пандемията. Нашата цел е да обобщим напредъка, постигнат в 6-те държави-членки (България, Гърция, Полша, Германия, Испания и Италия) по Бялата книга за бъдещето на Европа, стартирана от ЕК през 2017 г., за да анализираме силните и слабите страни в местните / регионални политики.

След провеждането на дискусиите в шестте региона ще бъде изготвена електронна книга „Гражданите в Европа“, фокусирайки се върху възможностите за по-добро бъдеще на ЕС, предложени от граждани от 6 държави и различни профили, произход и възраст, каза за Радио Стара Загора Константин Стоянов от Европа Директно - Стара Загора. 

"В програмата на 1 юли фокусът ще бъде поставен върху климатичните промени и последствията от тях, с които трябва да се справим. Важен акцент ще бъде и регионалната политика в тази посока", каза Стоянов и представи някои от лекторите - Петър Милев от WWF, проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, Вихра Андонова, председател на Фондация „Евро–перспективи”. Още от категорията

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области  вече са..

обновено на 03.08.22 в 15:39
Асим Адемов

Нови регулации дават тласък на въглеродното и биоземеделието в ЕС

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говори в „Минутите за Зелената сделка“  за предизвикателствата пред ЕС в борбата с климатичните промени в контекста на Общата селскостопанска политика (ОСП), мерките и действията, които европейските..

публикувано на 22.06.22 в 08:30

Биоикономиката и потенциалът на регион Стара Загора в центъра на семинар

Семинар, посветен на биоикономиката и потенциала на регион Стара Загора, ще се проведе в Стара Загора. В рамките на събитието ще бъде представено наскоро стартиралото виртуално изложение за продукти на биологична основа.  Участниците  ще имат..

публикувано на 15.06.22 в 07:30

Стара Загора на картата на водородните долини

Старозагорска област е на картатана   "водородните  долини" и има потенциал да стане първата в страната за развитие и приложение на иновативната технология. Това стана ясно от провеждащата се в Стара Загора дискусионна среща с представители на..

публикувано на 08.06.22 в 16:39
Радан Кънев

Радан Кънев: Въглеродната неутралност е непостижима в краткосрочен план

Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев проведе среща-дискусия в Стара Загора по енергийната тема, свързана с въглищата, „Зелената сделка“ и промяната в климатичните политики на ЕС след началото на войната в Украйна. Пред присъстващите..

публикувано на 01.06.22 в 10:10

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00