Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точка в дневния ред на сесията изкара пет села на протест, кметът я оттегли

Притесненията на хората са свързани с инвестиционно намерение за изграждане на завод за пълно изгаряне на боклук край село Ракитница

Жителите на 5 старозагорски села излязоха тази вечер на протест срещу изграждането на завод за пълно изгаряне на отпадъци на територията на  Регионалното депо  край село Ракитница.  Общественото недоволство бе провокирано от предложение в  дневния ред на редовната юнска сесия за даване на „зелена светлина“ по  процедура за оценка на въздействие върху околната среда на инсталация за унищожаване на боклук по метода „пиролиза“.  

Заради общественото недоволство в късния следобед  градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли  точката. 

Притесненията на хората са породени от избрания метод за унищожаване на боклука. При пиролизата, при отсъствие на кислород и под въздействие на висока температура,  отпадъкът се унищожава напълно. 

А в резултат се получава и енергия. 

"Но се отделят  вещества  -  като диоксини и фурани - изключително опасни за природата, защото се усвояват бързо и не се разграждат. А оттам - и изключително опасни за здравето  и живота на хората", посочва Любомира Райкова, магистър еколог и докторант по "Слънчева земна физика" към БАН, един от организаторите на протеста.  

Темата за инсталация за унищожаване на боклук бе предмет на обществена дискусия на два пъти в Стара Загора. При първия опит общественото обсъждане се провали. При втория, по думите на присъствали на дискусията в общината хора и участващи в тазвечершния протест,  не са били дадени достатъчно категорични отговори на тревогите по отношение безопасността на пиролизата. 

В началото на седмицата стана ясно, че темата за завода за изгаряне на боклук отново е на дневен ред - този път във вид на предложение за даване или не на "зелена светлина" за стартиране на процедура по въздействие върху околната среда на инсталацията на пиролиза.  Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров, това предложение не означава в никакъв случай, че местната управа дава разрешение за изграждане на завода. Според протестиращите обаче, стартът на процедура по ОВОС е първа стъпка по пътя към изграждане на инсталацията. 

" Притеснява ме липсата на прозрачност. Не е ясно и кой ще упражнява контрол върху дейността на съоръжението", коментира Люба Маринова - Петкова, един от организаторите на протеста   

След среща с организаторите, в късния следобед, градоначалникът оттегли точката от дневния ред на сесията в четвъртък.  По думите му - за да няма повод за спекулации, че местната власт опитва да даде "зелена светлина" на обект, за който има и най-малки опасения, че замърсява региона и е опасен за здравето на живеещите в Стара Загора и околните населени места. Тодоров съобщи, че местната власт ще търси становището на екоминистерството безопасна или не е технологията и на база на отговора ще се обмислят по-нататъшните действия. 

Протестиращите приеха решението на местната власт като добър знак. Но заявиха, че остават нащрек, защото се опасяват от нови опити инвестиционното намерение за изграждане на инсталация за пълно изгаряне на боклук да намери своята почва. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: ОДМВР-Стара Загора

Иззеха оръжие от частен имот в село Дъбово

Поредна успешна реализация е осъществена на 17.04.2024г. от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора, съобщават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. В хода на специализирана полицейска операция по линия на..

публикувано на 18.04.24 в 11:19

Миньори и енергетици на пето поредно автошествие, няма да отстъпят от исканията

Колона от около 10 автомобила потегли от Раднево тази сутрин на поредното протестно автошествие  към Стара Загора, където протестиращите миньри и енергетици ще блокират от 12:30 до 13:30 часа движението в района на Птицекомбината. Организатор..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

Жълт код за валежи е обявен за шест области на страната

За днес от  Националния институт по метеорология и хидрология при БАН издадоха предупреждение от първа степен –  жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури . Очакват се количества от 20-30 mm,  локално до 40-50 mm . Предупреждението е в сила за..

публикувано на 18.04.24 в 04:58

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора Така за..

публикувано на 17.04.24 в 17:19

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени този следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин..

публикувано на 17.04.24 в 17:04

„Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност

За трета година „Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност  на 20 април в столицата . Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с..

публикувано на 17.04.24 в 16:07

Свиленград финансира първите си стипендианти в медицински специалности

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа и връчи договорите на първите стипендианти на общината в медицински специалности, съобщиха от общинския пресцентър. Верена Калчорова, Катя Димитрова, Виолета Айгърова и Ивелина Карнобатлиева получават..

публикувано на 17.04.24 в 16:04

Наука и бизнес се обединиха за запазване на традиционни породи овце

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийския университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски..

публикувано на 17.04.24 в 15:30

Възможностите за кандидатстване през електронната платформа на програма "Култура" представиха в Стара Загора

Информационна  среща относно новосъздадената  електронна платформа на Програма „Култура“ за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата  проведе екип на Община Стара Загора с екип от фирмата – изпълнител на софтуера...

публикувано на 17.04.24 в 15:28

Делото "Дебора" започна от третия опит

Всички страни по делото "Дебора" този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.  Делото в Районния съд започна..

публикувано на 17.04.24 в 14:47