Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точка в дневния ред на сесията изкара пет села на протест, кметът я оттегли

Притесненията на хората са свързани с инвестиционно намерение за изграждане на завод за пълно изгаряне на боклук край село Ракитница

Жителите на 5 старозагорски села излязоха тази вечер на протест срещу изграждането на завод за пълно изгаряне на отпадъци на територията на  Регионалното депо  край село Ракитница.  Общественото недоволство бе провокирано от предложение в  дневния ред на редовната юнска сесия за даване на „зелена светлина“ по  процедура за оценка на въздействие върху околната среда на инсталация за унищожаване на боклук по метода „пиролиза“.  

Заради общественото недоволство в късния следобед  градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли  точката. 

Притесненията на хората са породени от избрания метод за унищожаване на боклука. При пиролизата, при отсъствие на кислород и под въздействие на висока температура,  отпадъкът се унищожава напълно. 

А в резултат се получава и енергия. 

"Но се отделят  вещества  -  като диоксини и фурани - изключително опасни за природата, защото се усвояват бързо и не се разграждат. А оттам - и изключително опасни за здравето  и живота на хората", посочва Любомира Райкова, магистър еколог и докторант по "Слънчева земна физика" към БАН, един от организаторите на протеста.  

Темата за инсталация за унищожаване на боклук бе предмет на обществена дискусия на два пъти в Стара Загора. При първия опит общественото обсъждане се провали. При втория, по думите на присъствали на дискусията в общината хора и участващи в тазвечершния протест,  не са били дадени достатъчно категорични отговори на тревогите по отношение безопасността на пиролизата. 

В началото на седмицата стана ясно, че темата за завода за изгаряне на боклук отново е на дневен ред - този път във вид на предложение за даване или не на "зелена светлина" за стартиране на процедура по въздействие върху околната среда на инсталацията на пиролиза.  Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров, това предложение не означава в никакъв случай, че местната управа дава разрешение за изграждане на завода. Според протестиращите обаче, стартът на процедура по ОВОС е първа стъпка по пътя към изграждане на инсталацията. 

" Притеснява ме липсата на прозрачност. Не е ясно и кой ще упражнява контрол върху дейността на съоръжението", коментира Люба Маринова - Петкова, един от организаторите на протеста   

След среща с организаторите, в късния следобед, градоначалникът оттегли точката от дневния ред на сесията в четвъртък.  По думите му - за да няма повод за спекулации, че местната власт опитва да даде "зелена светлина" на обект, за който има и най-малки опасения, че замърсява региона и е опасен за здравето на живеещите в Стара Загора и околните населени места. Тодоров съобщи, че местната власт ще търси становището на екоминистерството безопасна или не е технологията и на база на отговора ще се обмислят по-нататъшните действия. 

Протестиращите приеха решението на местната власт като добър знак. Но заявиха, че остават нащрек, защото се опасяват от нови опити инвестиционното намерение за изграждане на инсталация за пълно изгаряне на боклук да намери своята почва. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44