Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ухапванията от жилещи и кръвосмучещи насекоми зачестяват през лятото

Снимка: Личен архив на д-р Христова


През летния сезон зачестяват алергичните реакции при ухапване от жилещи и кръвосмучещи насекоми, които могат да прераснат в шокови състояния с големи отоци, изискващи медицинска намеса. За щастие най-тежките алергични реакции са рядко срещани, каза за Радио Стара Загора д-р Диана Христова – алерголог.

Една от най-честите реакции след ухапване от инсект е зачервяване, подуване и лек отток на мястото. В такива ситуации е добре да се използват охлаждащи препарати, които могат да се купят свободно от аптечната мрежа, съветва д-р Христова. В случай, че сме сред природата и нямаме налични подобни медикаменти е добре да охладим мястото.

Когато говорим за ухапване от жилещи насекоми и най-често от пчели е важно да се има предвид зоната, на която е ужилването. При ужилване от раменете надолу се счита, че реакция като локално зачервяване, парене, болка и отток са нормални и могат да се третират с охлаждащи препарати. Д-р Христова напомня, че ако това състояние - зачервяване и болка продължи повече от 24 часа е добре да се потърси лекарска помощ. Това не важи за ужилване в областта на главата, в тази ситуация е наложително да се потърси лекарска помощ, тъй като тази част от тялото е добре кръвноснабдена  и се очаква по-тежка реакция. Хората, които имат установени алергии е добре винаги да имат в себе си антихистаминов (противоалергичен) препарат, който да се използва при нужда.

Как да реагираме при кожна и алергична реакция, кога да потърсим лекар и пазят ли репелентите от тигров комар, може да чуете от разговорът с д-р Диана Христова – алерголог.

По темата работи Елена Недева

Още от категорията

Кръводарителска кампания на 25 август в Къщата на архитекта

Сдружение „Самаряни“ организира своята 41-ва кръводарителска кампания. Тя ще се проведе на 25 август, четвъртък от 8.00 до 11.30 часа в Къщата на архитекта в Стара Загора. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 13.08.22 в 12:05

Успешните личности рискуват здравето си

Субективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като компонент на психичното здраве, което включва субективната преценка за собственото ни ниво на ефективност, автономност и компетентност. Хората, които..

публикувано на 06.08.22 в 12:05

Безплатни консултации и срещи в подкрепа на кърменето

На 6 август, събота, от 11:00 ч.  в Къщата на архитекта, ще се проведе среща на настоящи и бъдещи родители с водещи консултанти по кърмене. Събитието е част от националната седмица на кърменето (1 - 7 август), и е под надслов "Да се застъпим за кърменето..

публикувано на 05.08.22 в 13:00

220 хиляди са с преддиабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 30.07.22 в 12:00

5 % са с редки заболявания в България

По данни СЗО 5% от населението в България, което означава всеки 20-ти, е засегнат от рядко заболяване. Редките болести са над 6000. 85 % от тях са генетично предразположени. Само за около 5% има лечение. Това е сериозен проблем както за..

публикувано на 23.07.22 в 12:34

Младежи от Казанлък - в защита на животните

Казанлък се присъединява към кампанията срещу експерименталното тестване на козметични продукти върху животни. По инициатива на неправителствената организация "Невидими животни" от миналата година в държавите-членки на ЕС е стартирала петиция "Козметика..

публикувано на 19.07.22 в 15:47

1 000 с глаукома годишно в Стара Загора

Новооткритите случаи на глаукома в област Стара Загора са около 1000 годишно, като в Гълъбово, Раднево и Чирпан боледуват повече хора. Това сочат данните на Националната кампания за безплатни очни прегледи „Право на зрение“, оповестени в ефира..

публикувано на 16.07.22 в 12:32

Кошмарите – враг на добрия сън при децата

Нарушенията в съня на бебето и малкото дете са често срещан проблем. Недостатъчният сън на детето, а оттам и на родителите, води след себе си редица негативни преживявания. Родителите се чувстват „на ръба на силите си“, търсят причините за..

публикувано на 09.07.22 в 12:41

Хипогликемията – бомба със закъснител

Хипогликемията при спортуващите и физически активните хора с диабет не идва веднага след края на двигателните усилия. Спадането на кръвната захар в застрашителни размери може да се появи от 8 до 12 часа по-късно. Това коментира в здравното..

публикувано на 02.07.22 в 13:25

Безплатни очни прегледи ще се проведат в Стара Загора

Всеки човек над 55 години вече има признаци на очно перде, а при хората над 75 г. процентът достига до 80%. Новооткритите случаи на глаукома в района на Стара Загора са около 1000 годишно, като има населени места, където боледуват повече хора – напр...

публикувано на 01.07.22 в 08:00