Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

74 са приоритетните законодателни промени в програмата на проектокабинета "Василев"

Две тарифи за електроенергия, вода и парно за битовите потребители, увеличаване на вдовишките добавки и 95% заплащане от Здравната каса на лекарствата за деца до  14 г. за остри заболявания. Това са само част от приоритетите в управленската програма, с която кабинет начело с Асен Василев възнамерява да управлява страната до края на годината. Голяма част от мерките обаче ще бъдат въведени с бюджета за догодина.

До 22 юли трябва да има нов председател на Народното събрание и промени в правилника и състава на постоянните комисии в парламента, а до края на юли – решен въпросът с КПКОНПИ. Общо приоритетните законодателни промени до края на годината са 74

Мерките, за които БСП настояваше, а именно безплатните лекарства за деца (в случая до 14 години и с остри заболявания) и безплатните учебници за ученици от 1 до 12 клас, трябва да влязат в сила заедно с Бюджет 2023. Същото се отнася и до продължаването на реформата в пенсионната система и увеличаването на вдовишката добавка – от 26,5 на 30%.

До края на септември трябва да бъдат готови формулите за автоматично изчисляване на минималния и максималния осигурителен праг. В здравната сфера – до края на годината е заложено въвеждането в експлоатация на една до шест въздушни линейки.

Блок тарифите за електроенергия, вода и парно за битовите потребители трябва да бъдат готови до края на годината. Първата от тези тарифи трябва да покрива базовото потребление, става ясно от изпратените документи, но повече подробности не са дадени.

По отношение на енергетиката – до края на септември тази година трябва да бъдат осигурени енергоизточниците за зимата, а газохранилището в "Чирен" с изпълнен капацитет.

Техническата работа по въвеждането на еврото също е изтъкната като приоритет.

В програмата се включват реформи в системата на правосъдието, на МВР. Националната сигурност и осигуряването на средства в размер на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана са също част от мерките, заложени в програмата. Международните отношения и отбраната са обединени в един раздел. Мерки са разписани в сферите на транспорта, регионалното развитие, земеделието, екологията, електронното управление и културата.


По публикацията работи: Светлана Димитрова

Още от категорията

В Казанлък посрещат иконата на Пресвета Богородица „Акатистна – Предвъзвестителска“ (Зографска)

С двудневна програма Старозагорската света митрополия ще отбележи големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. На 14 август, в 17:00 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще бъде посрещнат в едноименния храм в..

публикувано на 13.08.22 в 21:09

Бойко Борисов: Ако ситуацията с газа не бъде овладяна до месец, ще спрат работа много предприятия

Ако ситуацията с газа не бъде овладяна до месец ще спрат работа много предприятия от индустрията, но перфектната буря ще дойде догодина. Това прогнозира днес в Димитровград бившият министър-председател Бойко Борисов, който посети торовия завод...

публикувано на 13.08.22 в 12:39

Живко Тодоров: Планира се до 2026 г. да бъдат освободени 12 000 души от "Марица изток"

Планира се до 2026 г. да бъдат освободени 12 000 души от "Марица изток" и да бъдат пренасочени към други сектори, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на съвместно работно посещение с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на партията в..

публикувано на 13.08.22 в 11:47

Районните комисии започват работа от днес

Централната избирателна комисия (ЦИК) назначи съставите на Районните избирателни комисии (РИК), за които политическите сили от 47-ото Народно събрание не постигнаха съгласие при консултациите, проведени от областните управители. В Стара Загора имаше..

обновено на 13.08.22 в 09:35

Продължава борбата с пожара в Ямболско

И днес продължава борбата с пожара, пламнал в горист терен между ямболските села Малко Кирилово, Голям дервент и Вълча поляна. Обхванати са около 5000 дка широколистна гора и ниска растителност. На мястото са  екипи на противопожарната служба и горски..

публикувано на 13.08.22 в 09:27

Състезание по колоездене временно затваря пътя за Бузлуджа

Във връзка със състезанието по колоездене за купа "Шипка" на територията на община Казанлък, се въвежда временна организация на движението в района на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа". От 16:30 до 19:00 часа участъкът от разклона на пътя Шипка -..

публикувано на 13.08.22 в 09:11

Традиционният есенен панаир в Стара Загора ще започне на 24 септември

Традиционният есенен панаир в Стара Загора ще се проведе от 24 септември до 5 октомври. Мястото и тази година е по ул. „Иван Вазов" – северно от ул. „Радецки" до ул. „Хан Аспарух" и югозападната част на парк „Загорка", информират от общинския пресцентър...

публикувано на 12.08.22 в 17:35

Акцията за купуване на гласове в Симеоновград влезе в съда

Акцията за купуване на гласове в Симеоновград през ноември 2021 г, която бе оповестена от тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков,  влезе в съда, информира кореспондентът ни Христо Христов. Прокуратурата в Харманли е внесла обвинителен акт..

публикувано на 12.08.22 в 17:29

Още не е овладян пожарът между ямболските села Раздел и Голям Дервент

Огнеборците и днес не успяха да овладеят пожара между ямболските села Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент.  Трети ден огънят унищожава терени предимно с ниска растителност, но са засегнати и близо  2000 дка иглолистна и широколистна гора...

публикувано на 12.08.22 в 16:59
Пожар - с. Полски градец, обл. Стара Загора

Пожарите в Хасковско са локализирани

Пожарите в тополовградското село Светлина и в хасковското село Брягово са локализирани. Това съобщиха от регионалната дирекция на пожарната в Хасково. Екипи ще останат да дежурят в с. Брягово, защото има тлеещи участъци и периметърът на огнената..

публикувано на 12.08.22 в 16:57