Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническият музей в Мюнхен отвори врати (фотогалерия)

18
Снимка: Таня Балабанова

Техническият музей (Deutsches Museum) - един от най-големите в света, разположен на остров в река Изар в Мюнхен, отвори врати в началото на юли. В мащабния ремонт, продължил цели 7 години, са инвестирани колосалните 750 млн. евро. Забележителна колекция от над 125 000 предмета от различни дялове на науката, разгърната на 20 000 кв. метра площ, показва достиженията на човечеството. Там се намира и най-голямата библиотека, специализирана в история на науката и технологиите на Германия. Цялостната реконструкция на пространството ще приключи през 2028 г., когато ще бъдат отбелязани 125 години от основаването му. 
Развитието на високите технологии предизвиква огромния интерес на туристи от цял свят. “Среща” с хуманоида Сая и хуманоиден робот от второ поколение, създаден от швейцарски екип приковава погледите. "Колоездачът" вижда, чува, води разговор и се ориентира на пътя. Сая е разработка на японски учени, способна да изразява емоции - щастие, удивление, печал, страх, яд, отвращение. Може да служи като рецепционист, дори учител. Феноменът “uncanny valley” (от англ. зловеща долина) е също подробно описан. Понятието се свързва с психологическия ефект, който андроидните роботи пораждат заради приликата си с човека. Ново усещане, което тепърва ще навлиза  по-масово в нашето съвремие.

Публиката може да види луноход от мисиите "Аполо" на НАСА.

 Екипът на съветската космическа програма "Восток".

Космически ракети, разработвани от САЩ, ЕС и някогашния СССР.

F13 - първият в света пътнически самолет, конструиран изцяло от метал. При експериментален полет през 1919 г. е достигнал 6700 метра височина. “Въздушната лимузина” осигурява безопасност и комфорт на четиримата пътници, докато двамата пилоти остават изложени на атмосферните условия в отворен кокпит. В музея е поставен експонат, открит в Афганистан през 1968 г.
Кокпит на самолет на Луфтханза и любопитни факти за компанията, включително информация за глайдери (безмоторни самолети), които Германия започва да развива заради наложени рестрикции след ПСВ.
В сферата на медицината и здравето - детайлно сканиране на човешкото тяло, революция в протезирането на долни крайници и др.

Видеостена запознава с любопитни факти, като например - кръвта, която сърцето ни изтласква ежедневно, запълва 39 вани; от край до край кръвоносните ни съдове обикалят земята 3 пъти; ако двама влюбени се гледат в очите в продължение на 3 минути, то сърцата им започват да бият в синхрон!

Науката търси нови източници на възобновяема енергия, които да ползват потенциала на океана и вълните. Островите около Шотландия са идеално място за експериментиране с иновативни концепции, става ясно от информационните табели. Симулация в стъклена вана привлича вниманието на малки и големи.
Ефектна арт инсталация “scrap tornado” напомня за е-отпадъците, чието количество расте експоненциално с всяка изминала година. Боклуците могат да имат поразяваща сила, подобно на торнадо, ако съвременният човек не преосмисли потребителските си навици и не намери решения за справяне с глобалния проблем.

Специално място е отделено и на индустрията с чипове и макети на забележителни мостове от цял свят. Числовата редица на Фибоначи, изразена чрез прословутата задача за размножаване на зайци, махало на Фуко, което се спуска от 60 метра височина, робот, свирещ на китара също привличат вниманието. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02

Похвалите към децата - полезни или опасни?

Всеки обича да бъде оценен и похвален, но ако възрастните могат да обобщят изводи за поведението на другите към тях през похвалите, то за децата е много трудно да правят подобни анализи. Детският ум възприема похвалите твърде буквално - или положително,..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Модерните аромати за дома - розово масло, лавандула и хвойна

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка на WPC 2024 - Световния конгрес и изложение на парфюмерията в Женева, Швейцария. Родните продукти бяха охарактеризирани като „светлина за душата“ и „топла прегръдка“,..

публикувано на 07.07.24 в 10:50

Можем ли в 21 век без смартфон - експериментът на Александър Богдан Томпсън

Александър Богдан Томпсън – сценичен фотограф, работил е и със Старозагорския куклен театър за постановката "Тайната на Ленхен", живял до 90-те години на миналия век в Германия, син на американец и българка, даже старозагорка, родственик на поета Веселин..

публикувано на 07.07.24 в 09:45

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.   Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми..

публикувано на 05.07.24 в 17:14

Велопътешественикът Пламен Петков с нови предизвикателства

Пламен Петков е велопътешествениk. На 35 години е, а последните му преходи са поредното предизвикателство за проверка на собствената му издръжливост.  Премина за един ден  400 км от София до Бургас на 18 -ти юни и 330 км от София до Русе на 2-ри юли..

обновено на 03.07.24 в 15:17

Група „Атлас“ подготвя нов албум по повод 40 години на сцена

Група „Атлас“ ще зарадва своите фенове с нов албум по повод 40 години на музикалната сцена. Музиката ще носи посланието и магията на 80 – те години, но с ново звучене. „Днес има модерни начини, с които всеки може да стане изпълнител..

публикувано на 03.07.24 в 14:16

Ако човек вижда планината и шевиците, той вижда красотата навсякъде

Диляна Александрова е от Харманли. Тя е една от многото  момичета и млади  жени,облечени в носиите на нашите прабаби отпреди стотина и повече години на Третия национален събор "Ангел войвода" в Араповския манастир край Асеновград. Всяка една от тях..

публикувано на 01.07.24 в 16:36

Пътешествия без план

Маргарита и Цветин Шущаркови са с емейство пътешественици. Винаги са на път, наяве или в мислите си. Цветин, родом от Казанлък, е инженер-икономист по професия, Маргарита е от София. Завършила е зоология в Испания.  Известността си придобиват от..

публикувано на 30.06.24 в 19:19