Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Демократична България“ няма да подкрепи спорни предложения за Стара Загора

Димитър‌ ‌Чорбаджиев‌
Снимка: Емил Енчев


Четири точки, включени в дневния ред на предстоящата на 28 юли сесия на Общинския съвет в Стара Загора, предизвикаха реакцията на „Демократична България“. От коалицията настояват спорните предложения да бъдат изтеглени или отложени, защото в противен случай няма да получат тяхната подкрепа в зала. Пред Радио Стара Загора водачът на групата и председател на Постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика инж. Димитър Чорбаджиев изложи своите аргументи.

В Стара Загора има 36 пустеещи павилиона от веригата "Lafka". Идеята, която Чорбаджиев лансира, е местната власт да закупи на ликвидационна стойност изоставените преди повече от 2 години търговски обекти, като запази досегашния им предмет на дейност и облик. Договорът с фирмата, стопанисвала уличните киоски, изтича на 1 август. Според клауза в контракта Общината може да ги придобие. С подобна инвестиция малките магазинчета ще получат нов живот, а управата ще стимулира дребния бизнес и ще насърчи заетостта в областния град. Отдаването им под наем пък ще осигури постъпления в общинската хазна. Настоящото предложение цели отдаване само на площта.

Във фокуса попада и депозирано предложение от хасковска фирма, която заявява готовност да изгради фотоволтаична централа за производство на електрическа енергия с мощност до 120 MW върху земеделска земя – пасище, мера в землището на гр. Стара Загора, за срок от 50 години, с опция за удължаване. В текста е записано, че освен заплащане на цената на правото на строеж, дружеството предлага сума в размер на 300 000 лв., за подпомагане развитието на Община Стара Загора. Според Чорбаджиев инвестиционното намерение е „добро“, но изрази опасения:

„Там има много притеснения. Първо, фирмата, която предлага това инвестиционно намерение „Зара Солар“ е регистрирана преди един месец без да има някакви гаранции, че тази фирма може да се справи с такъв проект.“

Освен това, представители на старозагорски компании, чиито инвестиционни намерения не са били разгледани, вече са изразили недоволството си пред Димитър Чорбаджиев. Затова той предлага като компромисен вариант обявяване на тръжна процедура.

Съветниците ще обсъждат предложението на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД билетът за пътуване в градския транспорт на Стара Загора да стане 1,50 лв. Последното увеличение влезе в сила от 1 януари тази година и към момента действащата цена е 1,30 лв. за редовен билет. Масова остава практиката да се купува билет от кондуктор в превозното средство, въпреки внедрените технологични решения и опцията електронен билет. Остават и съпътстващите ги проблеми, подчерта Чорбаджиев. Според него поскъпването е неоснователно, като в същото време трябва да се работи за подобряване качеството на услугите в публичния транспорт на Стара Загора.

Дискусионната е и точката от дневния ред, свързана с възмездна замяна. Става дума за направено предложение Община Стара Загора да придобие улици с обща площ над 7 дка в рамките на Индустриална зона „Загоре“.

Димитър Чорбаджиев отново представи концепцията за въглеродно неутрални зони и потенциала на Стара Загора да е сред първите у нас, развиващ бизнес в унисон с европейските зелени цели. 

Чуйте подробности от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Удължават срока за набиране на преброители на бездомни кучета в Стара Загора

Продължава набирането на хора, чиято задача ще бъде да извършат преброяване на популацията на безстопанствените кучета във всички населени места в община Стара Загора. Тази дейност е планирана за периода септември-ноември тази година. До момента няма..

публикувано на 24.07.24 в 09:41

Въздействащо 3D мапинг шоу ще озари „Оупън Бузлуджа“

За четвърта поредна година от 8-ми до 11-ви август ще се проведе Фестивалът „Оупън Бузлуджа“. Събитието под мотото "Спомени от бъдещето" се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумента Бузлуджа като културна ценност, съобщи за Радио Стара..

публикувано на 24.07.24 в 09:30

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 18 области

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от..

публикувано на 24.07.24 в 07:26

Ниската изкупна цена на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица.  При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от..

публикувано на 23.07.24 в 19:25

92-годишна жена спаси съборено от бурята щъркелче в Казанлъшко

Бурята, която премина през казанлъшко и Долината на розите, била невиждана, поне за последните 30 години, припомнят възрастни хора. На места в региона падналите дъждове били до 60 литра на кв.м. Ситуацията била подобна и в казанлъшкото село Овощник. А там..

публикувано на 23.07.24 в 16:45

Министър Тахов: Стопаните, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Хотелиери и ресторантьори са заплашени от фалит заради цените на тока

Цената на тока за бизнеса достига 1500-2000 лв. за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев.   Т ова изправя ресторантьори и..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са..

публикувано на 23.07.24 в 13:41

Хранителна банка "Верният настойник" заработи в Стара Загора

Хранителна банка "Верният настойник" отвори свой клон в Стара Загора. За целта е ремонтирано  помещение от близо 80 кв. метра в кв. Казански. То е отдадено от Общината безвъзмездно за 3 години. "Около 5 месеца отне подготовката на помещението, за..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Физическа активност, футбол и игри в училищните дворове през лятото в Стара Загора

И през лятната ваканция малки и големи старозагорци с афинитет към физическия атлетизъм и здравословния живот могат да се възползват от спортните зони в училищните дворове. Това стана възможно със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя..

публикувано на 23.07.24 в 12:32