Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще оцелее ли воденицата от филма за капитан Петко войвода

5
Снимка: Кристина Русева

    Има кътчета в България, които са скътали в зелените листа на планинските дебри или  под схлупените покриви на старите къщи от преди 200 години и повече, наред с многобройните мигове от българския бит, обичаи, дух и облекла и по някоя легенда и предание за героични мъже и млади момчета и предания за смели девойки, предпочели смъртта или да станат хайдутки за да защитят името си, честта и рода български… Оцеляват на инат на времето, което отдалечава днешните ни поколения безвъзвратно от онези тежки, трагични, но и драматично-героични векове, когато българщината се крепи, опазва и въздига към свободното съществуване на това райско кътче на земята – наречено България! … Устояват  напук на съвременните технологии и глобализация с тежките воденични камъни, с дървените улеи и водни колела, задвижвани от естествения пад на буйните планински реки…

  С тези думи, впечатлена от неотдавнашната ми разходка в красивите Родопи и в червено-бялото Чепеларе, накацало по огрените залени хълмове край р. Чепеларска ще  ви отведа до две воденици от камък, кирпич и дърво, останали мълчаливи свидетели на тежкия труд на родопчани по меленето на брашното. Намират се под „ослепелия“  без прозорци и врати „Паскалев хан“ на 3-4 км. от градчето.

  С какво са по-различни от стотината останали все още или полусрутени техни посестрими из всички планини по реките? С това, че там се снимат първите епизоди на 12-серийния филм „Капитан Петко войвода“. Някои от по-възрастните ни читатели може би си спомнят как опустяваха улиците, когато филмът се излъчваше по Българската телевизия след новините и  след развълнувания разказ на сценариста – големият Николай Хайтов, който искаше да разкаже колкото може повече факти и истории от живота на позабравения от поколения българи Защитник на Родопите, закрилник не само на българските сиромаси и тяхната чест, а и на бедните гръцки и турски селяни…

  Днес, един млад мъж – тридесетина годишният Марчо Паунов и неговите приятели са решили, че тези воденици трябва да бъдат спасени от времето за следващите поколения. Но за това се изискват много средства, които няма от къде да дойдат, ако зад идеята не застане община Чепеларе или някоя фондация…

  Марчо Паунов и приятелите му, които са направили атракцията  на родопския алпийски тролей не скъпят време, сили и умения да възстановят двете воденици. В главите им се ражда идеята те да станат заедно с моста, който води до тях, част от екопътеката от гр. Чепеларе до близкото с. Богутево. Дължината й не е много голяма – около 3-4 км  и ще се движи под алпийския тролей, по течението на реката, през водениците и моста, който вече са направили стабилен и надежден, за да стигне до селото, а в бъдеще, ако има средства да завърши и до красивата местност  - скалата Вързаният камък до с. Лилеково.

  За тази родолюбива инициатива  младият мъж и приятелите му разчитат преди всичко на себе си – нямат финансиране, нямат дарители, а помощта на общината е твърде малка… Миналата година са им помагали и по-големите момчета от училището по селско стопанство в Чепеларе.

 Дали ще чуят и ще помогнат хора, които обичат своя роден край и България на тези млади момчета и момичета, които влагат всеки лев и всеки свободен час  в идеята да изградят още една красива екопътека в Родопите, покрай още едно историческо място, запечатано от кинолентата на филма за живота на  един велик българин, за да останат водениците за тези след нас?

 Чуйте интервюто с Марчо Паунов в звуковия файл.


   


Галерия

Още от категорията

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

На 10 август в 14:00 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора е официалното откриване на представителната мобилна изложба "Карикатура" от Габровското биенале на хумора и сатирата.   Гостите и доброволците на Центъра ще имат възможност да..

публикувано на 09.08.22 в 18:08

Историята на последния свещеник на Потопената църква

  Вчера Негово високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи за четвърти път Божествена света литургия в някогашната църква на с. Запалня – „Св. Йоан Рилски“, останала на дъното на яз. Жребчево. На службата присъства и синът на..

публикувано на 08.08.22 в 17:06

Единственият музей на ските и ски спорта е в Чепеларе

    Знаете ли къде се намира първият и единствен Музей на ските и ски спорта у нас? Може би отговорът за любителите на белите спортове у нас не е труден – в Чепеларе. И това е логично, няма къде другаде да бъде открит, защото от 1998 г. красивото..

публикувано на 07.08.22 в 09:05

Старозагорче със златен медал от олимпиада по ментална аритметика

6-годишният Владимир Иванов от Стара Загора спечели златен медал на Олимпиадата по ментална аритметика, която се проведе в Созопол. "България беше домакин тази година на световната олимпияда по ментална аритметика, в която участваха над 200 деца в..

публикувано на 05.08.22 в 13:04

170 заявки за участие в Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Заявките за участие в XVI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са 170. В това число са включени индивидуални изпълнители, музиканти и певци, танцови групи.  Общата бройка на участниците в емблематичното събитие очаква обобщение,..

публикувано на 04.08.22 в 12:33

Лятна книговечер организират "Самаряни"

Под надслов „Хубаво е, че ме има!" на тревните площи до бадминтон игрищата в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) ще се проведе лятна книговечер на сдружение „Самаряни“. Домакините отправят покана към всеки, който иска да сподели удоволствието..

публикувано на 01.08.22 в 13:45
Гробницата в с.Мезек

Тракийската куполна гробница в Мезек - най-дългата на Балканския полуостров (Снимки)

  Село Мезек се намира на около 13 км югозападно от Свиленград. А Тракийската куполна гробница, датирана от IV.в.пр. Хр., е разположена в  могилата Мелтепе. И както се случва в повечето случаи, откриването ѝ става случайно. Така започва разказът на..

публикувано на 31.07.22 в 10:00

Малките "Мастър шефове” от Павел баня твориха шедьоври

Близо 30 деца се включиха в инициативата “Малките Мастър шефове”, която бе организирана от Община Павел баня под патронажа на Царя на минералната вода Валери Димитров и Царица Роза Ивелина Тотева. И тъй като тазгодината царица на цветята бе..

публикувано на 30.07.22 в 10:31

Клуб „Приятели“ отвори врати в Любимец

Лентата на новата придобивка бе прерязана от хората, пряко отговорни сградата на бившия Военен стол да се превърне в красив и удобен център, който да се посещава от граждани на различни възрасти, с различни интереси. Това бяха кметът Анастас Анастасов,..

публикувано на 29.07.22 в 10:39

Най-дългият алпийски тролей у нас е в Родопите

  Ако в тези горещи летни дни тръгнете към Пампорово или Смолян, пътят ви ще мине през кипрото градче Чепеларе, накацало по зелените склонове на р. Чепеларска, огрени от яркото слънце.   На около 2 км. преди градчето от ляво на вас, ако идвате от..

публикувано на 29.07.22 в 07:20