Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

| обновено на 03.08.22 в 15:39

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области вече са  публикувани за обсъждане в интернет портала за обществени консултации на Министерския съвет. До 16 август заинтересованите страни могат да подават конкретни предложения и препоръки по стратегическите проектодокументи, а повече - вижте тук.

Плавен преход към по-чиста енергия и работни места с висока добавена стойност се предвиждат за Стара Загора в следващите 7 години, каза пред Радио Стара Загора и БНР д-р Румяна Грозева, изп. директор на Агенцията за регионално икономическо развитие и Европа директно в Стара Загора и член на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Органът беше председателстван от доскорошния вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. От Консултативния съвет се очаква да задава рамката на предстоящите реформи и инвестиции за декарбонизация и модернизация на българската икономика.

"Най-важното в този план е, че стъпва на възможностите, ресурсите, даденостите, които има Стара Загора (...) Развитието на регионалната икономика отново с идеята да бъде "енергийно сърце" на България и водородна долина", коментира експертът. 

Хъб за производство на зелен водород и завод за батерии за електромобили в комплекса "Марица Изток" са сред заложените цели. 

Старозагорска област може да получи близо 1 милиард евро по Механизма за справедлив преход, поясни в разговора Румяна Грозева. 

В документа е записано, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика в Стара Загора може да засегне до 80% от работните места в минните и енергийните предприятия, базирани на въглища. Как ще бъде смекчен социалният удар? Какви са алтернативите за трудова заетост? 

Беше ли чут гласът на Стара Загора от страна на консултантската компания PwC България, ангажирана от Европейската комисия в процеса по подготвка на предложенията? Чуйте подробности от приложения звуков файл:


Още от категорията

Климатичните промени във фокуса на конференция за младите в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на заключителна конференция по проект Citizens' Forums for United Europe (eUnited), финансиран от програма Европа за гражданите. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Център Европа..

публикувано на 29.06.22 в 10:30
Асим Адемов

Нови регулации дават тласък на въглеродното и биоземеделието в ЕС

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говори в „Минутите за Зелената сделка“  за предизвикателствата пред ЕС в борбата с климатичните промени в контекста на Общата селскостопанска политика (ОСП), мерките и действията, които европейските..

публикувано на 22.06.22 в 08:30

Биоикономиката и потенциалът на регион Стара Загора в центъра на семинар

Семинар, посветен на биоикономиката и потенциала на регион Стара Загора, ще се проведе в Стара Загора. В рамките на събитието ще бъде представено наскоро стартиралото виртуално изложение за продукти на биологична основа.  Участниците  ще имат..

публикувано на 15.06.22 в 07:30

Стара Загора на картата на водородните долини

Старозагорска област е на картатана   "водородните  долини" и има потенциал да стане първата в страната за развитие и приложение на иновативната технология. Това стана ясно от провеждащата се в Стара Загора дискусионна среща с представители на..

публикувано на 08.06.22 в 16:39
Радан Кънев

Радан Кънев: Въглеродната неутралност е непостижима в краткосрочен план

Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев проведе среща-дискусия в Стара Загора по енергийната тема, свързана с въглищата, „Зелената сделка“ и промяната в климатичните политики на ЕС след началото на войната в Украйна. Пред присъстващите..

публикувано на 01.06.22 в 10:10

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30

Стара Загора по пътя към зелени работни места

Стара Загора бе домакин на националното роудшоу на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Посещението на 12-те компании под липите започна с работна среща с представители на Община Стара Загора, в която се включиха зам.-кметът..

публикувано на 13.04.22 в 10:00