Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

| обновено на 03.08.22 в 15:39

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области вече са  публикувани за обсъждане в интернет портала за обществени консултации на Министерския съвет. До 16 август заинтересованите страни могат да подават конкретни предложения и препоръки по стратегическите проектодокументи, а повече - вижте тук.

Плавен преход към по-чиста енергия и работни места с висока добавена стойност се предвиждат за Стара Загора в следващите 7 години, каза пред Радио Стара Загора и БНР д-р Румяна Грозева, изп. директор на Агенцията за регионално икономическо развитие и Европа директно в Стара Загора и член на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Органът беше председателстван от доскорошния вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. От Консултативния съвет се очаква да задава рамката на предстоящите реформи и инвестиции за декарбонизация и модернизация на българската икономика.

"Най-важното в този план е, че стъпва на възможностите, ресурсите, даденостите, които има Стара Загора (...) Развитието на регионалната икономика отново с идеята да бъде "енергийно сърце" на България и водородна долина", коментира експертът. 

Хъб за производство на зелен водород и завод за батерии за електромобили в комплекса "Марица Изток" са сред заложените цели. 

Старозагорска област може да получи близо 1 милиард евро по Механизма за справедлив преход, поясни в разговора Румяна Грозева. 

В документа е записано, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика в Стара Загора може да засегне до 80% от работните места в минните и енергийните предприятия, базирани на въглища. Как ще бъде смекчен социалният удар? Какви са алтернативите за трудова заетост? 

Беше ли чут гласът на Стара Загора от страна на консултантската компания PwC България, ангажирана от Европейската комисия в процеса по подготвка на предложенията? Чуйте подробности от приложения звуков файл:


БНР подкасти:

Още от категорията

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00
Весела Марева

Весела Марева - новият експерт в Платформата за справедлив преход (JTP)

Весела Марева е новият експерт в списъка на Платформата за справедлив преход(Just Transition Platform). Платформата е ключовият инструмент на ЕС за подпомагане на държавите членки и регионите да отключат подкрепата, налична чрез Механизма за..

публикувано на 15.11.23 в 10:00

АРИР-Стара Загора организира работна среща с граждани по темата за енергийната бедност

Работна среща с гражданите в регион Стара Загора на тема "Енергийна бедност и енергийна трансформация" ще се проведе в четвъртък 9 ноември.На нея ще бъдат  дискутирани  процесите на енергийна трансформация и как те ще се отразят върху състоянието на..

публикувано на 08.11.23 в 10:00

Д-р Мария Трифонова представи ролята на Университетите в прехода в Брюксел

Ролята на Университетите в прехода представи в Брюксел гл. ас. д-р Мария Трифонова, преподавател в  Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“. От презентацията й става ясно, че предстои в следващия месец да бъде учредена нова структура към..

публикувано на 01.11.23 в 10:00