Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Старозагорче със златен медал от олимпиада по ментална аритметика

6-годишният Владимир Иванов от Стара Загора спечели златен медал на Олимпиадата по ментална аритметика, която се проведе в Созопол.

"България беше домакин тази година на световната олимпияда по ментална аритметика, в която участваха над 200 деца в няколко възрастови групи. Влади се състезава в групата до  7 години. Той още не е ученик", каза менторът му в школата Константина Мавлова, която децата наричат просто Нина.  

"Менталната аритметика не е просто математика, а е изключително популярен вид обучение - вече и в България, с който се постигат реални резултати в развитието на децата.  Менталната аритметика влияе върху цялостното развитие на детето и не е тясно насочена само към математическите му умения. Чрез занятията се тренират нервните връзки на детето и се развива скоростта и качеството на възприемане и мислене. За пълноценно развитие са необходими 1 посещение седмично за учениците (продължителност 1 час и 45 минути) и 2 пъти за по-малките деца (продължителност 60 минути). Домашните също са основен фактор – достатъчно е детето да се занимава 15 минути на ден", разказа инструкторът Константина Мавлова. 

А как Влади успя да постигне този резултат - златен медал от олимпиада, и какво му предстои след този успех, може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

На 10 август в 14:00 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора е официалното откриване на представителната мобилна изложба "Карикатура" от Габровското биенале на хумора и сатирата.   Гостите и доброволците на Центъра ще имат възможност да..

публикувано на 09.08.22 в 18:08

Историята на последния свещеник на Потопената църква

  Вчера Негово високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи за четвърти път Божествена света литургия в някогашната църква на с. Запалня – „Св. Йоан Рилски“, останала на дъното на яз. Жребчево. На службата присъства и синът на..

публикувано на 08.08.22 в 17:06

Единственият музей на ските и ски спорта е в Чепеларе

    Знаете ли къде се намира първият и единствен Музей на ските и ски спорта у нас? Може би отговорът за любителите на белите спортове у нас не е труден – в Чепеларе. И това е логично, няма къде другаде да бъде открит, защото от 1998 г. красивото..

публикувано на 07.08.22 в 09:05

170 заявки за участие в Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Заявките за участие в XVI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са 170. В това число са включени индивидуални изпълнители, музиканти и певци, танцови групи.  Общата бройка на участниците в емблематичното събитие очаква обобщение,..

публикувано на 04.08.22 в 12:33

Ще оцелее ли воденицата от филма за капитан Петко войвода

    Има кътчета в България, които са скътали в зелените листа на планинските дебри или  под схлупените покриви на старите къщи от преди 200 години и повече, наред с многобройните мигове от българския бит, обичаи, дух и облекла и по някоя легенда и..

публикувано на 01.08.22 в 18:28

Лятна книговечер организират "Самаряни"

Под надслов „Хубаво е, че ме има!" на тревните площи до бадминтон игрищата в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) ще се проведе лятна книговечер на сдружение „Самаряни“. Домакините отправят покана към всеки, който иска да сподели удоволствието..

публикувано на 01.08.22 в 13:45
Гробницата в с.Мезек

Тракийската куполна гробница в Мезек - най-дългата на Балканския полуостров (Снимки)

  Село Мезек се намира на около 13 км югозападно от Свиленград. А Тракийската куполна гробница, датирана от IV.в.пр. Хр., е разположена в  могилата Мелтепе. И както се случва в повечето случаи, откриването ѝ става случайно. Така започва разказът на..

публикувано на 31.07.22 в 10:00

Малките "Мастър шефове” от Павел баня твориха шедьоври

Близо 30 деца се включиха в инициативата “Малките Мастър шефове”, която бе организирана от Община Павел баня под патронажа на Царя на минералната вода Валери Димитров и Царица Роза Ивелина Тотева. И тъй като тазгодината царица на цветята бе..

публикувано на 30.07.22 в 10:31

Клуб „Приятели“ отвори врати в Любимец

Лентата на новата придобивка бе прерязана от хората, пряко отговорни сградата на бившия Военен стол да се превърне в красив и удобен център, който да се посещава от граждани на различни възрасти, с различни интереси. Това бяха кметът Анастас Анастасов,..

публикувано на 29.07.22 в 10:39

Най-дългият алпийски тролей у нас е в Родопите

  Ако в тези горещи летни дни тръгнете към Пампорово или Смолян, пътят ви ще мине през кипрото градче Чепеларе, накацало по зелените склонове на р. Чепеларска, огрени от яркото слънце.   На около 2 км. преди градчето от ляво на вас, ако идвате от..

публикувано на 29.07.22 в 07:20