Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пристигат световноизвестни музиканти от България, Италия, Германия и Монголия

Фолклор, джаз и етно музика на Jam on the River - Дебнево 2022

Виртуозният китарист Ангел Демирев от Стара Загора е сред гостите на фестивала.

5
Jam on the River - Дебнево 2022

На 12 и 13 август в подножието на Троянския Балкан ще се проведе четвъртият международен фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River 2022. Нестандартният фест в покрайнините на троянското село Дебнево съчетава магията на изкуството и природата, събира почитатели на фолклора, джаза и етно музиката.

Инициатор и основен организатор е Вероника Тодорова - музикант от световна класа, носител на национални и международни награди, призната за най-добър акордеонист в Европа. Специално за тазгодишното издание край река Видима пристигат именити етно джаз музиканти и формации от България, Италия, Германия и Монголия.

Вероника Тодорова

Пред Радио Стара Загора Вероника представи интересната програма на Jam on the River 2022: 

"Започваме на 12 август с една специална българска група Spectrum - етно джаз формация, номинирана с много награди тази година. След това преминаваме към екзотиката с дуото Christopher Herrmann - виолончелист, с когото работя от години и Enkhjargel, който идва специално за нас от Монголия. Той свири на конеглава цигулка и владее отлично обертоновото пеене. Правим голяма крачка към нашия български фолклор с "Ангел Демирев фолк квартет". Ангел Демирев е един от най-успешните ни китаристи през последните години. И приключваме с една много млада българска формация, но вече утвърдена в етно музиката - "Жарава". На 13-ти ще открием с гайди в Балкана - "Троп`Ангелес", прекрасна гайдарска формация с тъпани и гайди. Ще имаме и танцови състави, а след това преминаваме към тазгодишния ни "Звезден квартет". Това за мен е нещо много слециално, защото за първи път в България ще гостува Ренцо Руджери. Той ще свири с музиканти от България като Минко Ламбов (пиано), Станислав Георгиев (бас) и Цветан Георгиев (ударни). На края всички се събираме на сцената в традиционния за фестивала All Star Jam Band и ще се опитаме да сътворим магия, съчетаваща природа, музика и много позитивни вибрации".

Вероника Тодорова и Кристофър Херман на фестивала Jam on the River 2021. Снимка: licata.com.

Вероника Тодорова е възпитаник на Джаз-академията на Ренцо Руджери в Италия и на Музикалната академия в Дармщад, Германия. След 17 години работа в чужбина и успешни изяви на едни от най-престижните световни музикални сцени, тя се посвещава на идеята Jam on the River в родното й село Дебнево.

На фестивала ще гостуват майстори на керамиката, художници с рисунки на стъкло и други творци на приложните изкуства. Гостите на Jam on the River 2022 ще имат възможност да опитат от традиционната българска кухня, да поседнат на сламени бали и да усетят природата на Балкана.

Интервюто с Вероника Тодорова и нейната авторска композиция Dance on the River с участието на Теодосий Спасов можете да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Започват разкопки на праисторическите медни рудници на Мечи кладенец

Следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец), недалеч от Стара Загора на най-старите  медни рудници в света от праисторическо време. Проучванията са финансирани от Министерството на културата и община Стара Загора с 45..

публикувано на 03.10.22 в 13:40

Творчески колектив “На улицата“ организира „Детски базар от деца за деца“

Творчески колектив "На улицата" организира детски базар в деня на Стара Загора. Събитието ще се проведе в парк "5-ти октомври".  Базарът се провежда за първа година и има за цел да развие предприемаческите умения при децата. Това каза в интервю за радио..

публикувано на 03.10.22 в 12:45

Койна Русева: С песента „Защо“ се научих да разчитам на себе си (видео)

В 21-та песен от колекцията „Пеещи артисти“ влезе по думите ѝ извън зоната на комфорта актрисата Койна Русева. Този път сама, без дуетната си половинка Миро. Песента се казва „Защо“ и за нея Койна Русева казва: „Всеки сам за себе си ще намери..

публикувано на 02.10.22 в 16:32

Азия в обектива на пловдивски фотограф и страстен пътешественик

Пловдивчанинът Минко Михайлов е познато име. Той е един от най-известните художници в света на фотографията. Биолог, професионален фоторепортер, един от създателите на фотографската школа PHOTOSCHOOL.BG и един от главните лектори в нея. За професионалните..

публикувано на 02.10.22 в 16:30
Паскалева къща

В Хасково обновяват възрожденски къщи и етнографска експозиция

Две възрожденски къщи в Хасково ще бъдат ремонтирани. Обновяване се предвижда за Кирковото училище и Паскалевата къща. Освен това ще бъде реновирана и етнографската изложба на Регионалния исторически музей. Общо 400 000 евро ще се инвестират в..

публикувано на 02.10.22 в 12:29
Стара Загора

170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

170 автори бяха част от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър..

публикувано на 01.10.22 в 14:33

Ще представят книга за живота на писателката Яна Язова в Стара Загора

След 47 града, литературният критик  и писател Юлий Йорданов ще представи и в Стара Загора книгата си „Яна Язова – перлата в перото“ . Националният литературен маратон от творчески вечери е под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност“...

публикувано на 29.09.22 в 16:15

Община Павел баня обявява литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващ конкурс за поезия и проза

Два литературни конкурса за поезия и проза обявява Община Павел баня. Единият е за наградата на името на поета „Стефан Фурнаджиев” и в него могат да участват поети и писатели от цялата страна, а другият конкурс ще се проведе само между авторите от община..

публикувано на 29.09.22 в 12:39

Старозагорско присъствие в книга с впечатления на българи от Китай

Професор по китаистика от Софийския университет обединява българи на различна възраст и с различни професии с впечатленията им от Поднебесната империя.  Старозагорското участие в книгата на професор Соня Алексиева „Китай през погледа на българите“, е..

публикувано на 27.09.22 в 19:10
Калоферските гайдари на събора в Копривщица 2005.

Гайдарите от Калофер с номинация за "Живи човешки съкровища"

Гайдарите от гр. Калофер са номинацията на Пловдивска област за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2022“ . Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Комисия с председател гл. ас. д-р Радка Братанова..

публикувано на 27.09.22 в 15:22