Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

На 10 август в 14:00 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора е официалното откриване на представителната мобилна изложба "Карикатура" от Габровското биенале на хумора и сатирата. Гостите и доброволците на Центъра ще имат възможност да я разгледат до края на месеца. 

През настоящата 2022 Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува заветните 50 години. Златната годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България.
Тази година то може да се похвали с три изложби и участието на над сто артисти от цял свят. Темата е: Икономия на средствата. Тема актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от икономии, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб.

За експозицията в Стара Загора са подбрани малка част от творбите, селектирани от международно жури в раздел "Карикатура". "Те ще ви усмихнат, но и със сигурност ще ви дадат храна за размисъл", уточни Светлана Михайлова, която не забрави да напомни, че до края на септември освен трите изложби в Музея на хумора и сатирата - журираните селекции "Карикатура" и "Съвременно изкуство", както и кураторската изложба "Тренинг за чувствителност", Биеналето ще продължи да представя паралелна програма от събития (в и извън Музея).

Преди откриването на изложбата Мила Маринова разговаря с Маргарита Доровска - директор на Музея на хумора и сатирата, която е сред номинираните в категория "Активист за природата" в 11-то издание на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Фондация "Биоразнообразие". 

От "веселата къща" заявяват, че Маргарита Доровска не е типичният активист. Тя трудно може да бъде видяна на протест или демонстрация, но нейната любов към природата се изразява във фокусиране към проблемите на климата и показването им чрез изкуството. Тя е в основата за организирането и участието в поредица от събития, посветени на българската природа, климатичната криза, кръговата икономика и устойчивото развитие, между които "Достатъчно. Разговор за екология, икономика и изкуство", "Климатични кризи: изкуство и активизъм", "Нашата кауза е българската природа", "Устойчиви практики в дизайна и модата: издание Габрово", "Соларни дни в Габрово с "Грийнпийс"- България".

Преди броени дни Музеят на хумора и сатирата обяви, че няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Решението идва след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната криза изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници.

По публикацията работи: Мила Маринова

Още от категорията

Инициативата "Без пари" се провежда отново в Казанлък

За пета поредна година в гр. Казанлък между 17:00- 19:00 ч. ще се проведе инициативата "Без пари". Тя се реализира от доброволците на сдружение "Младежки център за развитие-Взаимопомощ" и сдружение "Юнайтед Авангард Артист". Основната идея на иницативата..

публикувано на 28.09.22 в 12:34
Алея в на Стара Загора

Ден без автомобили

Всяка година, Европейската комисия организира Европейска седмица на  мобилността в периода 16-22 септември. В рамките на инициативата се провеждат редица събития, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за..

публикувано на 22.09.22 в 10:15

Ремонтират меча на паметника на Асеневци във Велико Търново

 Тридесет и седем години след монтирането на паметника на Асеневци в старата столица Велико Търново се ремонтира меча за Деня на независимостта -22-ри септември. Мечът в центъра на композицията  символизира мощта и силата на българската държава. За пет дни..

публикувано на 17.09.22 в 10:36

Старозагорски младежи в акция "Нарисувай красота"

Със сигурност сте чували детската песен, която започва с питането: "Моля кажете, на на шега, кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива-казвайте кой, аз или ние, ти или той?" Въпросът кой без съмнение си зададоха някои от жителите около Парк "Баня Пиперка",..

публикувано на 16.09.22 в 16:30
СНИМКА: presstv.bg

100 годишна педагожка откри учебната година в казанлъшко училище

100 годишната педагожка Иванка Антонова,  бивша учителка и училищна директорка, се включи в тържеството на СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък и поздрави ученици, преподаватели и родители с началото на новата учебна година.   Родената на 7 март 1922г...

публикувано на 16.09.22 в 08:59

Древният скален град Перперикон пази още много тайни

Трудно и интересно беше Археологическото лято в Източните Родопи.  Въпреки орязаното от държавата финансиране, екипът на проф. Николай Овчаров успя да разкрие уникално запазен езически храм.  Историкът   разказа, че той е част от огромен култов..

публикувано на 14.09.22 в 18:05

Две са новите "Училища за пример" от област Стара Загора

Две училища от област Стара Загора влизат в новия випуск на "Училища за пример" - квалификационна програма за училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи. Това..

публикувано на 07.09.22 в 15:00

Втората вечер от „Beerфестът" в Стара Загора събра 11 хип-хоп звезди на сцената

С общо 11 български артисти продължи втората вечер от "Beerфестът 2022" в Стара Загора. WOSH MC и СЕКТА, F.O. & PEEVA, Billy Hlapeto & D3MO бяха сред имената, които предизвикаха еуфория за феновете и ги оставиха без дъх. Присъстващите се..

публикувано на 02.09.22 в 10:15

ММЦ подава ръка на младите хора в Стара Загора

Подкрепа на личностното развитие и подобряване на благосъстоянието на младите хора осигурява Международният младежки център в Стара Загора. „Обсъждат се важни проблеми като дезинформацията и безопасността на пътя и как да се справим с тях“, каза в..

публикувано на 31.08.22 в 17:05

Павлина Вълчева и Николай Манолов бяха хореографи на конкурса „Мис Ливан“ преди дни

Павлина Вълчева и Николай Манолов са изключително успели хасковлии. Имат изяви в сферата на спортните танци в държави от четири континента. Те са хореографи и треньори в хасковския клуб по спортни танци „Гранд“. Танцуват заедно от 1996 година...

публикувано на 31.08.22 в 11:20