Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивал възражда песните на Георги Горелски в родното му село Търнава

Първите записи на певеца съхранява фонотеката на Радио Стара Загора.

Георги Горелски с оркестъра на Христо Ташев от Димитровград.
Снимка: Архив Радио Стара Загора

Читалището във врачанското село Търнава организира фолклорен фестивал "Ехо в родния край", посветен на народния певец Георги Горелски. Над 500 участници ще запеят песните на именития изпълнител, познат от записите в Радио Стара Загора и Радио София.

"Георги Горелски е роден в Търнава, но от ранна възраст се е преселил в Димитровград. Там създава семейство, бил е учител по руски език и народен певец до смъртта си", разказа за Радио Стара Загора Татяна Мариновска, библиотекар в НЧ "Напредък-1898", с.Търнава. - Обхванали сме цяла Северна България - Русенско, Видинско, Белоградчишко, Ловешко, Плевенско, и естествено, почти всички населени места от област Враца. Преди няколко години водихме разговори с представители от Димитровградско и е добре да поддържаме контакти, за да прославяме името на този човек. Нашите участници от Търнава вече знаят доста негови песни - учат ги малки и големи".

Репертоарът на Георги Горелски показва мелодично и метроритмично разнообразие. Голяма част от песните принадлежат към музикалната традиция на Северна България, други носят белезите на тракийската стилистика и градската звучност. Първите записи на певеца са осъществени в Радио Стара Загора през 60-те години с оркестъра на Христо Ташев, а по-късно записва и в Радио София с обработки на Коста Колев. Фестивалът "Ехо в родния край - Георги Горелски" ще се проведе на 13 август (събота) от 9:00 часа в с. Търнава, община Бяла Слатина.

Цялото интервю с Татяна Мариновска и песен на Г. Горелски от фонда на Радио Стара Загора можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Започват разкопки на праисторическите медни рудници на Мечи кладенец

Следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец), недалеч от Стара Загора на най-старите  медни рудници в света от праисторическо време. Проучванията са финансирани от Министерството на културата и община Стара Загора с 45..

публикувано на 03.10.22 в 13:40

Творчески колектив “На улицата“ организира „Детски базар от деца за деца“

Творчески колектив "На улицата" организира детски базар в деня на Стара Загора. Събитието ще се проведе в парк "5-ти октомври".  Базарът се провежда за първа година и има за цел да развие предприемаческите умения при децата. Това каза в интервю за радио..

публикувано на 03.10.22 в 12:45

Койна Русева: С песента „Защо“ се научих да разчитам на себе си (видео)

В 21-та песен от колекцията „Пеещи артисти“ влезе по думите ѝ извън зоната на комфорта актрисата Койна Русева. Този път сама, без дуетната си половинка Миро. Песента се казва „Защо“ и за нея Койна Русева казва: „Всеки сам за себе си ще намери..

публикувано на 02.10.22 в 16:32

Азия в обектива на пловдивски фотограф и страстен пътешественик

Пловдивчанинът Минко Михайлов е познато име. Той е един от най-известните художници в света на фотографията. Биолог, професионален фоторепортер, един от създателите на фотографската школа PHOTOSCHOOL.BG и един от главните лектори в нея. За професионалните..

публикувано на 02.10.22 в 16:30
Паскалева къща

В Хасково обновяват възрожденски къщи и етнографска експозиция

Две възрожденски къщи в Хасково ще бъдат ремонтирани. Обновяване се предвижда за Кирковото училище и Паскалевата къща. Освен това ще бъде реновирана и етнографската изложба на Регионалния исторически музей. Общо 400 000 евро ще се инвестират в..

публикувано на 02.10.22 в 12:29
Стара Загора

170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

170 автори бяха част от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър..

публикувано на 01.10.22 в 14:33

Ще представят книга за живота на писателката Яна Язова в Стара Загора

След 47 града, литературният критик  и писател Юлий Йорданов ще представи и в Стара Загора книгата си „Яна Язова – перлата в перото“ . Националният литературен маратон от творчески вечери е под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност“...

публикувано на 29.09.22 в 16:15

Община Павел баня обявява литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващ конкурс за поезия и проза

Два литературни конкурса за поезия и проза обявява Община Павел баня. Единият е за наградата на името на поета „Стефан Фурнаджиев” и в него могат да участват поети и писатели от цялата страна, а другият конкурс ще се проведе само между авторите от община..

публикувано на 29.09.22 в 12:39

Старозагорско присъствие в книга с впечатления на българи от Китай

Професор по китаистика от Софийския университет обединява българи на различна възраст и с различни професии с впечатленията им от Поднебесната империя.  Старозагорското участие в книгата на професор Соня Алексиева „Китай през погледа на българите“, е..

публикувано на 27.09.22 в 19:10
Калоферските гайдари на събора в Копривщица 2005.

Гайдарите от Калофер с номинация за "Живи човешки съкровища"

Гайдарите от гр. Калофер са номинацията на Пловдивска област за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2022“ . Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Комисия с председател гл. ас. д-р Радка Братанова..

публикувано на 27.09.22 в 15:22