Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Черният лешояд се завръща в Източните Родопи

6
Меандърът на река Арда, Маджарово

Популацията на белоглави лешояди в Източните Родопи запазва ръста си. Около 110 - 120 двойки от застрашения в страната вид гнезди по долината на река Арда край Маджарово, съобщи Борис Стоянов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е гид в Природозащитен център “Източни Родопи” във втория най-малък град у нас, където посетителите могат да научат интересни факти за лешоядните птици. 

Благодарение на доброто си зрение, колективния начин на търсене на храна, широките криле и завидни летателни умения, които им дават възможност да прелитат стотици километри дневно в търсене на храна, те са се превърнали в най-добрите природни санитари. Лешоядите бързо изяждат труповете на животните в природата и по този начин ограничават разпространението на болести. Високата киселинност в стомаха им е способна да унищожава бактерии и микроорганизми.

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. В резултат на дългогодишните усилия на експерти и доброволци, видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите. Белоглавият лешояд е с впечатляващ размах на крилата от около 2,7 метра. 


Черният лешояд, наричан още картале най-едрата граблива птица в Европа. Видът е включен в категорията „изчезнал“ в Червената книга на България. Последният опит за гнездене в страната е регистриран през 1993 г. в Източните Родопи. Единствената колония на вида на Балканите се намира в гръцката част на Източните Родопи – Национален парк „Дадя“. В българската част на планината черният лешояд търси храна и пребивава по време на скитания, почивка и нощуване. Тъмнокафявото му оперение го прави да изглежда почти черен и с характерна къса опашка. 

Черният лешояд се завърна в българската част на Източните Родопи, след като 17 птици бяха транспортирани от Испания и заселени в специално изградена адаптационна волиера. Очаква се тази есен да бъдат пуснати обратно в дивата природа. Надеждата на орнитолозите е видовете да загнездят успешно в района, каза още в разговора Борис Стоянов.

Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Египетският лешояд е един от най-бързо изчезващите видове птици в нашето съвремие, въпреки огромните грижи, които се полагат за опазването на вида у нас. Птиците са подложени на редица заплахи по пътя им на миграция към Близкия Изток и Африка и трайно намаляват, разказа Стоянов.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus ) е най-дребният от лешоядите в България. Той е бял, на тила има дълги остри пера, които образуват характерната му "прическа".

Египетски лешояд

Брадатият лешояд, смятан за символ на българската природозащита, е изчезнал от територията на страната преди повече от 50 години. Наричан още „костобер“, брадатият лешояд е една от най-величествените грабливи птици в природата. Благодарение на усилията на природазащитни организации и програми за реинтродукция, днес Алпите са естествено местообитание на емблематичния вид.

 

Защитена зона "Маджарово" е част от тясната и дълбока долина на река Арда, заобиколена от скални масиви, стръмни склонове и сипеи. Издънкови дъбови гори, основно от цер, благун и космат дъб със сухоустойчиви храсти - червена хвойна, жасмин, драка, както и тревни съобщества със средиземноморски елементи са преобладаващата растителност в зоната. Територията на Маджарово предлага местообитания на 174 вида птици. Тук могат да се видят 5 световно застрашени вида. Един от тях е гнездящата белошипа ветрушка. Районът е един от най-важните в Европа за черния щъркел, черната каня и белоглавия лешояд. 

Маджарово се намира в центъра на живописна котловина, образувана във вулканичен кратер. Забележителните меандри (завои) на река Арда са впечатляваща гледка. Не ги пропускайте, ако пътувате в Източните Родопи!


Чуйте подробности от звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Инициативата "Без пари" се провежда отново в Казанлък

За пета поредна година в гр. Казанлък между 17:00- 19:00 ч. ще се проведе инициативата "Без пари". Тя се реализира от доброволците на сдружение "Младежки център за развитие-Взаимопомощ" и сдружение "Юнайтед Авангард Артист". Основната идея на иницативата..

публикувано на 28.09.22 в 12:34
Алея в на Стара Загора

Ден без автомобили

Всяка година, Европейската комисия организира Европейска седмица на  мобилността в периода 16-22 септември. В рамките на инициативата се провеждат редица събития, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за..

публикувано на 22.09.22 в 10:15

Ремонтират меча на паметника на Асеневци във Велико Търново

 Тридесет и седем години след монтирането на паметника на Асеневци в старата столица Велико Търново се ремонтира меча за Деня на независимостта -22-ри септември. Мечът в центъра на композицията  символизира мощта и силата на българската държава. За пет дни..

публикувано на 17.09.22 в 10:36

Старозагорски младежи в акция "Нарисувай красота"

Със сигурност сте чували детската песен, която започва с питането: "Моля кажете, на на шега, кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива-казвайте кой, аз или ние, ти или той?" Въпросът кой без съмнение си зададоха някои от жителите около Парк "Баня Пиперка",..

публикувано на 16.09.22 в 16:30
СНИМКА: presstv.bg

100 годишна педагожка откри учебната година в казанлъшко училище

100 годишната педагожка Иванка Антонова,  бивша учителка и училищна директорка, се включи в тържеството на СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък и поздрави ученици, преподаватели и родители с началото на новата учебна година.   Родената на 7 март 1922г...

публикувано на 16.09.22 в 08:59

Древният скален град Перперикон пази още много тайни

Трудно и интересно беше Археологическото лято в Източните Родопи.  Въпреки орязаното от държавата финансиране, екипът на проф. Николай Овчаров успя да разкрие уникално запазен езически храм.  Историкът   разказа, че той е част от огромен култов..

публикувано на 14.09.22 в 18:05

Две са новите "Училища за пример" от област Стара Загора

Две училища от област Стара Загора влизат в новия випуск на "Училища за пример" - квалификационна програма за училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи. Това..

публикувано на 07.09.22 в 15:00

Втората вечер от „Beerфестът" в Стара Загора събра 11 хип-хоп звезди на сцената

С общо 11 български артисти продължи втората вечер от "Beerфестът 2022" в Стара Загора. WOSH MC и СЕКТА, F.O. & PEEVA, Billy Hlapeto & D3MO бяха сред имената, които предизвикаха еуфория за феновете и ги оставиха без дъх. Присъстващите се..

публикувано на 02.09.22 в 10:15

ММЦ подава ръка на младите хора в Стара Загора

Подкрепа на личностното развитие и подобряване на благосъстоянието на младите хора осигурява Международният младежки център в Стара Загора. „Обсъждат се важни проблеми като дезинформацията и безопасността на пътя и как да се справим с тях“, каза в..

публикувано на 31.08.22 в 17:05

Павлина Вълчева и Николай Манолов бяха хореографи на конкурса „Мис Ливан“ преди дни

Павлина Вълчева и Николай Манолов са изключително успели хасковлии. Имат изяви в сферата на спортните танци в държави от четири континента. Те са хореографи и треньори в хасковския клуб по спортни танци „Гранд“. Танцуват заедно от 1996 година...

публикувано на 31.08.22 в 11:20