Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Медицински колеж празнува 75 годиниМедицинският колеж към Тракийския университет ще отбележи 75 години от създаването си в края на септември в Стара Загора. Акцент в честването на годишнината ще бъде погледът към бъдещото обучение  по здравни грижи. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ зам.-директорът на учебното заведение Павлина Тенева. Тя припомни, че първите студенти по здравни грижи са приети през 1947 година по специалностите Фелдшер и Медицинска сестра. До момента в Медицинския колеж са се дипломирали над 10 хиляди специалисти в сферата на здравеопазването.

В колежа са обучават общо 350 студенти. От тях 120 са първокурсниците. Те ще прекрачат за първи път прага на висшето училище на 12 септември, когато се открива новата учебна година в Тракийския университет. Медицинският колеж предлага обучение в 6 специалности – Рехабилитатор, Медицински лаборант, Помощник фармацевт, Медицински оптик, Медицински козметик и Ортопедичен техник.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев със зам.-директора на колежа Павлина Тенева.


Още от категорията

Само една трансплантация на бъбрек за годината

Трансплантациите в България са много под нужното ниво. Болните предпочитат вече да се лекуват в чужбина, защото екипите, които извършват сложните операции, не успяват да натрупат опит и да гарантират качествено лечение. Допълнително усложнение на..

публикувано на 03.12.22 в 12:34
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Светът може да се избави от СПИН към 2030 г.

До една година се очаква да приключат клиничните изпитания на ваксина срещу ХИВ, базирана на РНК-технологията. Първите резултати са много обнадеждаващи. Това мнение изрази пред Радио Стара Загора в Световния ден за борба със СПИН проф. Радка..

публикувано на 01.12.22 в 08:05

35 хиляди умират годишно от резистентни бактерии в Европа

Повече от 35 хиляди души в Европа умират от инфекции, причинени от множествено резистентни бактерии. Това сочат последните данни от Европейския център за контрол на болестите. За стария континент последиците от тези инфекции са съизмерими със..

публикувано на 26.11.22 в 12:43

Коя е най-добрата диета!

Най-добрата диета е тази, която отговаря на индивидуалните ни потребности и няма строго определени рамки. Перфектната диета е тази, с която можем да постигнем дългосрочни резултати и да я спазваме с лекота до края на живота си. Това коментира..

публикувано на 19.11.22 в 12:29

Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супербактерии

Свидетели сме на нарастване на устойчивостта на бактериите към антибиотици и това се превръща в сериозна заплаха за общественото здраве на човечеството. Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супер бактерии. Това заяви проф. Грозданка..

публикувано на 18.11.22 в 09:08

Световен ден на недоносените деца

Днес е световния ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. В България, по данни на НЗОК, през 2021 г. са се родили над 6500 недоносени бебета, което е малко над 12% на сто от всички раждания...

публикувано на 17.11.22 в 17:26

Д-р Елена Стайкова с награда за иновации

Специалистът по микробиология д-р Елена Стайкова беше отличена с приза „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ в наградите на Районната колегия на Българския лекарски съюз. Уникалното при изследванията на д-р..

публикувано на 12.11.22 в 12:29

70 хиляди страдат от глаукома в България

Глаукомата засяга периферното зрение, като се наблюдава и повишено вътреочно налягане. Заболяването започва бавно и незабележимо с постепенна загуба на зрението. Обикновено пациентите идват на преглед, когато глаукомата е нанесла сериозни..

публикувано на 05.11.22 в 13:13

Да преодолееш зависимост за 28 дни: Шанс за пълноценен живот

Нов метод за лечение на зависимости навлиза в България. Моделът "Минесота" се прилага успешно в САЩ повече от 70 години, набира популярност и в редица европейски държави. В Полша вече се е превърнал в утвърдена практика.  Възстановителният курс..

публикувано на 30.10.22 в 10:05

Доц. Васев с престижна награда

Ортопедът доц. Валентин Васев получи престижната награда Лекар на годината в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност". Тя му беше връчена на официална церемония от..

публикувано на 29.10.22 в 13:21