Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По стъпките на Фердинанд Първи

Каква е връзката на Фердинанд с "Лъвовата чешма" в Казанлък?

Ако отидете в Казанлък и се разходите по центъра, няма начин да не забележите една уникална чешма, с три лъва. Отбийте се, опитайте водата й. Вкусна е. А заслугата да има толкова пивка вода в Града на розите се дължи на един даскал и на цар Фердинанд.

Било през 1893-та.  Трудно зараствали раните след Руско-Турската Освободителна война. Но животът искал своето – и Казанлък започнал малко по малко да се възстановява. А за да има живот, трябвало и вода – колкото искаш имало, но била в Балкана, под връх Бузлуджа. И за да можела да потече към града трябвали сили, познания, средства...

 Един буден даскал - Иван Патев написал трогателно писмо на княз Фердинанд.  Помолил го за подкрепа – да потече вода в чешмите в града. А Фердинанд обещал да изпрати своя инженер хидролог до два дни в Града на розите. Не вярвали казанлъчани, но обещаното се случило – пристигнал специалистът. А планинската вода била доведена до равнината и потекла в чешмите на казанлъчани. В знак на благодарност, а и за да се помни, местните решили да направят чешма. Открили я през 1902-1903 година. През 1908-ма година, два дни след като в подножието на Царевец княз Фердинанд чете Манифеста за Независимостта на България и оттогава вече се зове "цар на българите", владетелят посещава Казанлък. 

А близо 120-т години след официалното си откриване, гости и жители на града се отбиват и днес за глътка на "Лъвовата"  или "Царската" чешма. И в най-големите жеги тя не пресъхва. И продължава да разказва за ония времена. В които думата на управниците била  като хвърлен камък. А управниците мислели за народа си. 

Кой е архитектът, проектирал чешмата? Какво означават трите лъва? И защо тя е построена тъкмо на площад "Севтополис" - отговорите са в прикачения файл 

Още от категорията

Международен панаир на туристическите забавления и анимации се провежда край Ямбол

В Националния археологически резерват „Кабиле" край Ямбол се провежда деветото издание на  Международния панаир на туристическите забавления и анимации . Групи за възстановки от цялата страна представят гладиаторски битки, превземане на бойни крепости..

публикувано на 24.09.22 в 16:28

Празник на традициите събра почитатели на старите занаяти

Ямболското село Генерал Инзово събра стотици гости от цялата област. Посетителите си припомниха позабравени занаяти и участваха в дейности, характерни за патриархалния бит.  Празникът на традициите, който се провежда за поредна година в Генерал..

публикувано на 24.09.22 в 16:21

Михаела Филева с концерт в Стара Загора

С атрактивна визия и въздействаща музикална програма Михаела Филева ще посрещне феновете си в Стара Загора. Певицата ще пее в Летния театър на 28 септември от 20:00 ч. Михаела Филева е сред малкото български изпълнители, които представят концертно..

обновено на 24.09.22 в 14:19

"Нощ на изкуствата" озари Стара Загора

Инициативата "Нощ на изкуствата" в Стара Загора беше съпроводена от зрелищно откриване. Началото дадоха гайдарски състав "Ангел Войвода" и Прабългарската школа за оцеляване "Багатур" пред официалния вход на Регионалния исторически музей. Спектакълът от..

публикувано на 24.09.22 в 12:26

Юбилейното издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада" посрещнаха в Стара Загора

Десетото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство „Августиада" радва жителите и гостите на Стара Загора. Тридневното събитие се провежда на Античен форум „Августа Траяна". Началото беше дадено със зрелищно шествие, водено от..

публикувано на 24.09.22 в 12:10
Щанд с ръчно изработени бижута е подредила Вера Георгиева

В Стара Загора: Фермерски и занаятчийски пазар „КоренЯк“

Фермерски и занаятчийски пазар „КоренЯк“  в Стара Загора се провежда днес между сградата на общинската администрация и парк “Пети октомври“, съобщи организаторът Кремена Стефанова.  Това е второто му издание. Амбицията е да се разрасне и да бъде с..

публикувано на 24.09.22 в 09:48

Празник на традициите ще се проведе в Генерал Инзово

Ямболското село Генерал Инзово за пореден път е домакин на  Празник на традициите.  Негови  организатори  са  община Тунджа,  местното  кметството и читалището в селото .  В етнографския комплекс "Акбунарската къща" ще бъде обособен кът с..

публикувано на 24.09.22 в 09:22

748 са новите случаи на коронавирус у нас, положителните проби са 14,5%

14,5% са положителните проби от направените 5171 теста. Новите случаи за последното денонощие са 748. За област Стара Загора диагностицираните с Covid-19 са 35.  485 са пациентите с коронавирус в болница, 28 от тях са в интензивни отделения.  Трима души..

публикувано на 24.09.22 в 09:16

Министърът на туризма Илин Димитров откри 10-ото издание на "Августиада" в Стара Загора

Министърът на туризма Илин Димитров откри 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада" в Стара Загора. Събитието се провежда до 25 септември и събира 35 винарни от цялата страна и чужбина. Министър Димитров..

публикувано на 23.09.22 в 18:56

Делеагация от турската община Чорлу гостува в Стара Загора

Община Стара Загора посрещна 8-членна делегация от турската община Чорлу, водена от кмета Ахмет Саръкурт и президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан. Те бяха приветствани от зам.-кметовете  Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена..

публикувано на 23.09.22 в 18:35