Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тъси се място за ... Дизайн мисленето в българското образование

Снимка: edu-fair.eu

Преди началото на новата учебна година отново си задаваме въпросът „Накъде „гледа“ българското образование  и как се придвижва от традиционните методи към новаторските подходи?“

Дизайн мисленето (Design thinking) е широкоспектърна методология и радикален подход към иновациите, който поставя в центъра си опита и преживяването. Това е структуриран процес за генериране на иновативни решения със свои принципи и инструменти; особено подходящ за иначе трудни за описване и разбиране проблеми, свързани с решаване на конфликти, изграждане на умения  и придобиване на опит.

Един от проектите на Фондация „Багра“ се нарича Red Paper Plane  - социална иновация, с която вече 6 години създават проектно базирано обучение с дизайн мислене за семейна и учебна среда. Работата им ги прави победители за “Основател на годината”,  номинирани за най - добър образователен и най - добър социален стартъп на специализираните награди за Централна Европа в няколко издания.

През учебната 2022-2023 учебна година за втори път бе отворена програмата "Дизайн шампиони" - най-успешната програма за проектно базирано обучение в България, специално създадена за учители и директори в предучилищен и начален етап. В нея участват 120 училища и повече от 400 учители от цялата страна. Втората кампания за новата учебна година  е до 2-ри септември!  

Чуйте повече от Георги Камов, съосновател.


Още от категорията

Архив

ЦИК прие реда за видеозаснемането и видеоизлъчването в изборния ден

При извънредните парламентарни избори на 2 април няма да има разписка от машинно гласуване, а бюлетина от машина. Тази бюлетина законът я приравнява на хартиената, а членовете на СИК ще поставят печат върху нея, подобно на хартиената бюлетина. За тази..

публикувано на 08.02.23 в 17:09
Община Стара Загора

Община Стара Загора въвежда облекчения за гражданите и бизнеса

Облекчения на административните процедури, свързани със строителството, въвежда от днес Община Стара Загора. Това обяви кметът Живко Тодоров на съвместна среща с председателя на местния парламент Мария Динева, главния арх. Младен Иванов и секретаря Делян..

публикувано на 08.02.23 в 16:22

След саниране ламарини хвърчат от покрива на жилищен блок в Стара Загора

Заради некачествено саниране ламарини хвърчат от покрива на жилищна сграда в Стара Загора, сигнализират обитателите на блок 106 в квартал "Три чучура"- юг.    "При всеки по-сериозен порив на въздушни маси преминаването покрай кооперацията е опасно,..

публикувано на 08.02.23 в 16:02
Община Ямбол

Община Ямбол започна кампания в помощ на пострадалите от земетресенията

Община Ямбол открива пунктове за събиране на помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия по инициатива на общинското ръководство. Пунктовете са организирани на ул. „Търговска“ №120, в Комплекс за социални услуги за деца и..

публикувано на 08.02.23 в 14:45

Отчитат спад на болните от грип и остри респираторни заболявания в Сливен

Спад на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от РЗИ – Сливен през последната седмица. Към 30 януари болните са бил 204 на 10 хиляди души, а към 6 –ти февруари те вече са 142 на 10 хиляди.  Като основна причина за спада на..

публикувано на 08.02.23 в 14:41

Община Гурково се включва в дарителска кампания за пострадалите от земетресението

Община Гурково също се включва в дарителска кампания за пострадалите от силното земетресение в Турция. Разкрит е дарителски пункт във фоайето на автогарата в Гурково с работно време от 10 до 16 ч. Призовават се хората да носят неупотребявани топли..

публикувано на 08.02.23 в 14:38
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Започва "Седмица на любовта" в библиотеката в Сливен

Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен притежава повече от 375 хиляди библиотечни единици, това е и библиотеката с изключително богат фонд от чуждоезична литература. Културният институт често е домакин на различни събития, фестивали,..

публикувано на 08.02.23 в 14:02
Теньо Тенев, кмет на община Раднево

Поставят подземни контейнери в центъра на Раднево

Над 15 улици и междублокови пространства са заложени за ремонт в бюджета за тази година на община Раднево, съобщи за Радио Стара Загора кметът Теньо Тенев. В напреднала фаза е и процедурата за избор на изпълнител на Фотоволтаичната централа. Тя ще е..

публикувано на 08.02.23 в 12:51

Шест старозагорски двойки ще си кажат „Да" в Международната седмица на брака

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да" в дните от 7-и до 14-и февруари, когато се отбелязва Международната седмица на брака. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров, уточняват от общинския..

публикувано на 08.02.23 в 11:13
Удълженият череп открит при разкопките на ул.

Ще продължат изследванията на удължения череп

Ще продължат изследванията на удължения череп, открит при разкопките на гробница от античната Августа Траяна в Стара Загора, това обяви директорът на Регионалният исторически музей Петър Калчев. Той допълни, че това ще стане съвместно с института..

публикувано на 08.02.23 в 10:45