Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

12 % ръст на студентите по медицина в Стара Загора53-ма студенти държавна поръчка по специалност Хуманна медицина приема Медицинският факултет на Тракийския университет. Те са с 12 % повече в сравнение с миналата година, когато първокурсниците бяха 47. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ деканът на факултета доц. Юлиан Ананиев. Той добави, че се приемат студенти медици и в платена форма, които към момента са 15. Между 60 и 80 се очаква да бъдат англоезичните първокурсници през започващата 2022/2023 учебна година. В Медицинския факултет се обучават общо 1250 студенти от над 200 преподаватели.

Доц. Ананиев отбеляза, че през последните години се увелича и приемът на медицински сестри и акушерки, от които здравната си система има крещяща нужда.

Новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет ще бъде официално открита на 12 септември.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Юлиан Ананиев.


БНР подкасти:

Още от категорията

Само една трансплантация на бъбрек за годината

Трансплантациите в България са много под нужното ниво. Болните предпочитат вече да се лекуват в чужбина, защото екипите, които извършват сложните операции, не успяват да натрупат опит и да гарантират качествено лечение. Допълнително усложнение на..

публикувано на 03.12.22 в 12:34
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Светът може да се избави от СПИН към 2030 г.

До една година се очаква да приключат клиничните изпитания на ваксина срещу ХИВ, базирана на РНК-технологията. Първите резултати са много обнадеждаващи. Това мнение изрази пред Радио Стара Загора в Световния ден за борба със СПИН проф. Радка..

публикувано на 01.12.22 в 08:05

35 хиляди умират годишно от резистентни бактерии в Европа

Повече от 35 хиляди души в Европа умират от инфекции, причинени от множествено резистентни бактерии. Това сочат последните данни от Европейския център за контрол на болестите. За стария континент последиците от тези инфекции са съизмерими със..

публикувано на 26.11.22 в 12:43

Коя е най-добрата диета!

Най-добрата диета е тази, която отговаря на индивидуалните ни потребности и няма строго определени рамки. Перфектната диета е тази, с която можем да постигнем дългосрочни резултати и да я спазваме с лекота до края на живота си. Това коментира..

публикувано на 19.11.22 в 12:29

Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супербактерии

Свидетели сме на нарастване на устойчивостта на бактериите към антибиотици и това се превръща в сериозна заплаха за общественото здраве на човечеството. Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супер бактерии. Това заяви проф. Грозданка..

публикувано на 18.11.22 в 09:08

Световен ден на недоносените деца

Днес е световния ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. В България, по данни на НЗОК, през 2021 г. са се родили над 6500 недоносени бебета, което е малко над 12% на сто от всички раждания...

публикувано на 17.11.22 в 17:26

Д-р Елена Стайкова с награда за иновации

Специалистът по микробиология д-р Елена Стайкова беше отличена с приза „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ в наградите на Районната колегия на Българския лекарски съюз. Уникалното при изследванията на д-р..

публикувано на 12.11.22 в 12:29

70 хиляди страдат от глаукома в България

Глаукомата засяга периферното зрение, като се наблюдава и повишено вътреочно налягане. Заболяването започва бавно и незабележимо с постепенна загуба на зрението. Обикновено пациентите идват на преглед, когато глаукомата е нанесла сериозни..

публикувано на 05.11.22 в 13:13

Да преодолееш зависимост за 28 дни: Шанс за пълноценен живот

Нов метод за лечение на зависимости навлиза в България. Моделът "Минесота" се прилага успешно в САЩ повече от 70 години, набира популярност и в редица европейски държави. В Полша вече се е превърнал в утвърдена практика.  Възстановителният курс..

публикувано на 30.10.22 в 10:05

Доц. Васев с престижна награда

Ортопедът доц. Валентин Васев получи престижната награда Лекар на годината в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност". Тя му беше връчена на официална церемония от..

публикувано на 29.10.22 в 13:21